Amerikában táboroztak a felvidéki cserkészek

<p>Augusztus 6&ndash;16-a között zajlott a Külföldi Magyar Cserkészszövetség (KMCSSZ) ötévente megrendezett Jubileumi Nagytábora a New York állambeli Fillmore-ban található Sík Sándor Cserkészparkban.&nbsp;</p>

A táborban közel 700 magyar cserkész vett részt, nagyrészt az Egyesült Államokból és Kanadából, de az anyaországból, a Kárpát-medencéből és a szórványmagyarságból is érkeztek táborozók. A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetségből 12 cserkészt láttak vendégül a táborban. A Jubitábor keretmeséje idén Mikszáth Kálmán A két koldusdiák című regénye. II. Rákóczi Ferenc korszakának megelevenítésével a cserkészek játékos formában ismerkedtek a magyar hagyományokkal, és barátságokat kötöttek más földrészeken élő cserkésztestvéreikkel. „Felemelő és egyben megható azt látni, amikor magyar cserkészek, akiket tengerek választanak el egymástól, itt Fillmore-ban egymás nyakába borulnak a hosszú út végén. Ezeket a gyerekeket a magyar nyelv és a cserkészet szeretete egy életre összeköti” – mondta Szentkirályi Endre, a Jubitábor parancsnoka.[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"198817","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"320","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]A szlovákiai magyar cserkészek számára a Jubileumi Nagytábor valóban sok újat ad. Amellett, hogy cserkésztudásukat Amerikában bővíthetik, az ottani magyar cserkészek által megtapasztalhatják, mekkora áldozatos munkát kíván, hogy magyarságukat és a magyar cserkészetet megőrizzék. „Nincs még egy ilyen tábor, ahol a világ legkülönfélébb tájain élő magyar cserkészek találkozhatnak, és együtt élhetik át a cserkésztábor élményét. Annak ellenére, hogy itt Szlovákiában mi is kisebbséghez tartozunk, csak sejteni tudjuk, milyen érzés egy teljesen más nyelvű és kultúrájú környezetben élni, hisz a mi szomszédjaink, diáktársaink mind javarészt magyarok. Ezek a találkozók azt hiszem, még jobban megerősítenek minket abban, hogy fontos a saját kultúránk megtartása, megélése. Jó tudni, hogy bárhová is megyünk a világban, mindenhol találunk magyar cserkészeket, akikhez bármikor fordulhatunk” – közölte Csémi Szilárd, az SZMCS ügyvezető elnöke.[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"198818","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"320","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség tagjai a tábor után még az Egyesült Államokban maradnak pár hétig. A Külföldi Magyar Cserkészszövetség és az ott élő magyar cserkészcsaládok további programokat, kirándulásokat, városnézéseket szerveznek a felvidéki cserkészeknek, majd szeptember 5–6. között részt vesznek a clevelandi Cserkésznapon, a KMCSSZ egyik legnagyobb rendezvényén. (KMCSSZ/szmcs-p)
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!