Andrássy-Olgyay Erzsébet életútját bemutató kiállítás nyílt a betléri kastélyban

Betlér |

Andrássy-Olgyay Erzsébet életútját mutatja be a rozsnyói járásbeli (okres Rožňava) betléri (Betliar) kastély termeiben berendezett, A kastély nélküli grófnő címet viselő tárlat, amely április 30-ig tekinthető meg. A kiállítás a betléri kastélymúzeum munkatársainak elmondása szerint a grófnő lánya, Joy Olgyay nagyvonalú adományainak köszönhetően valósulhatott meg.

"A grófnő története az egyike a sok szomorú sorsnak, amely az Oszták-Magyar Monarchia felbomlásától a kommunista rendszer bukásáig tartó időszakban családok ezreinek jutott osztályrészül. Huszonhárom évesen csaknem mindenét elveszítette, elsősorban az otthonát. A családjával külföldön, az Amerikai Egyesült Államokban kezdett új életet" – nyilatkozta a kiállítással kapcsolatban Judita Krajčiová, a kastélymúzeum kulturális-propagációs menedzsere.

Hozzátette: a tárlaton megtekinthető az a néhány emléktárgy, amelyet a grófnő háztartásában találtak, és amely a családja gazdag múltját dokumentálja. Ezek közül kiemelte az Andrássyak patrónáját, a krasznahorkai Madonnát ábrázoló festményt, néhány régi hímzést, fényképet, illetve Benczúr Gyula egyik festményének másolatát, melyen a császár és a császárné fogadja a magyarországi főnemeseket a millennium alkalmából. Ezen a képen az Andrássy-család több tagja is szerepel.

"Erzsébet grófnő érdeklődéssel követte nyomon a kortársai és a hozzátartozói sorsát, melynek köszönhetően aránylag gazdag gyűjteményt hagyott hátra. Ezt az értékes geneológiai forrást is bemutatjuk a kiállításon" – zárta Krajčiová.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?