Bővült a Gömör-Kishonti Múzeum könyvtárának állománya

muz1
Rimaszombat |

A rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeum könyvtára egy nyertes pályázatnak köszönhetően bővítette az állományát. Az intézmény hatvan nyomtatott könyv- és folyóirat címmel gazdagodott, regionális irodalomból és különböző szakirodalmakból.

A könyvtár a szakirodalom beszerzésénél előtérbe helyezte a régészeti, történelmi, néprajzi, romológiai, muzeológiai és természettudományi témájú könyveket. Az intézmény prioritásként kezeli a Gömör-Kishont régió regionális szakirodalmának összegyűjtését. Iveta Krnáčová igazgatónő elmondta, hogy az olvasók biztosan örömmel fogadják Gaál Lajos könyvét a régióban található barlangokról, Tihányi Mónika monográfiáját a csíksomlyói nemesi családokról vagy Juhász Attila kiadványát a péterrévei szakrális épületekről.

A könyvtár gyűjteménye regionális szépirodalmi művekkel is bővült. Ezek közé tartoznak például Hlušík Márta művei, Veres János válogatott versei, valamint Mňaček László ismert műve, az Így ízlik az erő.

Veres János XX. századi költő, író és műfordító Tornalján született, azonban tizenegy éves korában Rimaszombatba költöztek, így fonódott össze neve a várossal. A rimaszombati kórház hivatalnokaként kezdett dolgozni, majd lapunknál tevékenykedett külső riporterként. Alapítója volt a Tompa Mihály Klubnak és létrehozta a Fáklya Irodalmi Színpadot. Nem csak a szlovákiai magyar irodalom jeles alakja volt, hanem aktívan segítette a szlovák irodalmat is. Barátságban állt Ján Smrekkel, számos szlovák író és költő műveit fordította le magyar nyelvre.

A Gömör-Kishonti Múzeum könyvtári gyűjteménye idén összesen több mint 60 nyomtatott könyv- és folyóirat címmel gazdagodott, a közkincsből származó irodalom beszerzését a Művészet Fejlesztési Alap támogatta. Az intézmény jelenleg több mint 46 000 könyvet tart gondozásában a 16. századtól napjainkig. A könyvtár a múzeum helyiségeiben található, és a régió tudományos könyvtáraként is működik.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?