Csak a csúcsokat számolják

fotó: a KST - Horné Saliby Facebook oldala
Felsőszeli |

A napokban tartotta évzáró gyűlését a felsőszeli túraklub (KST Horné Saliby). Összegezték az elmúlt év túráit, bemutatták a 2023-as túratervet és egy nem mindennapi teljesítményről is beszámolót hallgathattak meg a résztvevők.

A felsőszeli túraklub története még a 90-es évek elejére nyúlik vissza. Annak idején turisztikaklub néven működött és leginkább az alapiskola diákjait célozta meg. A turisztikaklub két vezetője Hrotkó Rezső, a magyar alapiskola testnevelés szakos tanítója és felesége Anna, aki akkoriban a szlovák alapiskola igazgatónője volt. A túrákat a közeli hegyekbe, mint a Kis-Kárpátok vagy a Tribecs-hegység szervezték. A szlovák és a magyar iskola diákjai így szombatonként egy-egy élvezetes szabadidőprogramon vehetettek részt, a szülők pedig örültek, hogy a gyerekek jó kezekben vannak és vidám társaságban, aktívan töltik a napot. Utána kimaradt sok év, a klub vezetői nyugdíjba mentek. A turisztikaklubot nem volt, aki összefogja és túrákat szervezzen. Hrotkó Rezső tanító bácsi 2014-ben elhunyt.

Hét évvel ezelőtt azonban a túrázás és a szervezett természetjárás új lendületet kapott Felsőszeliben. Tulajdonképpen azt a szellemiséget viszik tovább, amit annak idején a Hrotkó házaspár elkezdett. Hivatalosan is klubot alapítottak és egész éves, komoly programot hirdetnek évről évre. A klubnak közel 40 regisztrált tagja van. 2022-ben nyolc különböző nehézségű egynapos túrát és több háromnapos túrát szerveztek. Jártak többek között az Alacsony-Tátrában, a Kőszegi-hegységben, a Nagy-Fátrában és a Sztrázsó-hegységben is. Augusztusban egy éjszakai gerinctúrát abszolváltak a Gyömbérre (Ďumbier 2043 m) és a Chopokra (2024 m). A napfelkeltét már a csúcson köszöntötték, ahol a túravezető a hagyományok szerint minden sikeres csúcstámadónak gratulált. Az évet immár hagyományosan egy óévbúcsúztató túrával zárták a Zoboron. Hrotkó Rezső tanító és túravezető emlékére minden év májusában megrendezik Hrotkó-emléktúrát a falu határában, ami a vadászháznál ér véget, tábortűzzel és sütögetéssel.

fotó: KST - Horné Saliby Facebook oldala

A klub jelenlegi vezetője Papp Péter, 2017-ben szervezte az első túrát, azóta töretlen a lelkesedése. Kisujjában van Szlovákia hegységeinek térképe.  Elmondta: „Annak idején én is jártam a turisztikai klubba és nagyon szerettem. Mivel tősgyökeres felsőszeli vagyok, ismertek és megszólítottak, hogy vállaljam ezt a feladatot és szervezzek túrákat. Örömmel teszem, nekem ez a hobbim és egy nagyon jó kikapcsolódás, amiben a családom is támogat, ők is jönnek velem.”

A szerző felvétele

A legizgalmasabb és nem mindennapi beszámolót Ľudmila (Lydka) Szalayová tartotta az évzárón, aki szeptemberben feljutott a Gerlachfalvi-csúcsra. Akkor már havazott a Magas-Tátrában, nehezített körülmények vártak a túrázókra. A csúcsra csak hegyi vezetővel lehet felmenni, nehéz túra, kitett sziklákkal, ahol technikai felszerelést kell használni és a túra kiváló kondíciót igényel. Lydka Szalayová a csúcsmászás másnapján ünnepelte a 71. születésnapját. Elmondta: „Az ilyen túrára úgy jó menni, ha megbízunk a vezetőben és segítő társak vannak a csapatban. Nekem mindkettő megadatott.” A kérdésre, hogy mi a jó a túrázásban, a résztvevők megosztották, hogy a mozgás és a jó érzés, hogy mindig egy kicsivel többet képesek teljesíteni. Természetesen a jó levegő, a vidám társaság és a közösségi élmény is fontos. Sokat tanulnak az idősebb, tapasztalt túrázóktól, ők ismerik a hegyeket, a gyógynövényeket, otthon vannak a gombászásban. Megtanítanak a hegyek és a természet tiszteletére.

Az idei első túra április 22-én – a hagyományokat folytatván – a Kis-Kárpátokban magasodó Pajštúnra lesz.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!