Régió

Általában többen szavaztak keleten

Ung-vidék/Bodrogköz | Kassa megyében a választási részvétel ugyan némiképp alatta maradt az országos átlagnak (46,51% volt), ám a kelet-szlovákiai magyarlakta települések többségében ennél jobb eredmények születtek.
Leczo Zoltán

2018. november 18. 15:06

Az új polgármesterek decemberben lépnek színre - Somogyi Tibor felvétele

Ez az állítás nem igaz azonban a három keleti városra, Királyhelmecre, Nagykaposra és Tiszacsernyőre, ugyanis ezek mindegyikében kevesebben szavaztak, mint országosan (48,7%). A Bodrogköz központjában a szavazópolgárok 34,5%-a, Tiszacsernyőben a 45,1%-a, Nagykaposon pedig a választók 34,6%-a járult az urnákhoz. Érdekesség, hogy míg Nagykaposon Petrikán Péternek két kihívója is akadt, ezt, a közel azonos eredményt Királyhelmecen úgy sikerült elérni, hogy a jelenlegi polgármester, Pataky Károly egyedüli jelölt volt. Ugyanakkor mindkét városban, annak ellenére, hogy kevesebben vettek részt a voksoláson, mint 2014-ben, mindkét győztes polgármester több szavazatot szerzett, mint négy évvel ezelőtt. Ez igaz a Tiszacsernyőben most harmadszor diadalmaskodó Marta Vozárikovára is, de neki úgy sikerült majdnem megkétszereznie négy évvel ezelőtti voksainak számát, hogy a városban a részvételi arány is javult. Tiszacsernyőben 2014-ben a lakosok 35,96%-a voksolt, most 45,1%.

2018. november 11. 12:04

Kassa-vidéki járás eredmények

Az Ung-vidéki községekben a választási rśzvétel szinte mindenütt meghaladta az országos átlagot, volt ahol jelentős mértékben. Bésben például a lakosok 75,5%-a szavazott, Szirénfalván 72,3%, a Kaposkelecsényt hosszú ideje irányító Molnár Károlyt pedig 78,2%-os részvétel mellett sikerült legyőznie Varga Tibornak. A választás ugyanakkor azokban a községekben sem fulladt érdektelenségbe, ahol a polgármesteri székért csak egy jelölt indult, így például Nagyszelmencen a szavazók 51,4%, Nagyráskán az 55,9 %, Kisráskán a 60%, Dobóruszkán pedig a választók 64,2%-a élt állampogári jogával.

A bodrogközi településeken hasonló helyzet alakult ki. Egyes helyeken, ahol csak egy polgármesterjelölt volt, sokan szavaztak, másutt, ahol pedig többen vetélkedtek a szavazatokért, viszonylag alacsony volt a részvétel. Bodrogszögben az egyetlen jelöltre, Štefan Čorosra 58,6% szavazott, a kisgéresi, ugyancsak egyedül induló Furik Csabára 59,2%. Persze, ellenpélda is akad, hisz a Kistárkányban egyedüliként induló Bálint Csilla „csak” 41,3%-os részvétel mellett diadalmaskodott, a szinyéri, ugyancsak egyedüliként induló Kondás Magdolnának elég volt a győzelemhez a 36,1%-os részvétel. Komoly érdeklődés mellett védte meg posztját a bolyi polgármester, Bohács Attila (70,7%), de a radi küzdelem is 69,5%-os részvétel mellett dőlt el Mozsár Mária javára. Ladmócon és Kiskövesden szintén 70% feletti volt a részvétel, előbbiben 74,1%, utóbbiban 72,4%. Zétényben, miután a falut 1986 óta irányító Saxon Zoltán nem jelöltette magát, a polgármesteri székért négyen szálltak harcba, ám a küzdelemben csak a polgárok 56,3%-a nyilvánította ki akaratát. Szentmárián a települést hosszú ideje irányító Hornyák Istvánt Mátyás Erikának viszont 70,1%-os részvétel mellett sikerült legyőznie.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Letartóztatták Ábrahám alpolgármesterét

Megszűnik a komáromi kórház mikrobiológiai osztálya

A szlovák-magyar határon folytatódik a tüntetés

Gyorsvonat elé hajtott egy autó Nagysurányban, egy anya és 11 éves kislánya szörnyethaltak

Ellenőrzött ünnepi menü

Blokád alatt van a köztévé, egyre több ellenzéki politikus jut be az épületbe

Legfrissebb galériák
Olvasta már?