Régió

Ahogy idősödnek, úgy patinásodnak a cipői

Dunaszerdahely | Megvannak a saját modelljei, de egy fénykép alapján is elvállalja egy cipő, vagy csizma készítését. Főleg férfi-cipőket varr, de gyártott már menyasszonyi cipellőt is. Sárai Attila cipészmesterrel beszélgettünk.
Somogyi Katalin

2021. március 25. 15:00

Dunaszerdahely
- Somogyi Tibor felvétele

Sárai Attila édesapja nyomdokaiba lépett. A 77 éves Sárai Fülöp annak idején Pozsonyban, a Zsidó utcai cipészetben kezdte meg pályafutását, pár évvel később a dunaszerdahelyi cipőgyárba került, ahol hosszú éveken keresztül férfi és női lábbeliket varrtak. Ezeket a lábbeliket a simonyi (Partizánske) központi raktárba szállítottak, innen pedig szinte Csehszlovákia minden szegletébe került belőlük. „Később volt egy időszak, amikor a szovjet katonaság számára gyártottunk szűrcsizmákat, naponta legalább 200 párat, és nemegyszer előfordult, hogy külön műszakokra kellett bejárni szombatonként, olyan nagy volt a kereslet. Mert azok olyan csizmák voltak, hogy még a mai napig is használhatóak lennének, ha lenne belőlük. Akkor fonállal varrtak, fa szegelteket használtak, nem volt ragasztás mint manapság, örökös garanciájú, szinte elnyűhetetlen lábbelik készültek” – emlékezik vissza Sárai Fülöp cipészmester. 

Dunaszerdahely
Attila is gyakran ellátogatott az üzembe édesanyjával, aki szintén itt dolgozott és itt csapta meg először az orrát a bőr és a csiriz illata. Nyáron téli, meleg csizmákat varrtak, télen pedig könnyű, nyári szandálokat. Modellválasztás nem nagyon volt, adva volt egy típus, amit hónapokon át gyártottak. 1989-ben jött a változás és egyik napról a másikra megszűnt az üzem a munkahelyekkel együtt. „Kinyitották a nagykaput, és mindenki ment, ahova tudott” – meséli Sárai Fülöp cipészmester.

Dunaszerdahely
Néptáncosok igényei
1992-ben Sárai Fülöp és felesége, Erzsébet megnyitotta a cipőjavító műhelyt, amely a mai napig üzemel és amelyben már a fiuk, Attila is jelentős részt vállalt. „A kétezres évek elején elkezdődött a néptánccsoportok fellendülése, egyre többen azzal kerestek fel, hogy csizmára lenne szükségük, illetve ilyen-olyan és amolyan cipő is jó lenne. Végül meggyőztek és egy pár darabot elkészítettem, az elsőket 2008-ban. Persze a hír szájról szájra terjedt és fokozatosan egyre több érdeklődő jelentkezett.

Dunaszerdahely

Abban, hogy ez a cipő- és csizmakészítés ilyen sikeres lett, nagy szerepe van Csonka Zsiga bácsinak is Komáromból, aki megtanította nekem a lábbeli felsőrész készítésének minden csínját-bínját” – meséli Attila, akitől azt is megtudtuk, hogy a lábbeli felső és alsó talp részének az elkészítése két teljesen különálló tudomány és szakma. 

Dunaszerdahely
A cúgos cipő és társai
Egy nap megszületett az ötlet – ki mástól, mint a feleségtől – hogy ha a néptáncosok ilyen elégedettek, akkor esetleg magánszemélyeknek is lehetne méretre készíteni cipőket. „Elkészítettem pár mintadarabot és felkeltettem az emberek érdeklődését, mert nem mindenkinek felel meg a sorozatgyártású lábbeli. Van, aki az egyedi minőséget részesíti előnyben. Kizárólag marhabőrrel dolgozom, a belső bélés pedig disznóbőr. A cipő legdrágább része a talpa, mert ez a marha háta közepéből, az úgynevezett kruponból készül, ami a marhabőr legértékesebb része. Megjelentek az egyedi modellek is: a sima derby, a bécsi, a budapesti modell (az egyes elnevezések a díszítésre utalnak), vagy a gumibetétes „cúgos” cipő, ami eredetileg egy katonai tiszti cipő volt, napjainkban viszont fellengzősen az angol chelsea (cselszi) cipő modellnek neveznek. Ennek az a jellegzetessége, hogy egy fekete gumibetét van a szárán, ami megkönnyíti a felhúzását, és a cipő extra csillogó bőrből készül. Egy ilyen cipő annak idején csupán a tiszteknek dukált, a katonák továbbra is a fűzős bakanccsal voltak kénytelenek bajlódni. A cúgos cipő komplikáltabb változata a tiszti csizma volt, melynek jellegzetessége az extrémen szűk, térdig érő magas szára volt. Milliméternyi pontossággal kellett kimérni a szárat, hogy még beléphető, de egyben feszes is legyen, de csak annyira, hogy ha bele is izzad a láb, még le lehessen húzni” – magyaráz lelkesen Sárai Attila.

Dunaszerdahely
A cipőkészítés egyenlete
Hasonló precizitást igényel a néptáncosok számára készített csizma is. Ezek elkészítéséhez a szükséges kaptafákat, sámfákat, a különböző alkatrészeket már csak idős cipészektől lehet beszerezni, mert megvenni, legyártani manapság már szinte lehetetlen. Hasonló a helyzet a varrógépekkel is. A Sárai-műhelyben van olyan régi varrógép is, amit a vastelepen, a kidobott szemét között találtak.

