Régió

Csokorban a híres elszármazottak

Farkasd | Forcas Almanach címmel adott ki a község gyűjteményt az 1998 és 2002 között megjelenő Forcas helyi újság írásaiból.
Tornyai Bianka

2021. január 2. 17:00

Restár János a farkasdi kiadvánnyal
Restár János a farkasdi kiadvánnyal - Somogyi Tibor felvétele

A folyóirat annyiban különbözött a környéken kiadott újságoktól, hogy nem az aktuális történésekről szólt, inkább a farkasdi, negyedi származású, a világ különböző pontjain élő emberek elbeszéléseit, történeteit tárta az olvasók elé.

Nem sokkal karácsony előtt jelent meg Farkasdon az egykori Forcas újság cikkeiből összeállított válogatás Restár János, a település polgármestere ötlete nyomán. „Akkor merült fel először bennem, hogy talán ki kellene adni egy ilyen gyűjteményt, amikor az egyik képviselő-testületi ülésen szóba került a falu egykori újságja, és néhány fiatalabb képviselő elmondta, nem is hallottak róla. 1998tól 2002-ig jelent meg a Forcas, amelyhez olyan csodálatos emberek adták a nevüket, mint például az Amerika Hangja rádióállomás magyar osztályának egykori igazgatója, Takács József, az ELTE szláv tanszékének docense, Décsi Gyula vagy a Comenius Egyetem docense, Polgár Anikó költő, műfordító, de a sort még folytathatnám. Általában mindegyikük helyi születésű, de sok negyedi is volt közöttük. Ami nekem nagyon tetszett, hogy úgy írtak bele, mint a helyi lapba.” Ha nem tudnánk, hogy milyen rivalizálás van a két falu között, amelyek egyébként teljesen összeépültek, akkor ez nem lenne érdekes, de köztudott, hogy a farkasdiak és a negyediek között mindig volt konfliktus. A negyediek még a kalapjukat is másképp viselik – tartják a farkasdiak. A gyűjteménybe azok az írások kerültek bele, amelyeknek most is aktualitásuk van és értéket közvetítenek. Vannak köztük visszaemlékezések a kitelepítésről, az 1956-os forradalomról, levelek, történetek a haláltáborokat megjárt, kivándorolt zsidóktól, de a szerzők olyan gondolatai is, amelyek nem jelentek meg sehol máshol, csak a Forcasban. „Úgy gondoltam, kár volna veszni hagyni ezeket és azt a szellemiséget, amit az írások képviselnek. Csodálatra méltó, milyen nagy szeretettel viszonyultak az elszármazottak a falujukhoz, szinte a rajongásig imádják. A könyvet a helyi újságosnál lehet megvásárolni. Az idősebbek nagyon szívesen olvassák, de azoknak is ajánlom, akiknek az értékrendjébe beleférnek az olyan fogalmak, mint a szeretet, a hazaszeretet, a lokálpatriotizmus, a ragaszkodás, a tisztelet” – fogalmazott Restár János.

Forcas Almanach

A polgármester elárulta, szeretne Farkasd és Negyed között testvértelepülési kapcsolatot kialakítani, mert úgy véli, a Forcas volt rá a legjobb példa, hogy az itt élő emberek mégis összetartoznak, a rokoni, családi kötelékek összekötik őket. „Más típusú, más jellemű emberek laknak a két faluban, mégis minden cikk írója a szülőföldje szeretetét emelte ki. A könyvben szereplő közel 50 írásnak is van valamilyen kötődése Farkasdhoz vagy Negyedhez. Szép dolog, hogy Romániában vagy a Besztercebányai járásban is van testvértelepülésünk, de a közvetlen szomszédunkkal kell testvéri kapcsolatot kialakítanunk, hiszen ugyanazok a problémáink, céljaink, örömeink, az itt élőkkel bármikor találkozhatunk és találkozunk is, nem csak évente egyszer valamilyen rendezvény keretében” – hangsúlyozta a polgármester.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
agro

A szlovák termőföld valódi védelme, vagy csak magyarellenes hangulatkeltés?

gorila 2

Megjelentek az első videók Ficóék titkos találkájáról

home office

Továbbra is megoszlanak a vélemények a távmunkáról

Marczell Zoltán

Elhunyt Marczell Zoltán, Kisudvarnok polgármestere

Buszok

Ezért okozott olyan pánikot az AdBlue hiánya

eroszak
18+

12 évesen megerőszakolták, az erről készült videó kikerült a Pornhubra

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.