Čaputová Kassán tölti munkahetét

Zuzana Čaputová köztársasági elnök  Andrej Doležal közlekedési miniszter társaságában a gyorsforgalmi út alapkövénél
Kassa |

A több mint 14 km hosszú kassai R2-es Kassa-Saca–Kassaolcsvár (Košické Oľsany) gyorsforgalmi út építésének megkezdése alkalmából a hét elején Zuzana Čaputová köztársasági elnök Andrej Doležal közlekedési miniszterrel együtt a kassai Kaszárnya Kultúrparkban lefektette és megkopogtatta az építkezés szimbolikus alapkövét. Az elnök asszony a hét folyamán kassai irodájában folytatja a munkáját.

„Két év alatt egyetlen kilométernyi gyorsforgalmi út vagy autópálya sem épült. Boldog vagyok, hogy jelen lehetek a szimbolikus alapkőletételen és az útépítés kezdetén. A legfontosabb esemény természetesen a szalag átvágása lesz, illetve az építkezés megvalósítása, hogy a szakasz minél hamarabb a régióban élőket szolgálhassa” – mondta a hétfő délutáni eseményen Zuzana Čaputová köztársasági elnök. Ahogy arról már korábban is beszámoltunk, a gyorsforgalmi út ezen szakasza a D1-es autópályát fogja összekötni az R4-es gyorsforgalmi úttal, és része lesz a nemzetközi Via Carpathia folyosónak is. A kassai R2-es gyorsforgalmi út megépítése mintegy 132 millió euróba kerül, finanszírozását uniós forrásokból biztosítják. Az R2-es gyorsforgalmi út második szakasza a Kassa-Dél csomópontnál kezdődik, ahol rácsatlakozik a már létező R4-es gyorsforgalmi útra. Ennek a szakasznak a vége a rási (Hrašovík) terepszintű csomópontnál van, amely a D1 autópálya Budamér (Budimír)–Magyarbőd (Bidovce) szakaszhoz kapcsolódik. Az építkezés már megkezdődött, jelenleg az építkezési területek kijelölésével, a fák kivágásával, a termőtalaj és a sás eltávolításán dolgoznak a munkások, azt követően pedig a közművezetékek áthelyezését hajtják végre.

Zöld szemlélet

Ahogy az az ünnepélyes alapkőletétel során elhangzott, az építkezés során nagy hangsúlyt fektetnek a környezetvédelemre, ezért a vízfelületek egy részét revitalizálják, a vízterületek és tavak egy részét pedig módosítják. A gyorsforgalmi út építése egy hidat is magában foglal, amely a vízfelület északi részéből a déli részbe történő vízátvezetést és a benne található élővilág szabad mozgását biztosítja. Az építkezés részeként a békák számára csalogatógátakat is telepítenek, amelyek megakadályozzák, hogy a békák az úttestre jussanak.A madarak és denevérek védelme érdekében a vízfelületek menti szakaszon és a Hernád folyó feletti hídszakaszon akadályokat építenek. Az R2-es szóban forgó szakaszának teljes hossza 14,2 kilométer, mely összességében 13 hidat és három kereszteződést foglal magában.

Áthelyezett hivatal

Zuzana Čaputová államfő meghívására szerdán Szlovákiába érkezik Frank-Walter Steinmeier német államfő. Zuzana Čaputová erre a hétre Kassára helyezte át hivatalát, ott fogadja a német elnököt. „A régi városházán folytatott megbeszélést követően sétát tesznek a városközpontban, délután pedig az egykori dohánygyár épületében létrehozott kulturális műhelyben civil szervezetek vezetőivel találkoznak és a jelenlegi humanitárius helyzet kihívásairól tanácskoznak” – tette hozzá Strižinec. Ezt követően felkeresik a szliácsi (Sliač) repülőteret, ahol a NATO keleti szárnya védelmének megerősítése keretében több hete német katonák is szolgálatot teljesítenek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?