Régió

Bíreš a gazdákat okolja a pestis terjedése miatt

Szomotor/Rad/Pozsony | További 25 házisertést öltek le ma a Bodrogközben az afrikai sertéspestis miatt. Az agrártárca szerint csak azok kaphatnak kártérítést a leölt állatok után, akik bejelentették, hogy disznót tartanak.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2019. augusztus 8. 17:36

sertéspestis
- TASR-felvétel

Az afrikai sertéspestis terjedése miatt ma két bodrogközi településen likvidálták a házi sertéseket. Erre azután került sor, hogy szerdán újabb fertőzést igazoltak a vizsgálatok. „Tudomásom szerint Rad községben 11, Szomotoron pedig 14 állatot likvidáltak” – közölte Molnár Árpád állatorvos. Ebben a két faluban bukkantak további fertőzött állatokra. A sertéseket most is úgy ölték le, ahogyan korábban Örösben és Nagykövesden, árammal. 

Gabriela Matečná (SNS) földművelési miniszter tájékoztatása szerint már a jövő héten közzétehetik, hogyan kárpótolják a gazdákat. „A 40 kilogrammnál kisebb malacokért kilónként 3 eurós, a 40 kilogramm feletti sertésekért kilónként 1,4 eurós kártérítéssel számolhatnak” – közölte Matečná azzal, hogy csak a bejelentett sertéstenyésztőket kárpótolják. 

„Szomotoron valójában egyetlen fertőzött disznót sem találtak, de mivel Kisújlak és Bodrogvécs is a mi önkormányzatunkhoz tartozik, a fertőzés bennünket is érintˮ – tájékoztatott Juhász János (Híd), Szomotor polgármestere.

Kisújlak és Rad a gócpont

„Kisújlakon egy gazda udvarában ütötte fel a vírus a fejét, de egy nappal később már az összes sertésén jelentkeztek az afrikai sertéspestis tünetei. Nála és a másik négy kisújlaki gazdánál tegnap összesen 14 darab sertést, köztük nyolc kismalacot kellett leölniˮ – mondta Juhász János. Elmondta azt is, már hónapokkal korábban felszólították a lakosokat, hogy kivétel nélkül mindenki jelezze a hivatalban, mennyi sertést tart. „Mivel itt mindenki mindenkit ismer, senki sem merte eltitkolni, hogy tart-e sertést vagy sem. Szomotoron és Bodrogvécsen 17 gazdánál van sertés, az ellenőrzést is ez alapján végezték el az illetékesek. Ezeket a gazdákat és a települést egyelőre csak a megfigyelési zónába sorolták be, likvidálásra csak Kisújlakon és Radban került sorˮ – magyarázta Szomotor első embere. 

Keresik a fertőzés forrását

Gabriela Matečná (SNS) mezőgazdasági miniszter hangsúlyozta, hogy a szakemberek egyelőre nem találták meg a fertőzés forrását. „Minden leölt állatból mintát vesznek, melyeket a zólyomi laboratórium fog megvizsgálni. Egyelőre nem ismerjük a fertőzés forrását” – mondta a miniszter, aki megjegyezte, intenzíven keresik a sertéspestis terjedésének útját. Matečná kitért arra is, hogy az előírások szerint védelmi zónát kell kialakítani ott, ahol az afrikai sertéspestis felüti a fejét, pontosan a gócponttól három kilométeres körben. „Már 12 települést soroltunk be a védelmi zónába, az előírások szerint tíz kilométeres körzetben megfigyelési zónát kell kialakítani, melybe már 59 település tartozik a Tőketerebesi járásban” – tájékoztatott a miniszter. 

Jozef Bíreš, az Állami Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet igazgatója elismerte, hogy számoltak az afrikai sertéspestis felbukkanásával, de a vadállománynál, nem a házi sertéseknél. „Magyarországon csak az első félévben több mint 700 fertőzött vaddisznót regisztráltak, az nagyon meglepett bennünket, hogy a vírus a házi sertésnél ütötte fel a fejét. 

