Deákin 30 eurót kérnek a kukáért

<p>A vágsellyei járásbeli faluban a községi hivatal munkásai gyűjtik össze és szállítják el a hulladékot. Kevesebb a szemét, de a szemételhordás díja nem csökkent. A lakosoknak meg kell venniük a kukákat.</p>

Korábban az ASA vállalat hordta el a hulladékot, a falu egy éve szerződést bontott a céggel. Saját hulladékszállító autót vettek, ezzel viszik el a hulladékot a negyedi szeméttelepre. „Májustól novemberig nyolcvan tonnával kevesebb volt a szemét, 3600 eurót spóroltunk meg” – nyilatkozott lapunknak Hajdu László, Deáki polgármestere. Hozzátette, az összeg a hulladékelhordás egyhavi díja. A polgármester elismerte, hogy a megtakarítás egyelőre csak a községet érinti, a lakosok nem fizetnek kevesebbet, évi 15 euróba kerül a szemét elszállítása. „Az ASA-tól ingyen kaptuk a szemétkukákat, most a lakosoknak meg kell venniük. Tárgyaltunk a vállalattal arról, hogy olcsóbban vásárolnánk a szemétkukákat, de nem egyeztek bele. Márciusig kellett visszaszolgáltatnunk őket” – folytatta a polgármester. A községnek új kukákat kellett vennie, 800 darabot vettek, darabját 30 euróért, a pénzt a lakosoktól szedik be. „24 000 eurót fizettünk, a lakosokkal adásvételi szerződést kötünk” – tette hozzá Hajdu László. A szerződés alapján a tulajdonos, tehát a lakos felel azért, ha eltűnik, vagy megrongálódik a kuka. Hajdu László elmondta, eddig körülbelül kétszázan fizették ki a szemetest. A polgármester úgy véli, meg tudnak egyezni a lakosokkal, és nem lesz gond a pénz behajtásával.

Az új rendszerrel azt szeretnék elérni, hogy kevesebb legyen a kommunális hulladék, a lakosok szelektálják a szemetet. A polgármester a megtakarított összegből egy mérleg vásárlását tervezi, hogy mindenki annyit fizessen, amennyi hulladékot termelt. A falu szemetesautójával más községeket is kiszolgálhatnának. A megtakarított pénzt falufejlesztésre fordítanák.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!