Régió

Beiratkozási botrány: mit mondanak a számok?

Magyar gyereket szlovák iskolába! – Bátorkeszin állt a bál a helyi szlovák iskola kampánya miatt. Mi lehet a háttérben? Megnéztük az adatokat: számok, trendek infografikákon és interaktív térképen.
Mózes Szabolcs

2014. január 31. 20:21

„Miért a mi iskolánkat választani? Azért, hogy a gyermeke ne szégyelljen beszélni állam nyelvünkön” – hirdette beiratkozási kampányplakátján a bátorkeszi szlovák iskola. A plakát rögtön kiverte a biztosítékot, a helyi magyarok felháborítónak, bántónak és megalázónak tartották a szlovák iskola kampányát. Az előzményekről itt olvashat többet.

A Komáromi járásban fekvő Bátorkeszi 3500 lakosával nagyközségnek számít. A falu magyar többségű, mint ahogy a környező települések is, ám a nemzetiségi arányok itt is a szlovákok javára módosultak az elmúlt évtizedekben.

A faluban két alapiskola van. A magyar tannyelvűt szinte csak a helyi családok gyermekei látogatják, a szlovák iskolába a szomszédos Búcsról és Madarról is hordják a gyerekeket. Az alábbi térképen a környező települések iskoláit tüntettük fel – pirossal a magyar, kékkel a szlovák iskola. Ha rákattint a jelre, a kinyíló ablakban az első szám az iskolába járó elsősök számát mutatja (2013/14-es tanév), a második pedig az iskola tanulói összlétszámát. Amint a térképen látható, annak ellenére, hogy eredetileg színmagyar vidékről van szó, minden második településen található szlovák alapiskola is.

Megnéztük a bátorkeszi alapiskolák beiratkozási adatait az elmúlt tíz évből – pontosabban azt, hányan kezdték meg a tanévet az adott iskolában.

Ezt összehasonlítva a szlovák iskola adataival látható, hogy a két intézmény tanulói összlétszáma kétharmad–egyharmad arányban oszlik meg a magyar és a szlovák iskola között.

Az utóbbi tíz évben a szlovák iskolába íratott gyerekek száma növekvő tendenciát mutatott, 2012-ben ugyanannyian, 2011-ben pedig egy híján ugyanannyian kezdték az első osztályt mindkét intézményben. 2013-ban törés állt be, a magyar iskolába kétszer több gyereket írattak be.

A szokatlan és botrányt kiváltó szlovák beiratkozási kampány hátterében az oktatási törvény tavaly decemberben elfogadott módosítása állhat. Ez ugyanis előírja a minimális tanulói létszámot, s emiatt veszélybe sodorhatja a szlovák iskolát. A törvénymódosítás miatt számos magyar kisiskola került veszélybe, ám amint a bátorkeszi példa is mutatja, a szlovák intézmények is áldozatai lehetnek az intézkedésnek.

A bátorkeszi szlovák iskola kampányát a napokban a Matica slovenská is védelmébe vette, többek között az Új Szót is támadásba véve. A következő napokban kiderül, szeptemberben hányan ülnek be a két iskola első osztályának padsoraiba. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
koronavírus

Rekordmagas a napi új fertőzöttek száma Szlovákiában

koronavírus

Ennyi új fertőzöttet sikerült azonosítani a járvány által leginkább sújtott régiókban az első napon

Igor Matovič

Matovič is besegít a tömeges tesztelés második napján

koronavírus

Életbe lépett a kijárási tilalom Szlovákiában

Dušan Kováčik

Indítványozta az ügyész Kováčik fogságba helyezését

gyászhír

25-tel nőtt a koronavírus áldozatainak száma Szlovákiában

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.