Emberi mulasztás?

„Eddig a kisgazdáknál ütötte fel a fejét a betegség, eddigi vizsgálódásaink alapján valószínűleg megsértik azokat az óvintézkedéseket, melyeket a kór terjedésének magakadályozásáért vezettünk be. Ha nem fogják betartani az előírásokat, a prognózisaim nagyon negatívak – mondta Jozef Bíreš, aki szerint, értik, hogy a gazdákat érzékenyen érinti az állatok leölése, hiszen a megélhetésüket jelentik. Béres szerint az utóbbi napokban – a fertőzések felbukkanása után – kellőképpen felvilágosították a gazdákat az óvintézkedésekről, a felügyelet igazgatója szerint ugyanis a gazdák hibájából üthette fel a fejét a vírus a régióban. „Kizártuk a kapcsolatot a vaddisznóállománnyal. Év elejétől 800 elpusztult vagy elejtett vaddisznót vizsgáltunk meg, egyik sem volt fertőzött, vagyis a vadállományt mint a fertőzés forrását kizártuk. Itt az emberi tényező játszott szerepet. Kérdés, az hol mondott csődötˮ – jegyezte meg a felügyelet igazgatója azzal, hogy a fertőzés a mezőről, az élelemmel, a ruházatról is bekerülhetett a gazdaságokba. 

Szomotoron viszont úgy vélik, a vaddisznókon keresztül jelentkezhetett a vírus. „Nagykövesd és Őrös légvonalban elég távol van tőlünk, és egyelőre fertőzött vaddisznókról vagy mozgásukról sem kaptunk jelentéseket, nem igazán értem az esetek közti összefüggést. Ettől függetlenül én a vaddisznóállományra gyanakszom, hiszen a mi környékünkön is rengeteg van belőlük. Felvilágosítottak bennünket a vírus terjedéséről, de ez csak újabb kérdőjeleket vet fel. Hiszen szinte egyik gazda sem a mezőről hordja be a takarmányt vagy a szénátˮ – mondta Juhász János, aki annál a gazdánál is járt, akinél felütötte fejét a vírus. „A disznó valóban beteg volt, tele volt kiütéssel és vérzett is. Másnapra két másik malaca is elkapta a kórtˮ – zártja Juhász. 

Elhallgatják az állatokat

Lapunknak több forrás is megerősítette, hogy a megfigyelési zónában valamennyi településen felkérték a lakosokat, jelentsék be, mennyi sertést tartanak. Többen nem tesznek eleget ennek a felszólításnak. Sokan attól tartanak, akkor is leölik a nehezen nevelgetett disznót, ha nem beteg. Még az 1000 eurós büntetést is megkockáztatják, és eltitkolják az állatot. Sokan a napokban akarják levágni a saját részre nevelt sertéseket. Bár a vírus emberre nem, csak az állatra jelent halálos veszélyt, a lappangási idő hosszú, és nem lehet tudni, nem fertőzött-e mégis az az állat, mely most nem mutatja az afrikai sertéspestis tüneteit.

(nr, ie, TASR)

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Gáti Norbert

Telt ház van a királyhelmeci kórház Covid-osztályán, sokan oxigénre szorulnak

Komárom

A Komáromi járásban csak pár faluban nem lesz mintavételi pont

Marek Krajčí

Krajčí: Fokozatosan javul a járványhelyzet Szlovákiában

Ismert márkák mögé bújnak a csalók

Kerülje ezeket a csaló e-shopokat! Mutatunk csaknem 90 oldalt, ahonnan ne rendeljen!

Igor Matovič

Matovič a védőoltások kapcsán méltányolta az EB eddigi erőfeszítéseit

k

Tesztelés: 65 lengyel egészségügyi dolgozó érkezett Szlovákiába

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.