Régió

A tervezettnél hamarabb befejeződhet a királyhelmeci kultúrház és a szabadtéri színpad felújítása

Királyhelmec | Jó ütemben halad a királyhelmeci szabadtéri színpad és a városi művelődési központ épületének komplex felújítása.
Németi Róbert

2019. július 3. 15:00

A sokak által kedvelt amfiteátrum nemsokára teljesen megújul
A sokak által kedvelt amfiteátrum nemsokára teljesen megújul - Németi Róbert felvétele

Míg a párhuzamosan folyó munkálatok két külön projekt részét képezik, a városi hivatal szakemberi szerint a kultúrház modernizációja akár a tervezettnél korábban, még az év vége előtt befejeződhet. 

Ahogy azt szerkesztőségünknek Mórocz Péter, a városi hivatal projektmenedzsmenttel és városmarketinggel foglalkozó oszátlyának vezetője elmondta, az amfiteátrum nagyrészt európai úniós támogatással (711 ezer euró – a szerk. megj.) elvégzendő átfogó rekonstrukciója az idei év második legnagyobb beruházása a városban. „A szabadtéri színpad körüli munkálatok az ütemterv szerint haladnak, a felújítás befejezését jelen pillanatban novemberre tervezzük. Ez az időpont a fővállalkozó szerint is tartható, ami azért is fontos, mert a projekt nem ad lehetőséget hosszabításra. Mindezek mellett a pályázat többi elemén is dolgozunk. Készülőben van a tematikus utakkal kapcsolatos tanulmány, és a magyar, szlovák, valamint angol nyelvű aplikáció fejlesztése is folyamatban van. A jelenlegi állapot szerint elkészült az az új épületegyüttes, amiben egyebek mellett új öltözők, szociális helyiségek és egy tárgyaló kap helyet. Ezzel párhuzamosan elkezdődött a kerítés cseréje, illetve a nézőtér teljes rekonstrukciója is. Az új széksorok elhelyezése azért is nehézkes, mert a régieket a talapzattal együtt újra cseréljük, ezért szakaszonként haladnak, hogy még véletlenül se omoljon be a domboldal” – tudatta lapunkkal Mórocz. 

Vizuális “dopping” 

Mint kiderült, az amfiteátrum kapacitása (1000 ülőhely – a szerk. megj.) nem változik, inkább új vizuális élményben és nagyobb komfortban fognak részesülni a látogatók. „Mivel az előző évek tapasztalatai szerint az amfiteátrum maximális kapacitása évente átlagosan 1-2 alkalommal van kihasználva, nem láttuk értelmét a férőhelyek bővítésének. Pontosan ezért a következő időszakban azt szeretnénk elérni, hogy a Csonkavár és környéke ne csak évente párszor legyen kihasználva, hanem minél több rendezvénynek adjon helyet. Azt, hogy ezekre mennyire lesz igény, az idő eldönti” – tette hozzá a városi hivatal munkatársa. 

