Régió

Árad a Bódva

Jászó/Szepsi/Kassa | A Bódva folyó partján elterülő Jászó és Szepsi településeken már kedden délután rohamosan emelkedni kezdett a vízszint, a Kassát kettészelő Hernád folyó vízszintje is nőtt. A helyzet a Szepességen volt a legrosszabb, ott a megduzzadt folyók vize utakat és településrészeket árasztott el.
ÚJ SZÓ-TUDÓSÍTÁS

2020. október 14. 16:36

bódva
- Németi Róbert felvétele

Az ország második legnagyobb városát és annak környékét sem kerülte el a veszély, kedd reggeltől több oda vezető főútvonal, köztük a Sároskőszeg (Kysak) és a Nagyladna (Veľká Lodina) közötti kerülő út is víz alá került. „A Hernád folyó azért is lépett ki ezen a szakaszon a medréből, mert a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat (SVP) munkatársai nem az aktuális helyzetnek megfelelően szabályozták a Kassához közeli Ruzsini-víztározó vízszintjét. Tudni szeretnénk, miért nem kezdték meg a víztározó lecsapolását napokkal ezelőtt, hiszen az előrejelzések alapján egyértelmű volt, hogy heves esőzések várhatók. Emlékeztetni szeretnék arra is, hogy nem egyedi esetről van szó, ilyenre már többször volt példa. A szóban forgó kerülő út továbbra is járhatatlan, a károk elhárítását pedig csak az árhullám elvonulása után kezdhetjük megˮ – tudatta lapunkkal Rastislav Trnka, Kassa megye elnöke. A Hernád folyó vize Sároskőszeg egy részét, illetve a Terebő (Trebejov) – Hernádszentistván (Družstevná pri Hornáde) közötti utat is elárasztotta.

Egész éjjel zsákoltak

A Kassától mintegy 30 kilométerre fekvő Jászón és Szepsiben a Bódva folyó hirtelen megemelkedett vízszintje okozott gondot. Míg Jászón már kedden megkezdték a folyó mentén húzódó házak és épületek elszigetelését, addig Szepsiben valamivel később, szerda reggel érkezett meg az árhullám. „A megduzzadt Bódva folyó két részben árasztotta el a településünket: a barlanghoz vezető út mentén, illetve a falu végén található roma telepen. A mentést három traktorbáger, egy markológép és öt teherautó segítségével végeztük. Keddről szerdára virradóra mintegy 2500 homokzsákot töltöttünk meg és helyeztünk el a folyó legkritikusabb szakaszain, szerda reggel pedig további 5000 darabot hoztunk. Az éjszaka folyamán nagyjából 60 tonnányi homokot zsákoltunk be, a tegnapi nap folyamán pedig újabb fuvarokkal töltöttük fel a tartalékainkatˮ – nyilatkozta lapunknak Kamil Münnich, a jászói önkormányzat hivatalvezetője.

A falut okolják

A település több lakosával is szót váltottunk, akik közül néhányan a falu vezetését okolják a történtek miatt. „Nem ez az első eset, hogy ilyen áradás van a faluban. Legutoljára tíz évvel ezelőtt duzzadt meg ennyire a folyó vízszintje, akkor talán még a mostaninál is nagyobb károk keletkeztek. Ennek ellenére nem javult a helyzet, a folyó medre rendezetlen, több helyen kisebb szigetek, fák, bokrok vannak. Ennek, illetve a barlang felé vezető út mentén beágazódó patak nem megfelelő ívének köszönhetően a hirtelen érkező árhullám nem tud levonulniˮ – állítják egyöntetűen a helyi lakosok. A hivatalvezető cáfolja a lakosok állításait, elmondása szerint a falu jelenlegi vezetése nem hibás, azzal érvel, hogy a jelenlegi vezetés csak két éve van hivatalban. „Két év alatt nagyjából két kilométer hosszan sikerült kitisztítanunk a folyó medrét. Nem mi vagyunk a hibásak, hanem az  önkormányzat előző vezetése, mert nem törődtek a folyómeder állapotával. A felkészültségünket az is jól bizonyítja, hogy van elegendő mennyiségű homokzsákunk, igaz, szerda éjszaka kifogytunk belőlük, de csak azért, mert csak késő délután hirdettek szükségállapotot. A falu részéről minden tőlünk telhetőt megtettünk, néhány óra leforgása alatt legalább 60 tonnányi homokot és több ezer homokzsákot szereztünk beˮ – tette hozzá a hivatalvezető.

