A teljesebb életért alapítottak céget

Edukrea
Alsószeli |

Másfél évvel ezelőtt kezdte meg működését az Edukrea Kft. Alsószeliben, amely a védett munkahelyek szerepét vette át. A kreatív tevékenység mellett a nevelés is célja a szervezetnek.

Fogyatékkal élő vagy megváltozott munkaképességű személyek alapítottak céget két évvel ezelőtt Alsószeliben. Számukra nemcsak hobbi, hanem megélhetési forrás is a kézzel készült termékek eladása.

Cégalapítás

Egyikük, Leinwather Mária 2020-ban Edukrea Kft. néven indította el a szociális vállalkozást, hogy a községben alkotó kézműveseket összefogja. „A regisztrációt megkaptuk, de a koronavírus miatt nem kezdhettük meg a működést. Komoly feltételek teljesítésével lehet ilyen vállalatokat létrehozni, például olyan fiatalokat kell foglalkoztatni, akik még soha nem dolgoztak, vagy olyan időseket, akik már nem találnak munkát, vagy fogyatékkal, sérüléssel élőket. A szociális vállalkozásoknak nem a nyereségtermelés a fő céljuk, hanem az, hogy olyan tevékenységet folytassanak, amely hasznára van a társadalomnak, hogy egy kirekesztett ember fontosnak érezze magát, értékeljék a munkáját, vagy hogy az, aki még soha nem dolgozott, megtanulja, mit jelent minden nap munkába járni. Társadalmi célt kell kitűzni és kimutatható társadalmi hatást kell elérni a jövedelmen kívül. Továbbá az is feltétel, hogy a nyereség egy részét visszaforgassuk a cég fejlesztésébe” – vázolta fel a cégalapító.

Termelés és eladás

Másfél évvel ezelőtt ketten kezdték el a munkát, egy éve pedig ketten csatlakoztak hozzájuk. A tevékenységük egyik része a gyártás, a másik, hogy a termékeket eladják. „Mind a négyen otthon készítünk dísz- és használati tárgyakat, majd a környék vásárain értékesítjük. A tallósi termelői piacra minden alkalommal elmegyünk, de voltunk már többször a nagyfödémesin is, illetve megfordultunk a környező falvak fesztiváljain, rendezvényein, ahová éppen meghívnak bennünket” – tette hozzá.

Sokrétű tevékenység

Mária kiemelte, a cégük olyan baráti társaság, melynek minden tagja fogyatékkal él és szeretnek kreatív dolgokat alkotni. Elmondta, a legaktívabb Szarka Gabriella, aki több technikát is kipróbált már. „Korábban nagyon szerettem az üvegfestést, de azt is kombináltam más technikákkal, például gyöngyökkel, drótokkal díszítettem az üveglapra festett képeket. Mostanában fával dolgozom, falra akasztható kulcstartókat, dekorációkat készítek, amelyeket például hőre száradó kerámiával ötvözök. Általában nemcsak dekorációkat alkotok, hanem igyekszem valamilyen funkciót is adni a tárgyaknak. Kötünk, horgolunk, textilből készítünk bizsut, igyekszünk olyan dolgokat kitalálni, amelyek iránt a lehető legtöbben érdeklődnek” – sorolta Szarka Gabriella. Hozzátette, hogy minden tárgy egyedi, nem szeret egyforma dolgokat készíteni.

Alkotás és nevelés

Az Edukreának nincs műhelye, ezért mindegyikük otthon készíti a termékeit, de a tagok rendszeresen összejárnak, hogy megbeszéljék a tennivalókat és egymást inspirálják, valamint elvégezzék az adminisztrációt. Szeretnének egy saját helyiséget, hogy a cég további célját is megvalósíthassák, mégpedig a nevelést, ami a nevében is megjelenik. Főleg hátrányos helyzetű gyerekekkel szeretnének foglalkozni, számukra kézműves-foglalkozásokat tartani. A saját helyiség azért is hasznos lenne, hogy ott kiállíthassák az alkotásaikat, hogy a vevők könnyen hozzájuthassanak, kézbe vehessék, felpróbálhassák azokat. A raktárukban egyre több termék vár gazdára.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?