Régió

Bérlakásokkal a fiatalokért Csiliznyáradon

Csiliznyárad | Csiliznyárad eddig kimaradt a lakásépítési programból, korábban kedvezményes házhelyeket kínáltak a fiataloknak.
Kiss Bartalos Éva

2016. november 16. 20:53

A hétvégén átadták az első bérlakásokat a csilizközi községben. Az önkormányzat abban bízik, hogy a lakásépítésnek köszönhetően nem költöznek el a faluból a fiatal családok, és növekedhet a népesség.

A csilizközi falvakat gyakran úgy emlegetik, mint egy leszakadó régiót, ahol kevés esély van a fejlődésre. Lukács József, Csiliznyárad polgármestere azonban cáfolja ezt az állítást. Bős, Nagymegyer, Dunaszerdahely és Győr is elérhető távolságban van a csilizközben élők számára. A községek önkormányzatai pedig igyekeznek tenni azért, hogy ne vándoroljanak el a fiatalok a régióból.

Bérlakások a népességért

Ahhoz, hogy a fiatal családok a faluban maradjanak, megfelelő feltételeket kell kínálni nekik – vallja Lukács József polgármester. Csiliznyáradon korábban kedvezményes áron kínálták az építkezési telkeket. Most egy nyolclakásos bérházat építtetett az önkormányzat az Állami Lakásfejlesztési Alap és a közlekedésügyi minisztérium hozzájárulásából. Lukács József lapunknak elmondta, összesen közel négyszázezer euróba került a négy kétszobás és négy háromszobás lakás megépítése. A költségek harmincöt százalékát a minisztérium finanszírozta, száznegyvenezer euró támogatást kapott az önkormányzat. A fennmaradó összeg nagy részét a lakásalap kedvezményes hiteléből fedezték. „Volt egy kihasználatlan terület a faluban, amely csak gondokat okozott az önkormányzatnak. Ezért a képviselő-testület úgy döntött, hogy bérlakásokat épít a parcellán. Lehetőséget akartunk adni a fiataloknak” – nyilatkozta a polgármester. Egy nyilvános fórumon tájékoztatták a lakosokat, túljelentkezés ugyan nem volt, de egy lakás sem maradt üresen. Hat fiatal család, házaspár és két nyugdíjas pár költözhet be az összkomfortos ingatlanba. A lakók kedvezményes bérleti díjat fizetnek. A polgármestertől megtudtuk, voltak olyan fiatalok, akik kijelentették, hogy elköltöznek a faluból, ha az önkormányzat nem ad lakhatási lehetőséget. Ez is arra ösztönözte a testületet, hogy belevágjon az építkezésbe.

Az óvoda tele van

Csiliznyárad körülbelül hatszázhúsz lakosának mintegy negyede hatvan év feletti. A fiatalok otthon tartásával megállítanák a lakosság elöregedését és megfordítanák a folyamatot. „Az volt a célunk, hogy itt tartsuk a fiatalokat. Szerencsések vagyunk, mert a csiliznyáradiak nem szívesen költöznek el a falujukból, inkább ide hoznak feleséget, férjet” – magyarázza a polgármester rámutatva a helyiek lokálpatriotizmusára. A községben óvoda és alsó tagozatos iskola is van. Míg az óvoda teljes létszámmal működik, tizenkét gyerek látogatja, az iskolában korántsem ilyen fényes a helyzet. Nyolc kisdiák jár a helyi alapiskolába. A szülők gyakran inkább a környező településekre – Bősre, vagy Csilizradványra – íratják a gyerekeket. Lukács József kiáll az iskola megtartása mellett, ám elismeri, hogy nehéz megváltoztatni a szülők hozzáállását.

Csiliznyárad kilóg a többi csilizközi település közül. „Nálunk a legmagasabb az egyetemet végzett lakosok száma” – közölte Lukács József. A fiatalok többsége ezért is inkább Dunaszerdahelyen, Győrben vagy Pozsonyban kap állást. Az önkormányzatnak további tervei vannak arra, hogy megtartsa az ifjú lakosokat, legközelebb újra házhelyeket kínálnának a családalapításra készülőknek.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
d

Karantén alá helyezték egy trencséni üzem alkalmazottainak egyötödét

koronavírus

Koronavírus: Elhunyt egy fertőzött személy, ezzel Szlovákiában már harminc a halottak száma

koronavírus

Ha valaki kockázatos országból tér haza, értesítenie kell a hatóságot

Korpás

Szívtérkép hangokból

Súlyos baleset történt a Szenci járásban

koronavírus

63 új fertőzöttet regisztráltak szerdán, április óta nem volt ilyen sok

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.