Régió

BARANGOLÓ: Ahol a Duna elhagyja Szlovákiát

Garamkövesd/Leléd/Helemba | Egy hajdanvolt vulkanikus világ pusztuló bérceiről szemlélni, ahogy a Duna egy óriási S-t ír le Párkány és Esztergom között... Ha másért nem, már ezért a látványért is érdemes eljönni a Kovácspataki-hegyekbe – de ezen felül is akad itt felfedeznivaló.
Vataščin Péter

2020. szeptember 3. 16:16

Helemba
Kilátás az egyik sziklapárkányról Párkány és Esztergom irányába. - Vataščin Péter felvétele

Szlovákia legkisebb és legalacsonyabb hegysége egyszerre ismert és ismeretlen hely. Párkány és környékének lakói számára talán inkább az előbbi, de aki igazán beleveti magát a Kovácspataki-hegyek közé, az mindig fog találni valami érdekeset.

Helemba
A Duna a sziklák felől nézve, ahogyan teljes terjedelmével „áthalad” Magyarországra – középppontban a Helemba-szigettel. - Vataščin Péter felvétele

Záróakkord a térképen

Az osztrák határnál a Kis-Kárpátok, pontosabban annak dévényi része jelenti a szlovákiai Duna „nyitányát”. Innen számítva mintegy 150 kilométeren át lényegében különösebb szintkülönbség nélküli – felszíni egységekben persze igencsak változatos – síkságot fedezhetünk fel. Ez a világ egészen a Kovácspataki-hegyekig vagy más néven Helembai-hegységig terjed, amelyen túl a folyó már teljes egészében Magyarországon át folytatja az útját. A lényeg tehát, hogy hegyek üdvözlik és azok is búcsúztatják a Dunát, ha Szlovákia geomorfológiája lebeg a szemünk előtt.

A hegységet sokszor emlegetik a Börzsöny szlovákiai részeként, ugyanis azzal egy időben, 15-18 millió évvel ezelőtt alakult ki vulkanikus tevékenységnek köszönhetően. Aztán mindössze annyi történt, hogy az Ipoly „levágta“ a nagyobbik testvérről, „beszorítva” ezzel a Kovácspataki-hegyeket saját folyóvölgye és a Duna közé.

Érdemes észben tartani azt is, hogy két, 1966-ban létrehozott természetvédelmi terület húzódik a hegységen. A 364 hektárnyi „Kovácspataki-hegyek – Dél” az egyik, míg a másik a 199 hektáros „Kovácspataki-hegyek – Észak” elnevezéssel bír.

Helemba
Egy nőstény szarvasbogár a Nagy-völgyben. - Vataščin Péter felvétele
Helemba
A Kovácspataki-hegyek piros és kék túraútvonalainak vázlata - a piros pont a legmagasabb csúcsot, a Keserős-hegyet jelöli. (alapkép: Google Maps)

Túraútvonalak

A dolgok jelen állása szerint a hegységet turistaösvények segítségével, Garamkövesdet Helembával összekötve tudjuk a legátfogóbban átszelni. Mindkét faluba könnyedén eljuthatunk menetrend szerinti buszjárattal Párkányból, ráadásul a turistautak kezdetének közelében vannak a buszmegállók is.

A jelzett túraútvonalak segítségével alapvetően két fő változata van a csöppnyi hegység bejárásának. A rövidebb út a piros jelzést követi végig mintegy 5 kilométer hosszan Garamkövesd és a kovácspataki idősotthon között. Utóbbi helyszíntől indul egyébként egy nagyon rövid sárga jelzés is, amely a kovácspataki vasúti megállót köti össze az üdülőterülettel. gül a nagyjából 10 kilométeres, hosszabbik változat a piros, majd a kék jelzés végigkövetését jelenti Garamkövesd és Helemba között. Erről lesz szó most.

