Amerikai nagykövet: Komárom nagyszerű!

amerikai nagykövet
Komárom |

Gautam A. Rana folyamatosan járja Szlovákiát. Komáromi látogatásának célja elsősorban a magyar és a zsidó közösség helyi képviselőivel, illetve intézményeivel való megismerkedés volt.

Múlt héten egynapos látogatást tett Komáromban az Amerikai Egyesült Államok szlovákiai nagykövete, Gautam A. Rana. A diplomata a zsidó hitközség, a Selye János Gimnázium (SJG), a városi önkormányzat és a Selye János Egyetem (SJE) körüli aktuális ügyekre is kíváncsi volt. Az úttal gyakorlatilag a szlovák-amerikai kétoldalú kapcsolatok elmúlt 30 évét ünnepli a külképviselet.

A látogatást követően lapunk több kérdéssel is megkereste a nagykövetséget. Egyrészt arra voltunk kíváncsiak, miként látja Gautam A. Rana a komáromi, ill. a szlovákiai vallási és etnikai kisebbségek helyzetét, ugyanis a fő célja az volt, hogy a a magyar és a zsidó közösség vezetőivel találkozzon a Duna menti városban. Válaszát azzal kezdte, hogy aggodalommal figyeli a szlovákiai kisebbségi közösségek elleni diszkriminációt és marginalizáltságukat. „Az egészséges demokráciák magukévá teszik a sokféleséget és az inklúziót. Fel kéne ismernünk, hogy fontos az emberi jogok tiszteletben tartásának előmozdítása és a kiszolgáltatott csoportokkal szembeni megkülönböztetés elleni küzdelem is. Az Egyesült Államok pozsonyi nagykövetsége elkötelezett amellett, hogy a szlovák kormánnyal, a civil társadalmi szervezetekkel és más partnerekkel országszerte együttműködjön annak érdekében, hogy megoldódjanak ezek a kihívások. Támogatjuk azokat a kezdeményezéseket, amelyek előmozdítják az egyenlőséget, az emberi jogokat és a vallásszabadságot. Hiszünk abban, hogy származásukra vagy etnikai hovatartozásukra való tekintet nélkül az egyének egyenlő lehetőségeket érdemelnek a bennük rejlő lehetőségek teljes kiaknázásához, és támogatjuk a marginalizált szlovákiai közösségek erőfeszítéseit, hogy leküzdjék az előttük álló kihívásokat.

A komáromi utam során nagy elégedettséggel töltött el, hogy egy sokszínű és élénk közösséget láttam. Komárom polgárai közösen dolgoznak a város minden tagjának nevelésén és megerősítésén, beleértve az etnikai magyar és a szlovákiai zsidó csoportokat is.

A város gazdag történelemmel, energikus politikai vezetőkkel, tehetséges diákokkal, valamint régi és mély kulturális örökséggel rendelkezik. Megtiszteltetés számomra, hogy sok különböző vezetővel és fiatallal találkozhattam a közösségben, és már alig várom, hogy újra meglátogassam a jövőben” – közölte a nagykövet.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy milyen következtetéseket vont le a látogatása alapján. „Komárom nagyszerű!” – konstatálta, ahol mindenki vendégszerető és meleg fogadtatásban részesítette. Keszegh Béla polgármesterrel izgalmas megbeszélést folytatott, aki összefoglalta, milyen módon próbálnak javítani a foglalkoztatási lehetőségeken és az életminőségen. Külön rákérdeztünk az esetleges amerikai gazdasági befetetésekre, ill. együttműködésre, amelyre a nagykövet azt válaszolta, ilyen témákról is beszéltek.

Kiváló találkozóm volt a helyi zsidó közösséggel is, akikkel megvitattuk az előttük álló kihívásokat és közösségük történetét. Beszélgettem a SJG és a SJE néhány kiemelkedő diákjával. Lenyűgözőek, lendületesek voltak, és az általuk feltett átgondolt kérdések bizonyítják, hogy Komárom és Szlovákia jövője fényes”

fejtette ki, majd azt is hozzátette, hogy „közös értékeink az elkövetkező évtizedekben is megerősítik fontos barátságunkat”.

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?