Régió

Átadták Galántán a Csemadok-díjakat

Galánta | A Csemadok Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség minden évben hagyományosan ünnepséget tart a magyar kultúra napja, vagyis a Himnusz keletkezésének napja alkalmából, melynek keretében díjakat ad át azoknak, akik tevékenyen részt vesznek a magyar kulturális élet szervezésében, a hagyományok ápolásában, kulturális csoportok vezetésében vagy a szlovákiai magyarság megtartásáért tesznek.
Marosi Bianka

2020. január 20. 13:47

Átadták Galántán a Csemadok-díjakat
- Somogyi Tibor felvételei

Idén január 19-én, vasárnap délután a Galántai Városi Művelődési Központ színháztermében rendezték az ünnepséget. A díjátadásokat kultúrműsor színesítette. Csemadok Életmű díjat kapott Méry Margit (Pozsony) néprajzkutató, Mészáros Győző (Deáki) – a Csemadok helyi alapszervezetének elnöke, Metzner Valéria (Réte) – a Csemadok Rétei Szervezetének tevékenységéről szóló kiadványok szerkesztője, Teleki Béla (Losonc) – a fülekpüspöki Palóc Néptáncegyüttes és a helyi alapszervezet vezetője és aktív tagja. A Csemadok Közművelődési Díj kitüntetettjei lettek: Józsa Mónika (Vága) – karnagy, zenetanár, Remák Béla (Szepsi) – a Bódva Egyesület alapítója, nyugalmazott tanító, népművelő, Tóth Ágnes (Ragyolc) – karnagy, zenetanár, Tóth László (Lukanénye) – a Lukanényei Citerazenekar vezetője, Tömösváry Mária (Óbást) – a Csemadok helyi alapszervezetének elnöke, Zsapka Zsolt (Vásárút) – a Vásárúti Dalárda vezetője, a Kor-Zár zenekar alapítótagja. Gyurcsó István díjjal tüntették ki Molnár Lászlót (Pozsony) újságírót, előadóművészt, Fábry Zoltán díjjal Erdei Pétert (Kecskemét) karnagyot.

Erdei

Erdei Péter

Erdei Péter Liszt- és Bartók–Pásztory-díjas karnagy, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem címzetes egyetemi tanára, 34 évig a kecskeméti Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet korábbi igazgatója, évekig a Magyar Rádió Énekkara, a Debreceni Kodály Kórus és a Kecskeméti Pedagógus Énekkar karnagya, a Pekingi Központi Konzervatórium állandó vendégprofesszora, a Kodály Musical Training Institute (Boston, USA) társalapítója (1969), többször volt a Galántai Kodály Napok kórusverseny zsűrielnöke, 2000-ben az Ifjúsági Világkórus (World Youth Choir) karnagya, 2018-ban a Kodály-emlékév alkalmából létrejött karnagya, a Nemzeti Ifjúsági Kórus szakmai vezetője.

Erdei nagyon meglepődött, amikor megtudta, hogy ő kapja a Fábry Zoltán-díjat, mert elmondása szerint az embert mindig váratlanul érik az ilyen megtiszteltetések.

„Az első gondolatom az volt, vajon megérdemlem-e, illetve vajon tettem-e eleget azért, amit kaptam. A második gondolatom pedig az volt, hogyan tudnám ezt a továbbiakban is visszaadni vagy tovább életben tartani az együttműködést, és a véráramlást tovább működtetni mindkét irányban”

– fejtette ki a karnagy. Hozzátette, Galántára kicsit mintha hazajönne, hiszen az 1980-as évek elejétől rendszeres vendég a városban.

„Nagyon jól emlékszem még azokra az évekre, amikor ebben a kultúrházban ritka volt a magyar szó. Olyan boldogság az, hogy most szabadon beszélgethetünk és szabadon ünnepelhetünk magyar nyelven!” – emelte ki Erdei Péter. Úgy fogalmazott, ha a környéken jár, minden alkalommal elvarázsolja a táj szépsége és gazdagsága, és az még inkább örömmel tölti el, hogy lényegesen több a magyar nyelvű tábla és felirat az utak mentén, ami otthonos érzéssel tölti el az embert. A karnagy úgy véli, az itteni kórusmozgalmat nagyon nehéz összehasonlítani a magyarországival, mivel más körülmények között és főleg más indíttatással működnek a kórusok.

„A hagyományőrzésnek az az ereje, amit én itt mindig tapasztaltam, tehát megőrizni az etnikai összetartozást és azon belül szakmai értelemben továbbfejlődni, az egy nagyon nehéz és nagyon sokoldalú dolog. Ebben minden tisztelet az itteni kórusoké és karnagyaiké”

– zárta szavait Erdei Péter. 

Galéria
Átadták Galántán a Csemadok-díjakat-1
Átadták Galántán a Csemadok-díjakat-2
Átadták Galántán a Csemadok-díjakat-3
Átadták Galántán a Csemadok-díjakat-4
+11
Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus

Ötven mintát teszteltek, egy új fertőzöttet találtak Szlovákiában

kártyák

Európai roham a Visa és Mastercard ellen

Norbert Bödör

Bödör szabadlábon

Ennio Morricone
Frissítve

Meghalt Ennio Morricone olasz zeneszerző

HDZ

Horvátországi választások – Csaknem végleges adatok szerint a konzervatívok nyertek

matovic100

Téma a VASÁRNAPBAN: Száz nap Matovičcsal

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.