A táncházban is lehet mulatni

Nádszeg-táncház
Nádszeg |

Az óvodások fellépésével tarkított táncházat tartottak múlt vasárnap a helyi közösségi házban Nádszegen. A szervezők évente többször szeretnék a szórakozásnak ezt a fajtáját kínálni az érdeklődőknek.

Nádszegen hosszú évek óta van néptáncoktatás több korosztálynak is. A Fecske Renáta és Oláh Attila vezetésével működő felnőtt Nádos néptánccsoport 15 éve létezik, a gyerekek a Kisnádosban táncolnak, az óvodások pedig az Így tedd rá programban vesznek részt Nagy Denisa és lánya, Nagy Fanni vezetésével. Az ő segítségükkel a helyi óvodások táncával kezdődött a farsangi táncház a közösségi házban, amelyet azért hirdettek meg, mert látták, hogy a Szent István Napokon a Bencze Házban szervezett táncházak iránt van érdeklődés.

„Azóta, hogy a falu vezetésének fontos, hogy értékes programokat szervezzünk a Szent István Napokon, a pénteki nap mindig a néptánc és népzene jegyében zajlik. A magyar kulturális értékek támogatását és népszerűsítését egyaránt fontosnak tartja a helyi óvoda és iskola is, tehát a néptánc és népzene szeretete él a községben. Ezért gondoltuk úgy Králik Zitával, a kultúrház vezetőjével, hogy értékes élményre, ilyen jellegű mulatságra kellene meghívni az embereket. Szeretnénk, ha látnák a szülők, hogy a szórakozásnak ez a módja is mennyire élvezetes. Ha azon kívül, hogy elhordják a gyerekeket a táncpróbákra, amik az óvoda és az iskola után vannak, nem látják, mennyire nagyszerű, örömteli dolog a néptánc, akkor egy idő után belefáradhatnak és csak kötelességnek érezhetik nemcsak a próbákat, hanem a fellépéseket is. Így viszont, hogy látják, mennyire élvezik a gyerekek és milyen sokat tanulnak, biztosan lelkesíti őket is”

– mondta el az Új Szónak Kollárovics Ilona könyvtáros, a táncház megszervezésének ötletadója.

A vasárnap délután az óvodások fellépésével megnyitott farsangi táncházban közel százan vettek részt, megtelt a közösségi ház nagyterme. A szülők, nagyszülők, családtagok, hozzátartozók nagy örömmel nézték a kicsik fellépését, akik hatalmas odaadással, izgalommal telve táncolták el a megtanult koreográfiát. A Pántlika zenekar zenélt, polgári, moldvai, Vág-Garam közi táncokat oktatott Németh Máté és Cséfalvay Sári, a Csallóközi Táncegyüttes tagjai, a táncok közötti szünetben hangszersimogató volt a gyerekeknek, a rendezvény utolsó részében pedig szabadon táncolhattak a résztvevők mezőségi dallamokra. Kollárovics Ilona úgy véli, a nagyszerű hangulatból arra lehet következtetni, hogy tetszik az emberek a kezdeményezés, kicsik és nagyok egyaránt jól szórakoztak, nagyszerű élményben volt része annak, aki a vasárnap délutánt a táncházban töltötte. Mint mondta, a hangsúly a jó zenén és a szórakozáson volt, nem a külsőségeken.

„Nagyon egyszerű díszítés jelezte, hogy farsang van, a helyi Molnár borászat tagjai, János és Szabolcs állított fel büfét, ahol a bor mellett víz és üdítő szerepelt a kínálatban, valamint zsíros kenyeret és fánkot kínáltunk a vendégeknek”

– tette hozzá.

Boráros Pál, a Pántlika zenekar vezetője szerint van igény az effajta szórakozásra és szerencsére a Csallóközben elég sok zenekar van, amelyik ki tudja szolgálni az igényeket, közöttük oszlanak meg ezek a rendezvények. Példaként említette a budafai dőrejárást és farsangot lezáró, húshagyó kedden megrendezett bőgőtemetést Ekecsen, amelyen évről évre egyre több a résztvevő.

A jövőben szeretnének évente több alkalommal táncházat szervezni Nádszegen. A legközelebbi a májusfa-állítás alkalmából lesz április 29-én, őszre pedig kettőt terveznek.

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?