Régió

Állítólag nem pénzkérdés a magyar nyelv a hivatalokban

Dunaszerdahely | Délelőtt ülésezett a Csallóközi Városok és Falvak Társulása, a közgyűlésen Bukovszky László kisebbségügyi kormánybiztos tájékoztatta a polgármestereket a kétnyelvű kommunikációval kapcsolatos tudnivalókról.
Kiss Bartalos Éva

2019. szeptember 27. 16:31

nyelvhasználat

Van hova fejlődni a magyar kommunikáció területén a dunaszerdahelyi járásbeli önkormányzatoknak. Bukovszky László tájékoztatta a jelenlévő húsz polgármestert a hatályos jogi helyzetről és az érvényes törvényi rendelkezésekről.

„Számomra a vizuális kétnyelvűség, és annak kihasználása a legfontosabb. Ha valami magyarul is megjelenik, annak lélektani hatása is van” - fogalmazott a kisebbségügyi kormánybiztos.

Rámutatott, hogy 2017-ben és 2018-ban számos hiányosságot tártak fel a kétnyelvű kommunikáció területén. A Dunaszerdahelyi járás 66 településében 70 törvénysértést vallottak be, amelyek miatt 50-2500 euró közötti büntetés róható ki. Bukovszky azonban leszögezte, hogy senkit nem akarnak pénzbírsággal riogatni. A községek közel húsz százalékában nem tájékoztatták a lakosokat arról, hogy milyen dokumentumokat kaphatnak meg kétnyelvűen, 6 hivatalban hiányos volt a kétnyelvű megnevezés. Volt, ahol nem tették lehetővé a magyar kommunikációt, a hivatalról hiányzott a kétnyelvű jelölés, valamint a közlekedési tábla is csak államnyelven jelölte a községet. Az önkormányzatok 14 százaléka a kiadott határozatokon nem tüntette fel a település nevét. Az élet-, vagyon-, egészség veszélyeztetésére figyelmeztető táblák 38 önkormányzatban csak államnyelven láthatók. A kormánybiztos szerint lehetőség van ezek pótlására és hozzátette, hogy a kétnyelvű hivatali kommunikáció nem pénz kérdése, hiszen a nyomtatványok elérhető forrásokból kétnyelvűen is letölthetők. Bukovszky figyelmeztette a polgármestereket, hogy a ha a kulturális minisztérium bírálja a nyelvhasználatot, akkor átlépi a hatáskörét, ilyen esetben a kormánybiztos hivatalában kérhet segítséget az érintett önkormányzat. A községek vezetői gyakorlati kérdéseket is feltettek a találkozón. Bóna Zsuzsanna Csallóköznádasd polgármestere arról kérdezett, hogy a képviselő-testület ülésén készült szlovák jegyzőkönyvet szóról szóra kell-e magyarra fordítani.

„Kis faluban élünk, kevés a személyzet a hivatalban, ők egyébként is leterheltek” - folytatta a polgármester.

Bukovszky elmondta, hogy a jegyzőkönyvnek nem kell hivatalos fordításként megjelennie magyarul. A másik kérdés szintén az önkormányzat üléséről szólt. Bacsó László Nyárasd polgármestere arról érdeklődött a kormánybiztosnál, hogy ha a testület magyarul tárgyal, de szlovák lakosok is kíváncsiak az ülésre, akkor milyen nyelven kell tanácskozniuk a képviselőknek. Bukovszky leszögezte, hogy az önkormányzat a jegyzőkönyv segítségével kommunikál a polgárokkal, így a testület folytathatja magyarul az önkormányzat ülését. A polgármesterek többféle gyakorlatot is felsoroltak, például tolmácsot hívnak az ülésre, vagy a hivatal egyik alkalmazottja fordít a lakosoknak.

A jelenlévők szerint érdekes és hasznos volt a találkozó, de kérdéses, hogy a gyakorlatban mekkora előrelépés érhető el a kétnyelvűség területén. Bacsó László a hivatalnokok leterheltségével, és a megfelelő szakmai tudás hiányával érvelt. Dunaszerdahelyen néhány éve kétnyelvű tájékoztató táblákat helyeztek ki a forgalmas kereszteződésekbe, a városban egy bizottság is foglalkozik a feladatkörrel. „Most a parkolószolgálattal közösen kétnyelvűsítenénk a tájékoztató táblákat a parkolóknál. A veszélyre figyelmeztető táblák a hivatalban és a városi intézményekben is elérhetőek, a honlapunkról letölthetőek a kétnyelvű formanyomtatványok” - nyilatkozta Karaffa Attila Dunaszerdahely alpolgármestere.

 

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Volkswagen

Még több autót gyárthat nálunk a Volkswagen

Gyimesi György szerint az igazságügyi tárca ellentmond önmagának ⋌(A szerző felvétele)

A parlamentben vitáztak a Beneš-dekrétumok alapján indított földelkobzásokról

Norbert Bödör
Frissítve

Norbert Bödör rács mögött marad, a zsolnai börtönbe szállították

koronavírus

Ezért növekedett meg hirtelen az ismert fertőzöttek száma

Tornalja

Egy felújítás jegyzőkönyvének tanulságai

Szepe

Remek tavaszi szezont produkált Szépe János és csapata az NB I-ben

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.