Anton Srholec-díjat kapott Tóth Károly

Tóth Károly
Nagyszombat |

A Fórum Kisebbségkutató Intézet (FKI) alapító igazgatója in memoriam kapta meg a rangos elismerést.

Nagyszombat Megye Önkormányzata egy gálaest keretében adta át az Anton Srholec Szabadságdíjat az idei öt kitüntetettnek. Tóth Károlyon kívül a díjban még Ladislav Snopko, Dita Ziss, Grigorij Mesežnikov és Rudolf Skukálek részesültekáll a FKI által közzétett hírben.

Tóth Károly (1959–2016) elismerésének indoklásából a TASR hírügynökség a következőket idézi: a somorjai FKI alapítója Szlovákia legjelentősebb magyar entellektüeljei és közéleti személyiségei közé tartozott. A demokratikus átalakulás és a tudományos élet fontos alakja volt.

A FKI honlapján közölt életrajza szerint a pozsonyi Comenius Egyetemen 1983-ban szerzett magyar nyelv és irodalom-történelem szakos tanári oklevelet szerzett. 1983–1987-ben a vágsellyei DUSLO vegyi kombinátban segédmunkásként dolgozott, majd a Madách Könyv- és Lapkiadó Vállalat szakszerkesztője volt. Részt vett az amatőr színházi mozgalomban, a vágsellyei és a pozsonyi klubéletben, a Csehszlovákiai Magyar Kisebbség Jogvédő Bizottsága munkájában, az Iródia, a Magyar P.E.N. Club Pozsony alapító tagja. 1989-ben egyik alapítója a Független Magyar Kezdeményezésnek, 1990-ben elnöke, később alelnöke, 1992–1998 között pedig a Magyar Polgári Párt alelnöke, illetve pártigazgatója. 1996-ban a FKI egyik létrehozója, és kezdettől fogva 2014-ig igazgatója. Több könyvsorozat, tudományos kiadvány szerkesztője, társszerzője. 2007-től a Magyar Tudományos Akadémia külső köztestületi tagja.

A 2018-ban alapított díjjal az emberi jogok védelmében kifejtett rendkívüli tevékenységet, a demokrácia és a jogállam megszilárdításáért végzett munkát és a rendkívüli polgári bátorságot ismerik el. Korábban – többek közt – Grendel Lajost és Öllös László is megkapták már az elismerést.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!