Régió

Botlatókövek Rimaszombatban

Rimaszombat | A holokauszt két rimaszombati áldozatára emlékezve a közelmúltban elhelyezték az első botlatóköveket a járási székhelyen.
author
Hegedűs Norbert

2020. október 8. 19:30

botlatókő rimaszombat
- Somogyi Tibor felvétele

A botlatókövek, vagy más néven stolpersteinek a nácik áldozatai előtt tisztelgő, macskakőre rögzített réztáblák, melyeket az áldozatok egykori lakhelye előtt helyeznek el. Emlékezésre, elgondolkodásra késztetve az arra haladókat, a beléjük botlókat. Így történt most is: a két botlatókövet a rimaszombati Sznf utcán, a két áldozat egykori lakóhelye előtt helyezték el a szűk család és néhány szimpatizáns társaságában. Bokor Ferenc 1889-ben született, felesége, Bokor Anna pedig 1896-ban. Mindkettőjüket 1944-ben deportálták, és az auschwitzi koncentrációs táborban lelték halálukat. Az emléktáblákat az unokák, Tömösváry Anna és Bokor Ferenc állította az Antikomplex Polgári Társulás, Andrej Čierny, Günter Demming és Szászi Zoltán segítségével.

A réztáblák elhelyezésekor Tömösváry Anna felidézte a nagyszülei sorsát, akiket 1944-ben először a tamásfalui gettóba, majd onnan az auschwitzi haláltáborba hurcolták Mária nevű menyükkel együtt. A koncentrációs táborból csak Mária térthaza,aháborúutánadottéletetkét gyermekének, nevüket az elhunyt nagyszülők után kapták.

„Azért vagyunk ma itt, hogy Anna és Ferenc, a holokauszt áldozatainak emlékére elhelyezzük ezeket a köveket. Nincs sírjuk sehol, mert a testük hamuvá és füstté vált a holokauszt gyilkos gépezetébenˮ – mondta Tömösváry Anna

A botlatókövek elhelyezésében segédkezett Szászi Zoltán író, lapunk munkatársa is.

„Azért fontos ezeket a botlatóköveket elhelyezni, mert Rimaszombatból,Tornaljáról és a környékbeli településekről olyan rendes, magyar embereket vittek el, akik senkinek nem ártottak az égadta világon. Erre emlékeztetni kell az embereket: tessék egy kicsit megbotlani, és elgondolkodni azon, hogy nem szabad az ilyen ordas eszméknek teret adniˮ

– szögezte le Szászi Zoltán. Elmondta azt is, hogy november folyamán Tornalján is szeretnének elhelyezni két további botlatókövet.

Rimaszombatban a második világháború előtt jelentős számú zsidó lakosság élt, mely mára maroknyira zsugorodott. Az egykori zsinagógát a kommunizmus alatt elbontották, ma emlékmű áll a helyén

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Gál Gábor

Rendőrség: Gál Gábor kenőpénzt fogadott el

Érsekújvár

Érsekújvárba ért az első hidrogénmeghajtású vonat

Boris Kollár

Kollár szerint sürgősen fel kell fegyverezni a szlovák hadsereget

Dušan Kováčik
Frissítve

Jövő hét kedden hirdetnek ítéletet Dušan Kováčik ügyében

ukrán válság k

Letették a fegyvert Mariupolban

d

KVÍZ: Melyik magyar komédiából származik a jelenet? Te tudod?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.