Átadták a világ egyik leghosszabb függőhídját Sátoraljaújhelyen

A hídon egyszerre 300 látogató haladhat át egy irányban
Sátoraljaújhely |

A magyarországi Sátoraljaújhely felett megépített Nemzeti Összetartozás Hídját június 4-én kedden adták át ünnepélyes keretek között egy zártkörű rendezvényen, de a mai naptól fogva gyakorlatilag már bárki átkelhet rajta. A 700 méter hosszú, közel 80 méter magasan húzódó építményen szombatig estig ingyenesen átkelhetnek a környező települések lakosai, de utána már csak egy 5000 forintos (nagyjából 13 euró) belépőjegy megvásárlása után léphetnek rá a látogatók.  

A már messziről is szembetűnő építmény a Sátoraljaújhely felett kimagasló Szár-hegyet és Vár-hegyet köti össze, érdekessége, hogy a mintegy 700 méteres távon oda-vissza irányban kelhetnek át rajta egy időben a látogatók. A hídhoz az érdeklődők jelenleg két módon érkezhetnek meg: az egyszerűbb és olcsóbb megoldás az, ha a Vár-hegyen kialakított, ámbár befogadóképességét figyelembe véve egy meglehetősen korlátozott parkolóban leparkolják a gépkocsijaikat, és onnan gyalog indulnak tovább a híd irányába, amit egy igencsak meredek, nagyjából 300 méter hosszú emelkedő leküzdése után érhetnek el. A másik megoldás az, hogy a Zempléni Kalandpark alsó állomásánál hagyják a gépjárműveiket, és onnan elindulnak a Magas-hegyi libegővel, melyen a középső állomásnál átszállnák a Szár-hegyi libegőre. A libegőről leszállva egy megközelítőleg 10 perces sétával juthatnak el a híd Szár-hegyi lábához. Ahogy azt Kőrösi Ádámtól, a Zempléni Kalandpark igazgatójától megtudtuk, az ötezer forintos belépőjegy nem időkorlátozott, ami azt jelenti, hogy a látogatók gyakorlatilag bármeddig a hídon tartózkodhatnak és annyiszor kelhetnek át rajta, amennyiszer csak akarnak.

A szerkezet biztonságának megőrzése érdekében a látogatók egy automatikus számlálórendszer segítségével léphetnek a hídra, mely a kimenők és a bejövők számát összesítve irányítja a forgalmat. Azon kívül, hogy saját kategóriájában a mi hidunk a világ leghosszabbja, egy különleges világító rendszere is van, melynek segítségével előre programozott színekben tudjuk megvilágítani. Ezentúl speciális biztonsági funkciókkal is elláttuk. A hídon egyszerre háromszáz látogató tartózkodhat. Bízunk benne, hogy a kalandpark éves szintű, nagyjából 250 ezres látogatottsága ezentúl az egymilliót is elérheti” – közölte lapunkkal az igazgató. 

A saját kategóriájában világrekordernek számító, két irányban járható gyalogos függőhíd építését nagyjából két évvel ezelőtt, 2021 utolsó felében kezdték el építeni a Sátoraljaújhely felett kimagasló Szár-hegy és Várhegy között. Az összesen 4 milliárd forintba (nagyjából 10 millió euró - a szerk. megj.) kerülő létesítmény a legmagasabb pontban 80 méter magasan húzódik a föld felett, teljes hossza a 700 métert is meghaladja.

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?