Régió

Digitális mindennapok

Szenc | Több, mint 50 ezer eurós támogatást nyert a Szenczi Molnár Albert Alapiskola egyedüli szlovákiai iskolaként a magyarországi High-Tech Suli pályázatán. Az elnyert összegből szeptemberre elkészülhet egy digitális szaktanterem, amelyet az iskola minden tanulója használhat.
author
Tornyai Bianka

2022. június 14. 18:15

okostanterem
Ősszel átadják az első okostantermet a szenci alapiskolában (Forrás: Shutterstock)

A szenci alapiskolában az oktatási minisztériumnál elnyert támogatásnak köszönhetően a tavalyi tanévtől dolgozik digitális koordinátor. Feladata, hogy elkészítse az iskola digitális oktatásának komplex tervét, segítse a kollégáit a digitalizáció terén, stratégiát alakítson ki a digitális technológiák alkalmazására.

„A koronavírus-járvány idején láttuk, mekkora jelentősége van annak, hogy a gyerek normális, hétköznapi helyzetben tudja használni a digitális technológiákat, és ne csak az informatikaórán elméletben foglalkozzon olyan dolgokkal, amelyeket akár tíz év múlva már nem fogunk használni. Hiába van viszont digitális koordinátorunk, ha nincsenek okos technológiák a kezünkben. Amíg csak egyetlen informatika szaktantermünk van és olyan az iskola költségvetése, amilyen jelenleg valószínűleg szinte minden iskolában, addig elérhetetlen, hogy egy intézmény az osztálytermeit úgy szerelje föl, hogy a gyerekek bármikor, bármelyik órán használhassanak digitális eszközöket és olyan alkalmazásokat, amelyeket az elmúlt két évben megtanultak használni a távoktatás során, hogy érdekessé váljon a tanóra és megszüntessük a monotonitást. A High-Tech Suli pályázata nagyszerű lehetőség volt arra, hogy okostantermet alakítsunk ki. A pályázat lényege, hogy kimondottan tilos informatika oktatására használni a tantermet. Az ideális az lenne, ha a felső tagozaton az összes tanterem ilyen lenne, hogy a gyerekek ne célként, hanem eszközként használják az internetet, a digitális eszközöket és alkalmazásokat, programokat” – fejtette ki Matus Mónika, a Szenczi Molnár Alapiskola igazgatója. A programban résztvevő összes osztály ugyanúgy néz ki, így a tervek szerint a szenci gyerekek is ősszel egy kör alakban elrendezett asztalokkal, székekkel, interaktív panellel, 3D-s nyomtatóval, laptopokkal és számos más eszközzel felszerelt tantermet kapnak. Három pedagógus 5 hónapig tartó szakképzésen vesz részt, hogy megtanulja a digitális tanterem megfelelő használatát. Az igazgató hozzátette, a felső tagozatos osztályok váltóteremként használják majd, a három szakképzett pedagógus az összes óráját ebben a teremben fogja megtartani, vagyis a gyerekek a különféle tantárgyak óráin mennek majd az előzetes beosztás szerint az okostanterembe.

„Azt szeretnénk, ha a gyerekeknek már az lenne a természetes, hogy kihasználják a digitális eszközök, az internet adta lehetőségeket, hogy ne különlegesség és valami csábító dolog legyen számukra a digitális technológia alkalmazása. Ez a pályázat éppen ennek megvalósítását teszi lehetővé és mindent megad hozzá, a festéstől kezdve a teljes berendezésig. Hálásak vagyunk a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének, hogy felhívták a figyelmünket a pályázati lehetőségre” – tette hozzá Matus Mónika.

 

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Szlovákiai magyar szempontból Komárom egy olyan fontos város, ahol komolyabb versengés alakult ki a magyar jelöltek között (Somogyi Tibor felvétele)

Komáromban is versengenek a magyar jelöltek

Kalinyingrád

Csehország „bekebelezte” az orosz Kalinyingrádot!

Eduard Heger

Heger: Az EB-nek két hét múlva javaslatot kell tennie a gázárplafonra

Mateusz Morawiecki

Az energiaárak csökkentését követelik az EU-tagállamok

Új Szó

Miről ír a szombati Új Szó?

d

KVÍZ: Csak képeket mutatunk! Kitalálod, melyik közmondásra gondoltunk?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.