Dunaszerdahely

Ami a ruháknál, a szabónál a szabásminta, az a cipőknél a szakrajz. A méretre szabott lábbeliket a Knöpfel Róbert által kitalált paraméterek szerint készítik az egész világon. Az ő egyenletei, a geometriai lábfej, a csontozat anatómiai bemérései szerinti adatok alapján készül el egy papírminta, a cipész szabók ezt terítik a bőrre és ennek az alapján készítik el a cipő szabásmintáját, amit tovább finomítanak. Vékonyítják a bőrt, ott ahol szükséges, varrják, bélelik és összevarrják a felső részt, ezután következik az aljmunka. Rámát varrnak rá, ahogyan a nóta is mondja, hogy „rámás csizmát visel a babám”, sarkat bélelnek, bőrtalpat varrnak, és varrógéppel rögzítik, főleg a néptáncosok csizmáit, hogy teherbírók legyenek. 

Dunaszerdahely
Csak egy esély
Húsz évvel ezelőtt a cipész szakma nem ismerte a ragasztást. A technológiai folyamatok, melyeket Sárai Attila most is használ, úgy vannak kidolgozva, hogy a cipő mindig, éveken keresztül javítható legyen. Egy kommersz cipőt 30-40 eurós átlagáron lehet megvásárolni, nagyon hamar tönkre is megy és javíthatatlan, mert olyan nagyüzemi technológiát használnak a gyártásánál, ami csak egyszer alkalmazható. A hibák, sérülések nem javíthatók, vagy ha igen, nem éri meg sem a fáradságot, sem a költséget.

Dunaszerdahely

„A cipőüzletekben garmadában állnak a kipróbálásra váró cipők, az ember belelép a műanyag cipőbe, kényelmes, puha, azonnal alkalmazkodik a lábhoz, de élettartama nincs. Nekem csak egy esélyem van, én nem készíthetek négy egyforma párat, hogy a vevő a legkényelmesebbet tudja kiválasztani. A mi míves cipőink értelme az, hogy ahogyan idősödnek, úgy patinásodnak és viselőjüket akár életük végéig kiszolgálhatják, hiszen állandóan javíthatók. Hordani kell, gyúrni kell és tökéletesen alkalmazkodik viselője lábformájához, mert a belső bőr bélése olyan, mint egy memóriavánkos” – állítja tapasztalatból a cipészmester.

Dunaszerdahely
A kaptafa az alap
Közép-Európa egyetlen fa kaptafákat készítő műhelye Pápán van. A Sárai-műhely kaptafái is innen származnak, de van egy, amelyet Attila talált ki és engedélyeztetett, így a pápai műhely is készítheti, ez pedig a honfoglaló csizma, a jellegzetes felfelé hajló orral. Néha olyan nagy a kereslet, hogy akár fél évet is várni kell egy-egy kaptafa elkészítésére. Ez a megrendelő nevével felcímkézve meg is marad és a legközelebbi megrendelésnél újra használható. A műhely alatti pincében százával sorakoznak a különböző kaptafák, nemcsak az aktuálisak, de olyanok is, amelyeket Attila jártában-keltében különböző cipészmesterektől gyűjtött össze. Mindegyik egyedi darab, minden cipész megismeri a saját kaptafáját.

Dunaszerdahely
Kevés cipészmester van nemcsak nálunk, hanem Európa-szerte is. Érdekes módon a legnagyobb kereslet a kézzel varrott cipők iránt keleten, főleg Kínában van. Abban az országban, ahonnan tódulnak hozzánk a gyér minőségű, olcsó lábbelik. Viszont az ottani jómódú emberek nagyra értékelik a kézimunkát és nem átallnak akár csillagászati összegeket is kifizetni egy becsületesen megvarrt jó minőségű cipőért.

Dunaszerdahely
„Nagyon örülnék, ha valaki csatlakozna hozzám és megpróbálná átvenni, továbbvinni ezt a szakmai tudást, művelni ezt a mesterséget, nehogy kihaljon. Szívesen átadnám minden tapasztalatomat, megosztanám a tudásomat mindazokkal, akik erre hajlandóságot mutatnának, mert úgy gondolom, lassan, de biztosan növekedni fog a kereslet a minőségi cipők iránt” – vallja Sárai Attila cipészmester.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
MKP: Készen állunk az egyesülésre
Frissítve

Az MKP kész az egyesülésre, de új feltételei is vannak

zöld tea

Zöld tea – Egyik hatóanyaga hatásos lehet a koronavírus ellen

EURO-2020
Frissítve

EURO-2020 – Olaszország legyőzte Walest, csoportelsőként nyolcaddöntős

Lehet-e ma trendi Jókai?

Lehet-e ma trendi Jókai?

SOROZATDARÁLÓ: Az agancsos fiú esete a világvégével

SOROZATDARÁLÓ: Az agancsos fiú esete a világvégével

EURO-2020 – Az UEFA vizsgálatot indított a magyar szurkolók viselkedése miatt

EURO-2020 – Az UEFA vizsgálatot indított a magyar szurkolók viselkedése miatt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.