Régió

Átadták a felújított szelmenci határátkelőt

Pozsony/Nagyszelmenc | Hivatalosan is átadták a forgalomnak péntek délután a felújított Nagyszelmenc-Kisszelmenc szlovák-ukrán határátkelőt, amelynek átépítése még áprilisban kezdődött.
MTI

2014. szeptember 26. 19:43

A határátkelőn a felújítás első szakaszában egy hónapig átmenetileg szünetelt a forgalom. Az átkelő a vámház új épületének elkészülte után, május végén kezdett ismét üzemelni, ám a felújítási folyamat csak a napokban fejeződött be teljesen.
 
    "A felújítás során egy új vámház épült, így a vámvizsgálat már nem a szabad ég, hanem tető alatt történik" - mondta az MTI-nek Tóth Lajos, a település polgármestere, aki szerint mostanában átlagban napi három-négyszázan veszik igénybe a határátkelőt. Megjegyezte: ez annyit tesz, hogy a korábbihoz képest mintegy tizedével esett vissza a forgalom, ám ez utóbbit nem is a munkálatoknak, hanem inkább az ukrajnai helyzetnek tulajdonítják. A némileg csökkent forgalom dacára a Nagyszelmenc-Kisszelmenc határátkelőn az idén már több mint ötvenezren keltek át.
 
    A kizárólag gyalogos és kerékpáros forgalmat bonyolító határátkelő, amelyet csak EU-s és ukrán állampolgárok vehetnek igénybe, 365 ezer euróból (közel 110 millió forint) újult meg, azt túlnyomórészt a magyar-szlovák-román-ukrán határon átívelő, ENPI nevet viselő programból finanszírozták. Az átkelőt Peter Kazimír szlovák pénzügyminiszter adta át, beszédében emlékeztetett arra, hogy az ENPI keretében más határátkelők modernizálására is sor kerül, példaként a Felsőnémeti-Ungvár átkelőt említette, amelynek felújítását a tárcavezető szerint már az idén megkezdik.
 
    Az egykor egy településnek számító Nagyszelmencet és Kisszelmencet a második világháború után, 1946-ban felállított új határ választotta el egymástól. A két település és azok lakói összetartozásának szimbólumaként a két falu határában 2003 őszén egy-egy székely kaput emeltek. Két évvel később, csaknem hat évtizeddel az eredeti település kettéosztását követően, határátkelőt nyitottak Nagyszelmenc és Kisszelmenc között. Ennek felújítása fejeződött be most.
 
 
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Szovetseg

Novembertől dolgozhatnak a Szövetség programján

koronavírus

Koronavírus – Kevés mintát értékeltek ki vasárnap, a pozitivitási arány 17 százalék felett

koronavírus

Mától öt fekete járás van az országban

Duslo

Itt a dízelautók rémálma: fogytán az AdBlue-adalék

A feltételezett gyilkosa már megvan, őt mégis eltűntként keresik

A feltételezett gyilkosa már megvan, őt mégis eltűntként keresik

rendőrség

VIDEÓ: Rendőrök üldözték a lopott motoron menekülő tolvajt. Nézzük, mi lett a vége!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.