A szakszervezet tart a Cargo átszervezésétől, de bíznak az ígéretekben

Ágcsernyő
Ágcsernyő |

Az állami ZSSK Cargo múlt heti bejelentése szerint a vállalat kelet-szlovákiai részlegének egy részét hamarosan külsős cég veszi át. Az átszervezés kapcsán Hrivňák Vladimírt, a Kelet-szlovákiai Vasutasok Szakszervezetének elnökét kérdeztük. Elmondása szerint nem rózsás a helyzet. 

A napokban számoltunk be arról, hogy az állami tulajdonban lévő vasúti teherfuvarozó vállalat vezetése Tiszacsernyőben hivatalosan is bejelentette az átszervezést. A tanácskozáson a Cargo mintegy 50 munkatársa volt jelen. „Többek között az is elhangzott, hogy a ZSSK Cargo kelet-szlovákiai részlegén megközelítőleg 150 alkalmazottat adnának át a cég Bulk Transshipment Slovakia (BTS) néven ismert leányvállalatának. A számok csak becslések, és valójában azt sem konkretizálták, hogy mely pozíciókból és milyen korú munkásokat fognak átszervezni, illetve arra a kérdésre sem kaptunk választ, hogy milyen formában szerződtetnék át az alkalmazottakat a BTS-hez. Ezt azért is fontos tisztázni, mert az érintett kollégákat a Cargo formálisan elbocsátja, ezzel egy időben pedig a leányvállalatnál automatikusan újraalkalmazzák őket. Ha valakit elbocsátanak, a törvények által meghatározott és a Cargónál érvényben lévő munka- és kollektív szerződések értelmében 5-7 hónapnyi végkielégítést kell kapnia, természetesen nem szabad megfeledkezni a szerződések egyéb feltételeiről sem. Például a vasúti alkalmazottak ingyenes vasúti utazásáról, ráadásul ha jól tudom, ezek a feltételek a BTS munkásaira jelen pillanatban nem vonatkoznak. Pontosan ezért említettem meg a keddi tanácskozáson azt az esetet, amikor a kassai U. S. Steel eladta az egyik leányvállalatát egy másik cégnek azzal a feltétellel, hogy a korábban aláírt kollektív szerződésen csak széles körű egyeztetések után lehet változtatni. Egyelőre csak abban bízhatunk, hogy a Cargo betartja az ígéreteket és valóban megtesz mindent annak érdekében, hogy a vállalat emberi erőforrását a lehető legkisebb veszteség érjeˮ – közölte az Új Szóval a szakszervezet elnöke. 
Hrivňák mindenképp pozitívan értékeli, hogy a vezérigazgató személyesen, egy előre meghirdetett gyűlésen közölte a híreket az alkalmazottakkal, ugyanakkor furcsállja, hogy csak most tájékoztatták őket. Állítása szerint a közlekedési minisztériumnak már hónapokkal korábban vázolták a terveket, de tőlük sem kaptak semmilyen figyelmeztetést. Mivel a vállalaton belül hamarosan, a hozzánk eljutott információk szerint már novemberben, egy pilótaprojekt keretében megvalósítják az első alkalmazottak átszervezését, a szakszervezet képviselői leginkább attól tartanak, hogy milyen kritériumok alapján választják ki az alkalmazottakat. „A Cargo kelet-szlovákiai részlegén a legutóbbi hivatalos jelentés szerint mintegy 750 alkalmazott dolgozik. Ebben az összes alkalmazott szerepel, a legfelső pozíciókban dolgozóktól egészen a legalacsonyabb beosztásban levőkig. Mivel a keleti részlegen dolgozók átlagéletkora nem alacsony, engem leginkább az a gondolat aggaszt, hogy mi alapján fogják kiválasztani a dolgozókat. Azok, akik a BTS-hez kerülnek, úgymond biztonságban lesznek, ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy egy olyan magáncég kezébe kerülnek, amely a piacon történő változásokra reagálva gyakorlatilag az újraalkalmazottakat is magyarázat nélkül elbocsáthatja. Nem feledkezhetünk meg azokról sem, akik a Cargónál maradnak. Hiszen ahogyan Roman Gono, a Cargo igazgatótanácsának elnöke kijelentette, az anyavállalatnál maradó alkalmazottak egy bizonyos százalékának új pozíciókat ajánlanak majd fel a vállalaton belül. De mivel a vállalatnál viszonylag sok az idős alkalmazott, nem biztos, hogy egy pozsonyi, egy zsolnai vagy egy kassai áthelyezést el tudnak vállalni. Ha valaki visszautasítaná a Cargo ajánlatát, az annyit jelentene, hogy a vállalatnak nem marad más választása, minthogy közös megegyezéssel elbocsátja őt. Bízzunk benne, hogy erre nem kerül sorˮ – zárta a szakszervezeti elnök. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?