Beruházási tervek a füleki iskolában

fülek1
Fülek |

A legutóbbi testületi ülésen a füleki önkormányzat képviselői jóváhagytak egy hárommilliós projekt támogatására és társfinanszírozására vonatkozó pályázat benyújtását. Az átfogó projekt célja a magyar tannyelvű II. Koháry István Alapiskola modern, digitális és inkluzív oktatási intézménnyé alakítása. Amennyiben a pályázat sikeres lesz, a régió egyik legnagyobb iskolájának rekonstrukciója jövőre valósul meg.

Anderko Erika, a Stratégiai és Fejlesztési Alosztály vezetője elmondta, a projekt fő célja a minőségi és inkluzív oktatáshoz való hozzáférés javítása. Az épületek teljes szigetelését, az összekötő folyosó, az iskolai étkezde konyhájának és a kazánháznak a korszerűsítését, a fűtésrendszer feljavítását, egy modern felszereltségű kültéri tanterem építését, a sportpályák felújítását, valamint új informatikai berendezések és kompenzációs segédeszközök beszerzését irányozza elő.

„Együttműködtünk a fenntartóval a projekt előkészítésében. Igyekeztünk azokat a problémákat és hiányosságokat feltüntetni a tervben, amelyek leginkább nehezítik működésünket, és amelyek megoldása a legégetőbb. Ha sikerülne megszerezni a támogatást és megvalósítani a projektet, az óriási előrelépést jelentene iskolánk fejlődésében, amit valószínűleg sem mi, sem a fenntartó nem tudna saját költségvetésből finanszírozni” – hangsúlyozta Bozó Roland, az iskola igazgatója.

Ez az általános iskola az egyik legnagyobb a régióban. Az egész komplexum 1960-ban épült, öt tömbből áll, ezeket fedett folyosó köti össze. Az idei tanévben az iskola 27 osztályában 612-en tanulnak, több tucat tanár, nevelő, asszisztens, iskolapszichológus és speciálpedagógus dolgozik itt. Az alapiskolát szociálisan hátrányos helyzetű és sajátos nevelési problémákkal küzdő tanulók is látogatják. „Bár az intézmény igyekszik integrálni őket, hiányoznak a kompenzációs segédeszközök (speciális kirakók, pszichológiai tesztek, kérdőívek és kézikönyvek), informatikai eszközök, nem megoldott az akadálymentes megközelítés sem” – mondta Anderko Erika. Az épületek zöme költségesebb beruházásokat is igényel.

„Jelenleg az iskolakomplexum nem megfelelő és energiaigényes infrastruktúrával rendelkezik. Az iskolai étkezde konyhája higiéniai szempontból nem kielégítő állapotú, hull a vakolat, a padló egyenetlen, az elektromos vezetékek nem felelnek meg a jelenlegi szabványoknak, hiányzik a légkondicionálás. A sportpályák tönkrementek” – tette hozzá.

Az önkormányzat a támogatásért a Szlovák Köztársaság Beruházási, Regionális Fejlesztési és Informatizációs Minisztériumához fordult. A projekt sikere esetén egy klasszikus iskola alakulna át modern oktatási intézménnyé, amely befogadó, zöld és digitalizált lenne.

„Az oktatás és nevelés deszegregációjának támogatása érdekében szigetelnénk a főépületeket, kicserélnénk a kazánház ablakait, hőszivattyút szerelnénk fel, az elavult gázkazánokat új, abszorpciós szivattyúkkal kombinált kondenzációs kazánokra cserélnénk. Nem hiányoznának az új korlátok és villámhárítók sem, illetve akadálymentes megközelítést biztosítanánk” – sorolta Anderko Erika, hozzátéve, hogy az épületek szigetelésével és a fűtési rendszer korszerűsítésével csökkenne az intézmény energiaigénye.

Az iskolai konyha korszerűsítésének szándéka a konyha elavult műszaki berendezéseinek cseréjét, a vezetékek, a padló és a falak javítását és az akadálymentesítést célozza meg. Kompenzációs segédeszközökkel az inklúzió mértékét ugyancsak növelnék különböző oktatási csomagok formájában az alsó tagozaton.

„Ezek javítják a finommotoros készségeket, kreatív tevékenységre ösztönöznek, sikerélményt és jó közérzetet biztosítanak a különböző kihívásokkal küzdő gyermekek számára. A didaktikai és pszichológiai tesztek lehetővé teszik a gyermekek mentális állapotának felmérését, segítenek az oktatás és nevelés következő lépéseinek meghatározásában” – tette hozzá a Stratégiai és Fejlesztési Alosztály vezetője.

Természetesen az iskola informatikai felszereltsége is kiegészül interaktív táblákkal, 3D-nyomtatóval, többfunkciós monitorokkal, laptopokkal. A komplex projekt érdekessége egy modern és akadálymentes szabadtéri tanterem építése is. Egy egész évben üzemelő faépületről van szó, amely 36 tanuló befogadására alkalmas, kísérleti és inkluzív oktatásra tervezett osztályból, szertárból és egy raktárhelyiségből áll majd. A kültérben zöldfal, vermikomposztáló, magas-ágyások, öntözésre szolgáló víztartály, mikrokamerával ellátott madár-etetők és meteorológiai állomás lesz. Belül interaktív panel, digitális technológia, állványok, vetítővászon, projektor, wifi, légkondicionáló, fapadok és asztalok, illetve szelektálthulladék-tárolók kerülnek elhelyezésre.

Az önkormányzat tervének része öt iskolai sportpálya rekonstrukciója. A kézilabda-, kosárlabda- és röplabdapálya, a futópálya, a távolugrópálya és az ugrógödör költséges felújításon esnek át. A modernizált sportpályákat az iskola tanulói és a nyilvánosság is használhatná.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?