Bellegszencsén engedélyezik a termálfurat használatát

Bellegszencse
Ballegszencse |

Bezárták a bellegszencsei termálfürdő vízi világát, mert az Érsekújvári járás fekete besorolást kapott. A termálfürdő vezetésének mégis van oka az ünneplésre, mert tíz évre engedélyezték a Geo Termál Podhájska Társaságnak a termálfurat használatát.

A Nyitrai Járási Hivatal döntéséről, a geotermális furat használatáról Roman Ivan, Bellegszencse polgármestere tájékoztatta a lakosokat a relaxációs komplexum közösségi oldalán. A geotermális furatot rekreációs célokra, a medencék vizének fűtésére, valamint üvegházak fűtésére is használhatja község. „Végtelenül boldog vagyok, hogy a Geo Termál Podhájska Társaság eddigi igyekezetét siker koronázta. Termálfürdőnk a szlovákiai törvényekkel összhangban, érvényes engedéllyel működhet. A pandémia időszakát követően ismét megnyitjuk a termálvízzel feltöltött medencéket. Legyünk körültekintőbbek egymással szemben, mert a koronavírus ismét erőre kapott” –áll Roman Ivan közleményében. Idén július derekán tiltakozó megmozdulás volt a bellegszencsei termálfürdő előtti téren, mert a Szlovák Környezetvédelmi Felügyelőség szerint a fürdő üzemeltetője érvényes engedély nélkül használta a geotermikus kutat. Ráadásul a Liska patakba csorgatták a medencék használt vizét. Vizsgálatot végeztek a termálvíz illegális szivattyúzása és helytelen felhasználása miatt. Közép-Európában különlegességnek számít a bellegszencsei termálvíz Holt tengeréhez hasonló összetétele, amely a felső légúti megbetegedésekre, hátgerinc bántalmakra, ér- és mozgásszervi betegségekre hat jótékonyan. A tiltakozáson részt vettek a helyi panzió- és vendéglőtulajdonosok, a frissítős standokat, ruhaboltokat üzemeltetők. Az árusok hangsúlyozták, hogy először a koronavírus, majd a környezetvédelmi minisztérium tiltása kényszerítette térdre őket, emiatt megélhetési gondokkal küzdenek. Mintegy hétezer lakos írta alá a petíciót, amelyben kérték, hogy Bellegszencsén ismét használhassák a termálfuratot. Ivan Solár, Ohaj (Dolný Ohaj) polgármestere és a Termál Mikrorégió elnöke felszólalásában hangsúlyozta, az egyik legrégibb kistérségi tárulás vezetője, tagjaik jelentős erőfeszítéseket tesznek a régió idegenforgalmi fejlesztése érdekében. A mikrorégióban számos történelmi nevezetesség, természeti érdekesség, hangulatos kirándulóhely található, ám a legnagyobb vonzereje mégis a termálfürdőnek van. Elsősorban emiatt látogatnak ide a hazai és a külföldi családok.


A bellegszencsei termálfürdő 1973-tól üzemel, azóta számos változáson, fejlesztésen ment át az egész komplexum, hogy egész évben fogadhassa a látogatókat. A szlovákiai vendégeken kívül elsősorban Csehországból, Magyarországból és Ausztriából vannak állandó vendégeik Bellegszencsén. Fogadásukra megfelelő módon felkészültek a helyi panziók, vendéglők, különféle szolgáltatásokat működtető vállalkozók.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?