A Nagyszombat Megyei Önkormányzat elfogadta a 2024–2026-os évi költségvetési tervét

Nagyszombat megye-költségvetés
Nagyszombat |

A Nagyszombat Megyei Önkormányzat 9. rendes ülésén a képviselők jóváhagyták a 2024–2026 közötti időszakra vonatkozó költségvetési tervezetet. A kedvezőtlen gazdasági helyzet ellenére a megye számos beruházást tervez a régióban.

A Nagyszombat Megyei Önkormányzat december 13-i rendes ülésén elfogadott 2024-2026-ra szóló költségvetési tervezet bevételi oldala a pénzügyminisztérium Pénzpolitikai Intézetének előrejelzésein alapul. A kedvezőtlen makrogazdasági helyzet ellenére a megye tervezi a szükséges közszolgáltatások finanszírozását a régióban és a beruházások folytatását. A költségvetés kiegyensúlyozott, a bevételi és kiadási oldalon egyaránt 278,5 millió euró szerepel.

„Célunk, hogy a korábbiakhoz hasonlóan körültekintően gazdálkodjunk, és fenntartsuk a lakosoknak nyújtott szolgáltatások körét és minőségét. Ezért folytatjuk Nagyszombat megye modernizálását. A jó pénzügyi helyzetünknek köszönhetően az egész társadalmat érintő kedvezőtlen makrogazdasági helyzet ellenére is van mozgásterünk a fejlesztési tevékenységek megvalósítására”

– fogalmazott Jozef Viskupič megyeelnök.

A magyarlakta régiót érintő tervekről Berényi József alelnök tájékoztatta lapunkat. Az egészségügyben hiányzó szakorvosi szolgáltatások ellátása érdekében az önkormányzat rendeletet fogadott el, amely az eddig érvényes általános és gyermekorvosi praxisok támogatása után az újonnan létrejövő és a már működő szakorvosi egészségügyi ellátást nyújtó rendelők kialakítására, berendezésére, bérleti díjának fizetésére és az asszisztensek bérezésére pályázat útján 200 ezer euró támogatást nyújt. Az erre vonatkozó pályázati felhívást 2024. január 15-én teszik közzé. Jövőre a civil szervezetek 450 ezer, a helyi önkormányzatok 150 ezer euró összegű támogatást igényelhetnek, 5%-os önrész mellett. Az igénylések benyújtási határideje 2024. február 2. A Dunaszerdahelyi járásban az Alsójányoktól a Pozsony megye határáig, a Nagymegyer és Ekecs között lévő Milléri-kanyart, az Egyházgelle és Ógelle, a Csilizpatas és Padány közötti, valamint az Ekecs és Alistál közötti, a vasúti átjárótól a Határi kanális hídjáig húzódó útszakaszok felújítását szeretné megvalósítani a megye. A Galántai járásban a legnagyobb útfelújítások a tervek szerint a Taksony – Királyrév szakaszt érintik és megkezdődnek az előkészületek a felsőszeli benzinkút melletti kereszteződés körforgalommá való átalakítására. A II/561-es közúton Taksony és Nagymegyer között már megjelentek a kék színű kétnyelvű közlekedési táblák. Jövőre a Vízkeletet Dunaszerdahellyel összekötő II/507-es közúton is megjelennének a magyar nyelvű feliratok a szlovák mellett. Nagyszombat megye pályázatot nyújtott be a helyreállítási alaphoz Az elektromos gépjárművek műszaki infrastruktúrájának megyei kiépítése nevű projekt megvalósítására, amely galántai és dunaszerdahelyi töltőállomások létesítésével számol.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?