Ha Helembáról indulunk, a Dóna-patak jobb partján kezdődik a túra a falu főutcájáról indulva. Kissé figyelni kell az elején, mert a jelzések néhol nem látszanak a fatörzseken. 2,5 kilométer után aztán az egyre mélyülő, vegyes erdővel borított Nagy-völgyből a patak keresztezésével egy vállalható kaptatón kell feljutnunk. Ezen a szakaszon korábban kivágták az erdőt, így nem kerülhetjük el a „dzsungelharcot” sem – viszont ha augusztusban járunk erre, kárpótlásul erdei szederbokrokról ehetjük tele magunkat. A gerincet elérve betonútra lelünk, amely mellett, kissé a túloldalon van az Ipoly-turistaház, illetve egy kis fedett pihenőhely. A már Leléd határához tartozó betonút ugyan kissé illúzióromboló, de 2 kilométeren keresztül van lehetőségünk gyönyörködni a változó erdőtakaróban, adott esetben pedig a védett bogarakban vagy növényekben. Egy fakitermeléshez használt mezőnél enyhén délnyugati irányban a jelzés ismét bevezet az erdei ösvényre, amely ugyancsak 2 kilométeren át tart. Ezen a szakaszon lehet az erdőn át egy jelöletlen út segítségével eljutni a hegység legmagasabb pontjáig, a Keserős-hegyig (395 m), illetve a szintén karakteres Bordahegyig (388 m). Visszatérve azonban a „hivatalos” útvonalra... Miután elértük a piros jelzést is, az út egy gerincen nyugati irányban halad végig, ahonnan számos ponton kiléphetünk a lombok közül. A Duna szintjéhez képest 200 méterrel magasabbról bonthat repesve szárnyat a tekintetünk. Van itt minden úgymond, ez a szakasz a Kovácspataki-hegyek legmegkapóbb helyszíne. A különböző kilátóhelyeken egészen Karva környékétől Helembáig számos lokáció beazonosítható – nem is beszélve a túloldalról, ahonnan például az esztergomi Bazilikát vagy a Visegrádi-hegység nyugati részét igencsak „királyi” perspektívából vizslathatjuk. Mondani sem kell, a távcső használata erősen ajánlott ezen a szakaszon – még akkor is, ha a nézelődéssel többszörösére növeljük a túra időtartamát. Az alattunk szétfutó sziklarendszer nem mindehol áll stabil kőzetekből, így óvatosnak kell lenni a sziklapárkányokra és -tömbökre való kimerészkedésnél. Ahol véget ér a „kilátórendszer”, a hegyoldal magassága azonnal csökkenni kezd, hogy ezáltal Garamkövesdre vezessen minket.

A hegységet négy falu fogja közre. Nem kezdenék most bele most annak fölsorolásába, hogy Garamkövesden, Helembán, Bajtán vagy Leléden miféle nevezetességeket lehet megtekinteni – ezt megteheti a kedves olvasó, miután eldöntötte, melyik településeket fogja érinteni túrája során. Egyébként mindegyik falu kellemes hangulatú és sajátos fekvésű, senki se legyen rest felkeresni őket.

Helemba
Bükkös erdő a Bordahegy alatti völgyben. - Vataščin Péter felvétele

Ráadás

A hegység közvetlen közelében több, lábon is elérhető természeti attrakció van. A vállalkozó kedvű túrázók felkereshetik a Garam és az Ipoly torkolatait is, mi több, a túra kezdő- és végpontja lehet mindkét helyszín – még akkor is, ha ez érezhetően megnöveli a kilométerek mennyiségét.

Össze lehet kötni a túrázást a „nagy testvérnek” számító Börzsöny felfedezésével is. Ha egyszer megépül a Helemba és Ipolydamásd közti híd, úgy majd könnyedén át lehet lépni a magyar túloldalra. Utóbbi falutól nem messze halad az ún. Börzsönyi kék turistaút, amelyre így a jövőben könnyedén rá lehet majd csatlakozni. Az Ipolyt most egyelőre csak kissé kalandos módon, a torkolat fölötti vasúti híd oldalán levő járdán léphetjük át. Ez azért jó dolog, mert az említett túraútvonal éppen a túlparti Szobról indul.

