Régió

GALÉRIA: A vártnál hamarabb fúrták ki az eperjesi alagutat

Eperjes | A D1-es autópálya részét képező eperjesi alagutat három hónappal a tervezett időpont előtt sikerült kifúrni. Érsek Árpád, a Híd közlekedésügyi minisztere tegnapi látogatása során kijelentette, hogy az autópálya eperjesi részének építését a szerződést szerint két éven belül befejezik.
Németi Róbert

2019. június 14. 10:49

Az alagutat a vártnál háróm hónappal hamarabb fúrták ki - Németi Róbert felvétele

Igazán nagy örömmel tölt el, hogy az eperjesi kerülőút és a hozzá tartozó alagút építése az ütemterv szerint halad. A határidő betartása az én érdekem is, ugyanis ez a szakasz nemcsak a helyieknek jelent nagyon sokat, hanem az ország autópályáinak egyik legfontosabb részét is képezi. Azzal is tisztában vagyok, hogy a város lakosait az északi kerülőút és az R4-es lengyel határ felé irányuló szakaszának folytatása is érdekli. Ezeken a projekteken is intenzíven dolgozunk, és amint minden elkészül, az építkezést is beindítjuk. Az ország keleti részében nagyon elhanyagolták az infrastruktúra fejlesztését, de most szépen lassan utolérjük magunkat” – jelenette ki a közelekedésügyi miniszter.

Az építés alatt álló D1-es Eperjes nyugat-Eperjes dél szakasza a már használatban lévő D1-es Svinia (Szinye)-Eperjes szakaszának a folytatása. A szakasz déli részének kereszteződésében a már szintén használatban lévő Eperjes-Budamér (Budimír) szakaszra lesz rákapcsolva. Az átadás után valójában ez a rész lesz a város nyugati kerülőútja, mely nemcsak a személyi-, hanem a teherforgalmtól és felszabadítja az Eperejst kettészelő főútvonalat. A jelenleg csak papíron létező északi kerülőút, vagyis az R4-es a két szakasz nyugati kereszteződésében lesz összekötve. Mint kiderült, az eperjesi kerülőúttal nagyjából 18 percet spórolnak majd a sofőrök (a jelenlegi idő 80 százaléka – a szerk.megj.). Míg a jelenelgi, a városon át vezető főútvonalon 24 percig tart az út, addig az új autópályán mindez 5 percen belül megtehető. A D1-es kerülőút építését az Integrált Infrastruktúra Operatív Program Kohéziós fondjából valósul meg. A projekt összköltsége 327,5 millió euró, melyből 278 millió eurót európai úniós forrásokból, mintegy 112 millió eurót pedig állami költségvetésből fedeznek. 

Galéria
gallery-image-1
gallery-image-2
gallery-image-3
gallery-image-4
+5
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Krakkói álom: hosszabbítás után továbbjutott a DAC az EL-ben!

Csapdák a last minute utazásokban, avagy hogyan válasszunk jó nyaralást

Felújítják az érsekújvári szociális szállást

Végeláthatatlan kocsisorok a hídlezárás miatt

Száz éve született Szíjjártó Jenő karnagy

Különleges képet készítettek Čaputováról Gombaszögön

Legfrissebb galériák
Olvasta már?