Régió

Csillagok kémlelése Nyárasdon

Nyárasd | Mindenki, aki közelebbről szerette volna látni a csillagokat, ezen a hétvégén a Csallóközben, lehetőséget kapott rá. „Az ember csak akkor tudja teljes egészében átérezni az Univerzum hatalmasságát, amikor beleréved a csillagokba. Akaratlanul is eltöprengünk azon, hogy milyen aprók vagyunk, mégis milyen hatalmasaknak tudnak tűnni önnön problémáink” – fejtette ki gondolatait a közösségi oldalakon a mágikus éjjelt követően az egyik résztvevő.
Somogyi Katalin

2022. augusztus 9. 16:35

CsÉBK felvétele
- Képarchívum

Nyárasd határában

A Csallóközi Észlelők Baráti Köre (CsÉBK) csillagászati bemutatót szervezett az érdeklődő nagyközönség számára Nyárasd határában, ott, ahol az égbolt érintetlen sötétségét nem zavarják a civilizáció fényei. Nem ez volt az első rendezvényük, de eddig ez volt a legnagyobb. Első alkalommal csatlakoztak a magyarországi kezdeményezésű, Egy hét a csillagok alatt rendezvénysorozathoz, amely több mint 80 helyszínen zajlott augusztus 5 és 14 között. Hála a szlovákiai lelkes csillagokat vizsgáló barátoknak először csatlakoztak külföldről is ehhez projekthez. Maga az ötlet 2020-ban született Barna Barnabás, a Szegedi Tudományegyetem kutató csillagásza és Ordasi András, az MTA kutató csillagásza fejében, abból az egyszerű okból kifolyólag, hogy népszerűsíteni szerették volna a csillagászatot a laikus nagyközönség körében.

Kémlelték az eget

Ugyanez a nemes cél vezérelte a baráti kör tagjait is, amikor meghirdették az éjszakai ég kémlelésének a lehetőségét. Kivonultak Nyárasdra, saját távcsöveikkel felszerelkezve és este fél nyolctól érkeztek is az érdeklődők.

Nyárasd

„Az volt a szándékunk, hogy megmutassuk a csallóközieknek, hogy az égbolton túl is van világ, amelyet érdemes kémlelni. Meglepődtünk azon, milyen sokan eljöttek és különösen örültünk annak, hogy sok volt a fiatal és gyerek” – nyilatkozta lapunknak Németh Erik, a CsÉBK tagja aki Jancsár Antallal közösen szervezte a csillagászati bemutatót. Minden érdeklődő lehetőséget kapott arra, hogy távcsövön keresztül megfigyelhesse a Napot, majd később a Holdat és annak krátereit. Ahogyan egyre jobban besötétedett, következhettek a bolygók, miközben sok érdekes információ is elhangzott az éppen megfigyelt objektumokról és a csillagos ég titokzatos, ismeretlen, éppen ezért varázslatos világáról. Augusztus közepén mutatja általában a maximumát a Földünk körül rendszeresen elvonuló Perzeida meteor raj, amely egy néhai üstökös maradvány felhője. Ilyentájt, persze csak ha tudjuk, merre kell keresni, pazar fényjáték tanúi lehetünk. Nem volt ez másként a nyárasdi bemutatón sem, látványos „csillaghullásokat” lehetett látni. Kegyes volt az időjárás, jó volt a láthatóság, így mindenki élvezhette az égi színjátékot. Az utolsó látogató hajnali egy órakor távozott.

A nyár és a tél a legalkalmasabb a távoli csillagok megfigyelésére. Míg nyáron nagyon szépen látható a Tejút sávja, addig télen a csillagképek ragyognak teljes pompájukban. Kémleljük az eget ameddig lehet, mert sajnos egyre kevesebb az olyan hely, amely erre alkalmas, hiszen lassan minden eldugott, érintetlen területet beterít a civilizáció. Megéri, akárcsak pár rövidke pillanatra is elszakadni mindennapi gondjainktól és egyszerűen a mindenség részévé válni.

Nyárasd

Ahogyan Barna Barnabás mondja: „Ha csillagászatot tanulnak a gyerekek, attól nem lesz olcsóbb a kenyér. De ha nyitottá szeretnénk tenni őket olyan filozófiai kérdésekre, mint hogy egyedül vagyunk-e a világegyetemben, hogyan keletkezett az élet és mi az értelme, akkor nagy tereket nyithat a csillagászati műveltség.”

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Forró Krisztián szerint át kell értékelni az Oroszországgal szembeni szankciókat (Somogyi Tibor felvétele)

Feszültség a Szövetségben a szankciók miatt

Romana Tabák

Tabák bár beismerte, hogy megütötte Cigánikovát, máshogy emlékszik a történtekre

J Kaczynski

Miről szól valójában a lengyel jóvátételi követelés?

közúti baleset

Felkavaró videóval figyelmeztet a rendőrség egy fontos szabályra

Miloš Zeman

Zeman: Csehországnak be kellene fogadnia a mozgósítás elől menekülő oroszokat

KVÍZ: Cinadór, cuci, sezlony… Mennyire ismered a tájszavakat?

KVÍZ: Cinadór, cuci, sezlony… Mennyire ismered a tájszavakat?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.