Régió

Átadták az új sürgősségi betegellátó központot Komáromban

Komárom | A két évig zajló munkálatok véget értek, így hamarosan beüzemelhetik a 11,2 millió euróért felépített modern kórházrészt.
author
Vataščin Péter

2022. június 23. 14:30

komáromi kórház
- Vataščin Péter felvétele

Az ünnepélyes átadón az AGEL SK igazgatótanácsa részéről Michal Pišoja elnök szlovákul, Marie Marsová alelnök csehül, Tomáš Lučkai ügyvezető igazgató pedig magyarul üdvözölte a jelenlevőket. Mivel a fejlesztést Nyitra megye és Komárom is támogatta, Csenger Tibor megyei alelnök és Keszegh Béla polgármester is felszólaltak a szalagátvágás előtt. Miroslav Jaška kórházigazgató mutatta be a sürgősségi betegellátó „keresztszüleit“, Vlček Erik olimpikont és Marcel Forgáč rádiós műsorvezetőt – akik egy evező, mikrofon és pezsgő segítségével „rituálisan“ fel is avatták az épületet.

Több felszólalás során is elhangzott, hogy a korábbi állapotokhoz képest nagy előrelépést tett a komáromi kórház, amely napjainkra egy mindinkább dinamikusan fejlődő intézménnyé vált.

Galéria
(Vataščin Péter felvétele)
(Vataščin Péter felvétele)
(Vataščin Péter felvétele)
(Vataščin Péter felvétele)
+7

Modern és naprakész

A létesítmény eleget tesz a sürgősségi ellátás legszigorúbb európai szintű kritériumainak is. Az új sürgősségi betegellátó központ a 110 ezer fős vonzáskörzettel rendelkező kórház már meglevő két másik épülete – a sebészeti-nőgyógyászati és a belgyógyászati pavilonok – között épült meg, amelyek között kényelmesen közlekedhet mind a betegek, mind az alkalmazottak. Ez azt is jelenti, hogy központosították az egyes osztályok sürgősségi ellátását, valamint a pácienseket is elkülönítve tudják fogadni a panaszaik súlyossága szerint.

A központ többek között 12 mozgatható, kilenc vizsgálati ággyal, három műtővel, mennyezeti és mozgatható röntgenekkel, valamint az ehhez kapcsolódó diagosztikai állomással, további három ultraszonográffal, CT-vel, az élettani funkciók központi monitorozásával, négy aneszteziológiai eszközzel, öt defibrillátorral és két műtőtoronnyal is rendelkezik.

A fejlesztés összértéke csaknem 11,2 millió euró, amelyből több mint 9,2 milliót tesz ki az európai uniós forrás – ennek 10%-át a kórházat üzemeltető AGEL vállalat állta.

Erősödő szerep

A 2020 júliusában a vágsellyei MENERT cég által végzett építkezés nem valósulhatott meg zavartalan körülmények között, hiszen a kórház eközben a szokásos módon működött, ráadásul a koronavírus okozta szervezeti és járványügyi problémákkal is meg kellett birkózniuk.

A sürgősségi ellátó épülése nem pusztán az egészségügyi fejlesztések miatt volt közbeszéd tárgya. A kórházreform kapcsán egy évre kaptak szárnyra a kórház leminősítéséről szóló híresztelések, melyek szerint Komáromban csak alapellátást nyújtott volna az intézmény. A kórház képviselői ezt követően néhányszor azzal cáfolták a híreszteléseket, hogy jól halad a sürgősségi központ építése, ezért az átminősítésnek nem lehet alapja.

A kórháznak jól működő partneri kapcsolata van a ZaMED mentőszolgálattal. 2022 eleje óta 6000 páciens számára nyújtottak már sürgősségi ellátást Komáromban.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Ha terítékre kerülne a választási időszak lerövidítése, akkor Jaroslav Naď lemondana a tárcavezetői tisztségéről, visszaülne a parlamentbe és az előrehozott választás ellen szavazna. A miniszter kijelentette, akár teljesen is kivonulhat a politikából. (TA

Naď: Ukrajna megkapta az első négy Zuzana 2 tarackágyút

matovič k

Ismét nagyot ment Matovič a Facebookon – nem hiszi el, kit kritizált!

kánikula k

Jövő héten visszatér a trópusi kánikula – mutatjuk, mikor tetőzik a hőség!

baleset k

Közúti baleset vagy káresemény?

tengerpart kornyezetszennyezes

Mocskos és szennyezett az olasz tengerpartok többsége

A moszkvai állatkert medvéit is érinti az embargó

VIDEÓ: Túl sok hallucinogén mézet tolt egy medve, betépve ücsörgött a platón

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.