Jó hír a kerékpározók számára, hogy a Nagy-völgyön végigfutó erdészeti út teljes egészében „hivatalosan”, bringás jelzéssel ellátottan bejárható. A Bajtáról kiinduló, már említett betonútra is érvényes ez, illetve, ha a kerékpár külsője erre alkalmas, gyakorlatilag Garamkövesdig tekerhetünk a piros jelzésen.

A Kovácspataki-hegyek széles körben ismert „titka”, hogy egyik pontján a mélyében egy szertefutó barlangrendszer található, amelyet a második világháború végén kezdett el kiépíteni a magyar állam. A tervek szerint ide, szó-szoros értelmében a föld alá telepítették volna az ország egyik olajfinomítóját. Az elkészült járatrendszerek ma is megvannak, de eddig – nagyjából a denevérek beköltözésén kívül – nem sok minden történt velük. Idővel akár idegenforgalmi nevezetesség is válhatna a járatokból, most azonban a különféle sejthető objektív veszélyei miatt csupán megemlíteném, hogy vannak.

A 40-es években kialakított barlangrendszer egyik bejárata. - Vataščin Péter felvétele

Van hova fejlődni

Aligha fér kétség ahhoz, hogy bővíteni kéne a turistautak számát. A hegység legmagasabb pontjai esetében ez mindenképp üdvös volna. Kísérleti jelleggel Helembánál a Nagy-völgy fölé magasodó nyugati hegyhát tetején végigfutó szinte elhagyatott ösvényen is végigmentem. A régi térképek tanúsága szerint egykor a helembaiak egyik kellemes vonalvezetésű erdei útja volt ez. Minden további nélkül lehetne ebből is jelzett út, amely pompás párost alkothatna a völgy mélyének „hivatalos“ ösvényével.

Persze az igazán elhivatott felfedezőnek nem jelent akadályt holmi jelhiány. Ahol az lehetséges, erdészeti utak, vadcsapások, felhagyott, de még járható ösvények által minden zeg-zugig eljuthatunk, ha elégséges tájékozódóképességgel, na meg térképpel, esetleg applikációval bírunk.

Egészen biztosan nem lenne a bakancsos turisták ellenére több kihelyezett pad és asztal, akár esőbeállóval is kombinálva. Több helyszínen is megvan ehhez a tér, viszont efféle helyet én csak az Ipoly-turistaháznál találtam.

Igen örvendetes lenne a két fő útvonal „tanösvényesítése” is a néhány kósza táblán túlmenően. A vulkáni világok, a növénytakaró, a helytörténet vagy a néprajz szerelmeseinek is volna mit olvasniuk az ütemes lépdelést megszakítva.

Helemba
Az elhagyatott erdei út a Nagy-völgy fölött Helembánál, amely megérdemelne egy hivatalos turistajelzést is. - Vataščin Péter felvétele

Jó, ha tudjuk:

Kizárólag ezt a tájegységet ábrázoló tematikus térkép ugyan nem létezik, de egyes kiadványokban azért felbukkan a hegység. Ilyen például a 

Börzsöny és az Ipoly-völgye turistakalauz (1:40 000). Cartographia, 2018

Burda – Ipeľská pahorkatina (1:50 000). VKÚ a.s., 2007

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Milan Krajniak

Egyezség született: A járványhelyzet súlyosbodása esetén nem kell fizetni a tesztért

koronavírus utazás

Mit csináljunk, ha külföldön eltűnik az úti okmányunk?

telefon k

Rendkívül drága a mobiladat Szlovákiában

koronavírus utazás

Kössünk covidos utasbiztosítást!

koronavírus Franciaország

Könnygázt vetettek be a Párizsban az új korlátozások miatt demonstrálók ellen

Szilágyi Áron

Szilágyi: hetekre, hónapokra lesz szükségem ahhoz, hogy felfogjam, mi is történt itt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.