Régió

Állandó probléma az illegális szemetelés

NAGYFÖDÉMES | Többször előfordult, hogy illegális szemétlerakatot találtak az egyik községi ingatlan előtt. A környezetvédelmi osztály szigorúbb ellenőrzést vezet be.
Tornyai Bianka

2021. július 15. 15:30

szemét
Ellenőrzött hulladékátvételt vezetnek be (Az önkormányzat felvétele)

Többször megtörtént, hogy a közterület fenntartó vállalat épülete előtt illegális szemétlerakatot találtak a községi hivatal alkalmazottai. Legutóbb néhány nappal ezelőtt hatalmas mennyiségű vegyes hulladékot szórt ki egy helyi lakos. A környezetvédelmi osztály vezetője, Farkas Zsolt elmondta, az épület előtti területen a használt olajat, az elektronikus hulladékot lehet leadni, valamint az Ekocharita vállalat gyűjtőkonténereiben lehet elhelyezni a használt ruhákat. “A vállalat havonta egyszer üríti ki a konténereket, ami nagyon kevés. Szeretnénk megegyezni vele, hogy heti szinten szállítsa el az összegyűjtött ruhákat. Amennyiben nem sikerül megállapodnunk, megszüntetjük az együttműködést a vállalattal és más megoldást keresünk. Sajnos azzal, hogy az emberek lehetőséget kapnak arra, hogy bizonyos típusú hulladékot ingyenesen leadhassanak, felhatalmazva érzik magukat arra, hogy bármit kiszórjanak a gyűjtőhelyen. Ezt a szolgáltatást kénytelenek vagyunk megszüntetni” - fejtette ki az osztályvezető. A döntés értelmében ezentúl meghatározott időpontban és helyen lehet majd leadni az említett hulladékfajtákat, de csak ellenőrzött átvétellel. Farkas Zsolt azt is elmondta, hogy van ugyan térfigyelő kamera az épület előtt, de nem minden esetben lehet felismerni a szemetelőket, illetve ha nem teljesen biztosak benne, hogy ki az elkövető, akkor nem lehet rábizonyítani. “Hiába látni például az autó rendszámát, nem kérhetjük ki az adatbázisból, hogy ki a tulajdonos. Néhány olyan esetben róttunk ki eddig büntetést, amikor az elkövetőt felismertük a kamerafelvételen és maga is bevallotta, illetve éppen rajtakaptuk, hogy kivitte a szemetet. A maximálisan kiszabható bírság 99 euró. Érdekes, hogy inkább megfizetik az emberek a büntetést, csak ki ne derüljön, hogy ők tették, sokkal inkább számít nekik az, hogy mit szólnak a falubeliek, mint az, hogy meg kell fizetni a büntetést. Akit egyszer már elkaptunk, az többé nem szemetel, de sajnos mindig akadnak újabb elkövetők” - tette hozzá Farkas Zsolt, aki szerint azért is bosszantó ez a fajta magatartás, mert míg az alkalmazottak végezhetnék a munkájukat és azon dolgozhatnának, hogy a község által nyújtott szolgáltatásokat időben és kellőképpen elvégezzék, néhány felelőtlen ember után kénytelenek rendet tenni.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Új Szó-konferencia

Dél-szlovákiai infrastruktúra: a helyi polgármesterek nem túl bizakodóak

sidó

VIDEÓ: Kollár a pápa bűvkörében, durvuló rendőrségi belháború

Tiszacsernyő

Vasárnapig várják az adományokat a tiszacsernyői gőzmozdony megtisztítására

Dušan Kováčik

Hétfőn hirdet ítéletet Dušan Kováčik ügyében

jézus

Galéria: Történelmi személyek, akik lehet, nem is léteztek!

v

VIDEÓ: Popély Árpád és Albert Sándor az idei Jedlik-díjasok

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.