Az ország lakosai közül a kassaiak beszélnek a legjobban angolul

A nemek közötti szakadék a felmérésben idén még tovább nőtt, a férfiak angol nyelvtudása 2014 óta 14 pontttal javult, a nőké 19-el csökkent
Kassa |

Az ország lakosai közül Kelet-Szlovákia, különösen Kassa lakosai kommunikálnak a legjobban angolul. Ez az EF Education First oktatási szervezet által évente végzett EF English Proficiency Index 2023 felmérésből derült ki, melybe 113 ország több mint 2 millió olyan lakosa kapcsolódott be, akik nem anyanyelvi szinten beszélnek angolul.  

A felmérés ranglistájának legelején a hollandok helyezkedtek el, a másodikok a szingapúriak lettek, a toplista harmadik helyezettje pedig Oroszország lett. Annak ellenére, hogy a 113 résztvevő ország közül sokkal nagyobbak és gazdaságilag is fejlettebbek is voltak Szlovákiánál, a szlovákok angol tudásának köszönhetően országunk a felmérés 16. helyezettjeként végzett. Az eredmények szerint a felmérés az országokat az angol nyelvtudás öt különböző szintjére osztotta, melyből Szlovákia a második csoportba került, amelybe az angol nyelv magas szintű ismereteivel rendelkező országok tartoznak. Ahogy az az EF Education First online portálján is megtalálható kiértékelésből kiderült, az elmúlt 12 évet tekintve Szlovákia lakosságának angol nyelvtudása folyamatosan javul, ennek ellenére a 2023-as eredményeink valamelyest gyengébbek a tavalyi és az azt megelőző évi eredményektől. A felsorolás szerint a lengyelek és a magyarok is jobban teljesítettek nálunk, azonban a csehek idén is utánunk végeztek.

angol

Kassán a legjobbak

Mivel a felmérés eredményeit nem csak országokra, hanem az országokon belül található megyékre, azon belül pedig a legnagyobb városokra is felosztották, az is jól látható, hogy Szlovákiában a Kassa megyében élők beszélik legjobban az angolt, a megyén belül pedig történetesen a Kassán élők hozták a legkiválóbb eredményeket. Ezzel szemben a leggyengébb eredményeket a besztercebányai és a trencséni régióban regisztrálták, a lakosok korát tekintve pedig a 21 és 25 év közötti fiatalok beszélnek a legjobban angolul. Igazából, az előző éves kimutatások szerint ez az egyetlen olyan korcsoport, amely évről évre jobb eredményeket generál. A munkaerőpiacon előnyt jelent, hogy Szlovákia a 18. helyen áll az EF angol nyelvtudási kimutatásában, hiszen ahogy arról korábban többször is beszámoltunk, a Profesia.sk és a Kariera.sk állsálhirdetési portálok elemzései is azt mutatják, hogy az angolul beszélő munkavállalók iránti kereslet az elmúlt években folyamatosan növekszik. Ez – már pusztán Kassa esetében is – a gyakorlatban is beigazolódik, ugyanis az országban számtalan olyan vállalat tevékenykedik, amely elsősorban a külföldi piacot célozza meg. Ezen cégek közé tartoznak azok a kassai vállalatok is, amelyek évek óta az amerikai, németországi és más nyugat-európai kliensekkel működnek együtt, s ebből eredően az angol nyel tudása is elsőrendű kritérium az általuk alkalmazott munkavállalók számára.

Közbeszólt a világjárvány 

Az EF English Proficiency Index 2023 a világ országaiban beszélt angol nyelvtudás szintje mellett hagyományosan a korcsoportok, nemek és régiók angol nyelvtudására összpontosít. A fiatalok körében az angol nyelvtudás szintje továbbra is csökken, a 18-20 évesek körében 2015 óta 89 ponttal romlott az angol nyelvtudás. Több nagy ország, köztük India és Indonézia is hozzájárul ehhez a negatív tendenciához, de globálisan a koronavírus világjárvány is okolható. „A 2023-as felmérés egyik feltűnő jellemzője azonban az, hogy a nagyon magasan képzett országok mindegyikében és a magasan képzett országok közül sokban alacsonyabbak voltak az átlagos pontszámok, mint az előző évben, ami a Covid-19 világjárvány alatti oktatásra, utazásra és a személyes kommunikációra gyakorolt hatásának lehet a jele. A szerzők megkérdőjelezték, hogy az általánosabb politikai és demográfiai változások miatt fordult-e el az angol nyelvtől Kelet-Ázsiában, hivatkozva a Kínában és Japánban tapasztalható hosszan tartó visszaesésre, amelyet tavaly a Covid-19 világjárvány felgyorsított” – olvasható a brit Studytravel.network portál néhány nappal ezelőtt közzétett elemzésében.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?