Régió

Aggteleki denevérmentés

Aggtelek | Az emberiség tájformáló tevékenysége miatt számos természetes élőhely visszaszorult, átalakult az utóbbi évszázadokban.
Németi Róbert

2018. május 14. 18:26

denevér
A denevérek az emberek szövetségesei - A szerző illusztrációs felvétele

Európában az erdei denevérek állományának drasztikus csökkenése érzékelhető az utóbbi fél évszázadban. Ennek oka az erdőszerkezet átalakítás és az üzemszerű erdőgazdálkodás. De még ebben a rendszerben is számos lehetősége van az erdőgazdálkodóknak, hogy javítsanak az erdők természetes állapotán, kedvezőbb élőhelyet teremtsenek a denevéreknek is.

VIDEÓ: Medvét láttak az Aggteleki Nemzeti Parkban

2018. április 2. 12:48

VIDEÓ: Medvét láttak az Aggteleki Nemzeti Parkban

A denevérek az ember szövetségesei az erdei „károkozó” rovarok (a szúnyogtól a gyapjas lepkén át a cserebogárig) elleni harcban. Rengeteg rovart tudnak elfogyasztani. Egyetlen vízi denevér 60 000 szúnyogot, egy átlagos, 300 példányból álló közönséges denevérkolónia közel 550 kg rovart fogyaszt el egyetlen nyáron. Magyarországon 28 denevérfaj fordul elő. Mindegyikük védett, nyolc fokozottan védett és tíz Natura 2000 jelölő faj is van köztük. Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) honlapján közzétett projektből kiderül, a park alaposan feltárta a denevérekre leselkedő veszélyeket. „Rendkívül jelentős állományok élnek a térségben, a kritikus helyzetbe került fajok legfontosabb magyarországi népességei is. A beavatkozások a veszélyeztetett, sérülékeny denevérfaj-állományok megőrzését szavatolják” – olvasható az ANPI honlapján. A projekt a szlovák–magyar határvonalhoz közeli településeket és területeket, Szendrőt, Mádot, Tornaszentandrást, Edelényt és Szinpetrit, a Csehi-hegyet, a megyer-hegyi és a mogyorós-tetői üregrendszert is érinti. A projekt nemcsak a denevérfajok leromlott és veszélyes szálláshelyeinek helyreállítását tartalmazza, hanem a denevérek ismertségének növelésével, a fajok hatékony védelmét megalapozó mobil kiállítással, oktatással is foglalkozik. „A projekt része az állományokat érintő rossz hatások és a fényszennyezés csökkentése, a jelentősebb épületlakó denevérállományokat védő világítás elterjesztése. A projekt távlati célkitűzése egy olyan denevérszállás-hálózat fejlesztése és fenntartása, mely a Kárpát-medencei barlang- és épületlakó denevérfauna fenntartásában meghatározó szerepet tölt be” – derül ki az ANPI közleményéből.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
ablak

Hat dolog, amire autóvásárláskor nem érdemes pénzt költeni

a

Holtan találták Feketenyéken az eltűnt horgászt

A pincesorok egy része sötétedés után a vandálok miatt nincs megvilágítva

Vandálok rongálták meg a kisgéresi pincesorok közötti lámpákat

csíz lengvarský

Rehabilitációs központot adtak át Csízben

rendőrség

Két súlyos baleset is történt a Nyitrai kerületben

Vasárnap

Vendégünk a VASÁRNAPBAN: Örökölt fájdalom. Egy családtörténeti traumakutató

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.