A szlovák nyelvet hiányolta egy magyar képviselő Szímőn

Szímő |

<div>Az önkormányzati törvényre és a nyelvtörvényre hivatkozva kérte Nagy Lajos, az MKP listáján bejutó független képviselő, hogy váltsanak szlovákra.</div>

A többségében magyarlakta Szímőn az önkormányzati ülést hivatalosan szlovákul megnyitó, majd magyarul folytató Bób János polgármesternek felrótta, hogy nem kérte ki a testület véleményét a tanácskozás előtt arról, milyen nyelven vitassák meg a programpontokat. Az ülésen történteket rögzítette a községi televízió kamerája, az egyik résztvevő is készített felvételt, melyet a közösségi hálón és egy híroldalon tettek közzé, és lapunkhoz is eljuttattak. A közösségi hálón az érintett képviselő azzal kommentálta a felvételt, hogy lám, egy ilyen ember indul a megyei választásokon. Szímőn 9 képviselő van, közülük öten az MKP színeiben jutottak be a testületbe, majd Nagy Lajos kivált közülük. Két képviselő a Híd jelöltje, és két független van. „A polgármester minden ülés előtt köteles megkérdezni a képviselőket, milyen nyelven vezesse a gyűlést. Csak akkor válthat a kisebbség nyelvére, ha ebbe minden képviselő beleegyezik. Ezt az ülés megnyitásakor nem tette meg. Ezért tiltakoztam az ellen, hogy magyar nyelvre váltott“ – mondta Nagy Lajos. Bób a történtek kapcsán elmondta, ha valamelyik képviselő az ülés megkezdésekor kéri, hogy vezesse államnyelven az ülést, eleget tesz a kérésnek. A testület minden tagja beszél magyarul. Miután Nagy Lajos felszólalt és idézett a nyelvtörvényből, a polgármester két nyelven vezette le az ülést. A panaszos az önkormányzati vitába már magyarul kapcsolódott be.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?