Szepsiben is árad a Bódva

Mivel a Bódva a Jászótól néhány kilométerrel távolabb található Szepsi városát is kettészeli, a megemelkedett vízszint ott is komoly gondokat okozott. Slavomír Borovský tegnap délutáni tájékoztatása szerint elsősorban Bodolló városrészben okozott gondot az áradás. „A lakosok segítségének köszönhetően sikerült stabilizálni a folyó környékét. Az érintett utcákban túlnyomó részben sikerült megfékezni a víz terjedését, azonban voltak olyan helyek, ahol a csatornahálózat rossz állapota miatt még a késő délutáni órákban is homokzsákokkal oldottuk a helyzetetˮ – közölte a város polgármestere a közösségimédia-oldalán.

Galéria
folyo-1
folyo-2
folyo-3
folyo-4
+6

Északon evakuálnak

Kassa megyében a Szepességben a legsúlyosabb a helyzet a megye tájékoztatása szerint. Keddről szerdára virradóra több településen folyók, patakok léptek ki medrükből. Nagysolymár (Veľký Folkmár) és Kojsó (Kojšov) között mintegy 100 méteres szakaszon zárta el a közutat az ár. A Gölnicbányai járásban Szepespatakon (Hnilčík) is kilépett a medréből a helyi patak. Gölnicbányán is kilépett a medréből a helyi patak, a mentőalakulatok még szerdára virradó éjjel eltávolították a híd korlátját, hogy szabad utat adjanak az árnak. Sároskőszegen (Kysak) mintegy ötven házat öntött el az ár. Ľubomír Krajňák polgármester szerint helyenként ötven centiméter, illetve egy méter magasságban öntötte el a házakat. A lakosság egy részét evakuálták, de sokan nem akarják elhagyni házaikat. A település négy részét nem lehet megközelíteni a víz miatt. Tegnap délután az áradó Hornád Kassa Téhány városrészében is kilépett a medréből. A helyi polgármester szerint egyelőre nincs szó tragédiáról, bár több kert víz alá került, a tűzoltók szerint a hernádtihanyi víkendházakból egyelőre nem kell evakuálni az embereket.

Egy áldozata van

Az aktuális áradások első áldozata egy fiatal férfi. A lengyel határ közelében található Jezersko településen egy 26 éves férfit ragadott el az ár kedd éjjel. Élettelen testét szerdán találták meg a hegyimentők. Kritikus a helyzet Korompán, ahol már szerdára virradóra talpon voltak a helyiek, homokzsákokkal védekeztek, ennek ellenére a Hernád kilépett medréből. Mintegy ezer hátrányos helyzetű személynek kellett elhagynia lakóhelyét az áradás miatt. Ideiglenesen a helyi szabadidőközpontban helyezték el a kisgyermekes anyákat.

Készenlétben a tűzoltók

Keddről szerdára virradóra 41 alkalommal riasztották a besztercebányai tűzoltókat az áradó folyók és patakok miatt, a legtöbb gondot Nagyszalántán, ott harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el. A megyében 114 önkéntes tűzoltó is segített. Napközben már Ján Nosko, Besztercebánya polgármestere is arról tájékoztatott, hogy vészesen gyorsan emelkedik a Garam vízszintje a városban, a helyzet egyre bonyolultabb. A folyamatos esőzés következtében a Nyitra folyó is áradni kezdett.

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet harmadfokú árvízkészültséget rendelt el a Szakolcai, a Szenicai, a Bazini és a Kassai járásra. Az előrejelzések alapján csütörtökre virradóra az ország nagy részén eláll az esőzés. (nr, TASR, RTVS, ie)

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
A kormány arról is dönthet, hogy a népszámlálás során lehetőséget adjon-e egy második nemzetiség megadására⋌(TASR/MTI-felvétel)

Népszámlálás: nincs egyetértés abban, hogy egy vagy két nemzetiség bevallására legyen-e lehetőség

magyar pártok

Újra tárgyalóasztalhoz ültek a szlovákiai magyar pártok, de továbbra sincs megegyezés

Marek Krajčí

Krajčí: Már ezen a héten regisztrálhatnak az oltásra az idős emberek

aprópénz

Jövőre lassan eltűnhetnek a pénztárcánkból az eurócentek

Komárom

Ismertek a hétvégi komáromi tesztelés részletei

A királyhelmeci kórház is segíti a tesztelést

A királyhelmeci kórház is segíti a tesztelést

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.