Régió

A szlovák nyelvet hiányolta egy magyar képviselő Szímőn

Szímő | Az önkormányzati törvényre és a nyelvtörvényre hivatkozva kérte Nagy Lajos, az MKP listáján bejutó független képviselő, hogy váltsanak szlovákra.
Száz Ildikó

2017. október 5. 17:23

A többségében magyarlakta Szímőn az önkormányzati ülést hivatalosan szlovákul megnyitó, majd magyarul folytató Bób János polgármesternek felrótta, hogy nem kérte ki a testület véleményét a tanácskozás előtt arról, milyen nyelven vitassák meg a programpontokat. Az ülésen történteket rögzítette a községi televízió kamerája, az egyik résztvevő is készített felvételt, melyet a közösségi hálón és egy híroldalon tettek közzé, és lapunkhoz is eljuttattak. A közösségi hálón az érintett képviselő azzal kommentálta a felvételt, hogy lám, egy ilyen ember indul a megyei választásokon.
 
Szímőn 9 képviselő van, közülük öten az MKP színeiben jutottak be a testületbe, majd Nagy Lajos kivált közülük. Két képviselő a Híd jelöltje, és két független van. „A polgármester minden ülés előtt köteles megkérdezni a képviselőket, milyen nyelven vezesse a gyűlést. Csak akkor válthat a kisebbség nyelvére, ha ebbe minden képviselő beleegyezik. Ezt az ülés megnyitásakor nem tette meg. Ezért tiltakoztam az ellen, hogy magyar nyelvre váltott“ – mondta Nagy Lajos.
 
Bób a történtek kapcsán elmondta, ha valamelyik képviselő az ülés megkezdésekor kéri, hogy vezesse államnyelven az ülést, eleget tesz a kérésnek. A testület minden tagja beszél magyarul. Miután Nagy Lajos felszólalt és idézett a nyelvtörvényből, a polgármester két nyelven vezette le az ülést. A panaszos az önkormányzati vitába már magyarul kapcsolódott be.
Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
koronavírus

Koronavírus - Megjelent a delta variáns Szlovákiában

Vladimír Lengvarský
Frissítve

Szerdától a körzeti orvosi rendelőkben is lehet regisztrálni a védőoltásra

koronavírus

Koronavírus: 35 új fertőzöttet találtak kedden, haláleset nem volt

Kassa

Folytatódik a kánikula, délen hőségriadót rendeltek el

Kassa

Kassán is beindult a strandszezon

Szoboszlai Dominik

Szoboszlai: az elmúlt időszak nem volt egyszerű

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.