Ahogy azt szerkesztőségünknek Mórcz Péter, a városi hivatal projektmenedzsmenttel és városmarketinggel foglalkozó oszátlyának vezetője elmondta, az amfiteátrum nagyrészt európai úniós támogatással (711 ezer euró – a szerk. megj.) elvégzendő átfogó rekonstrukciója az idei év második legnagyobb beruházása a városban. „A szabadtéri színpad körüli munkálatok az ütemterv szerint haladnak, a felújítás befejezését jelen pillanatban novemberre tervezzük. Ez az időpont a fővállalkozó szerint is tartható, ami azért is fontos, mert a projekt nem ad lehetőséget hosszabításra. Mindezek mellett a pályázat többi elemén is dolgozunk. Készülőben van a tematikus utakkal kapcsolatos tanulmány, és a magyar, szlovák, valamint angol nyelvű aplikáció fejlesztése is folyamatban van. A jelenlegi állapot szerint elkészült az az új épületegyüttes, amiben egyebek mellett új öltözők, szociális helyiségek és egy tárgyaló kap helyet. Ezzel párhuzamosan elkezdődött a kerítés cseréje, illetve a nézőtér teljes rekonstrukciója is. Az új széksorok elhelyezése azért is nehézkes, mert a régieket a talapzattal együtt újra cseréljük, ezért szakaszonként haladnak, hogy még véletlenül se omoljon be a domboldal” – tudatta lapunkkal Mórocz.  Vizuális “dopping”  Mint kiderült, az amfiteátrum kapacitása (1000 ülőhely – a szerk. megj.) nem változik, inkább új vizuális élményben és nagyobb komfortban fognak részesülni a látogatók. „Mivel az előző évek tapasztalatai szerint az amfiteátrum maximális kapacitása évente átlagosan 1-2 alkalommal van kihasználva, nem láttuk értelmét a férőhelyek bővítésének. Pontosan ezért a következő időszakban azt szeretnénk elérni, hogy a Csonkavár és környéke ne csak évente párszor legyen kihasználva, hanem minél több rendezvénynek adjon helyet. Azt, hogy ezekre mennyire lesz igény, az idő eldönti” – tette hozzá a városi hivatal munkatársa.  Új parkolóhelyek  Mivel a felújított szabadtéri színpad körül a közeljövőben egy új közösségi teret alakítanának ki, Leczo Zoltán, a város kommunikációs szakembere szerint az önkormányzat ter

 

Új parkolóhelyek 

Mivel a felújított szabadtéri színpad körül a közeljövőben egy új közösségi teret alakítanának ki, Leczo Zoltán, a város kommunikációs szakembere szerint az önkormányzat tervei között szerepel egy nagykapacitású nyilvános parkolóhely megépítése is. „A Hunyadi utca városi tulajdonban lévő területén egy nagyjából 200 férőhelyes parkolóhelyet is létrehoznánk, mely egyrészt a szóban forgó szabadtéri színpad és a jövő év során elkészülő Buzánszky Jenő Sportcsarnok látogatóinak, illetve a környék lakóinak is a rendelkezésére állna” – tudatta lapunkkal Leczo. 

Kudarcból siker 

A kultúrház felújításához már hosszú évek óta igyekezett támogatást szerezni a város korábbi önkormányzata, ám ez többszöri próbálkozásra sem sikerült. Volt, hogy a rendezetlen tulajdonjogi viszonyok okoztak gondot, de az is megesett, hogy a pályáztatók vagy forráshiányra, vagy más okokra hivatkozva elutasították a település kérvényeit. Legutoljára egy teljesen új pályázattal fordultak a környezetvédelmi minisztériumhoz, akiktől 514 356 eurót igényeltek. Az elnyert 512 380 eurót a város egy 5 százalékos önrésszel egészíti ki, így a városi kultúrház várva várt felújítására közel 540 ezer eurót fordítanak. „A felújításba bele tartozik az ablakok kicserélése, az épület és a tető hőszigetelése, a villamosvezeték-hálózat koreszerűsítése, a fűtési rendszer modernizálása, illetve a bejáratok akadálymentesítése” – zárta Morócz Péter.

Galéria
A sokak által kedvelt amfiteátrum nemsokára teljesen megújul-1
A sokak által kedvelt amfiteátrum nemsokára teljesen megújul-2
A sokak által kedvelt amfiteátrum nemsokára teljesen megújul-3
A sokak által kedvelt amfiteátrum nemsokára teljesen megújul-4
+5
Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
karácsonyi pénz

Már elkezdték a 13. járadék kifizetését

Párkány: hétfőtől működik a tesztelőállomás

Párkány: hétfőtől működik a tesztelőállomás

Gál Tamás

Adventi kalendárium: A mértéktelenség az emberiség veszte lehet

bíró k

Előzetes letartóztatásba kerül Jozef Rehák és Daniel Čech

Ursula von der Leyen
Frissítve

Brexit – Johnson és von der Leyen a tárgyalások folytatásáról állapodott meg

Igor Matovič

Matovič karácsonyról – két lehetőségünk van: tömeges tesztelés vagy a teljes lezárás

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.