A megye meghallgatta a tornai cementgyár közelében élőket, a légkör megfigyelését tervezik

A cementgyárból eredő szennyezés miatt múlt év februárjában Szádudvarnokméhészke határában tiltakoztak a lakosok
Torna/Szádudvarnokméhészke |

A Kassa Megyei Önkormányzat (KSK) támogatást kapott egy olyan projektre, amelynek célja a környezet, egész pontosan a légkör minőségének ellenőrzése a tornai cementgyár környékén. A környezetvédelmi alapból származó 85 ezer eurós támogatást a cementgyár környékén a légszennyezés laboratóriumi és adatelemzésére, valamint a talajra és a táplálékláncra gyakorolt hatások meghatározására fordítják. Mivel a falu határában működő cementgyár miatt az ott élők évek óta panaszkodnak, a megye azt reméli, hogy ezekkel a mérésekkel konkrét lépéseket érhetnek el a lakosok életminőségének javításában. 

„A lakosok életminőségére gyakorolt hatások elemzése most még fontosabb, hogy a környezetvédelmi minisztérium jóváhagyta a cementgyár bővítését. Ezekben a napokban fejeződött be a laboratóriumi munkák beszállítójának és a hitelesített kockázatelemzés feldolgozójának közbeszerzése” – tolmácsolta lapunknak Rastislav Trnka kassai megyeelnök szavait Katarína Strojná megyei szóvivő, aki szerint az ellenőrzés eredményeit a nyári hónapok után tehetik közé. Mint kiderült, a megye társfinanszírozása a szerződés alapján a teljes összegből legalább 5 százalék kell hogy legyen. A projekt megvalósítása három különálló, egymást követő lépésben történik. Az első lépésben az érintett terület adat- és részleges laboratóriumi elemzését végzik el a legkritikusabb területek azonosítása érdekében. Ezt követően laboratóriumi mintavételezéssel meghatározzák a szennyező anyagok, például nehézfémek, szerves szennyező anyagok, PCB-k és egyebek jelenlétét. Az utolsó szakaszban a légszennyezésnek az érintett terület ökoszisztémájára és táplálékláncára gyakorolt hatását, azaz a műveletnek az érintett terület lakosainak életminőségére gyakorolt hatását értékelik. Ennek eredménye egy hitelesített kockázatelemzési tanulmány lesz, amely alapján a hatásokat értékelik, és majd annak fejében intézkedéseket javasolnak. Ahogy arról már múlt éven is beszámoltunk, Kassa megye korábbi tájákoztatásai szerint több panasz érkezett a Danucem Slovensko a.s. cementgyár körüli környezet állapotának romlásáról.

cementgyar

A Torna környéki 13 falu lakói a levegő minőségének folyamatos romlására, a kertekben leülepedett szürkés-fekete porra, a folyamatos bűzre és porra, illetve a megnövekedett megbetegedésekre panaszkodtak. A helyzet kapcsán, illetve a cementgyár égetőjébe tervezett kapacitás-növelés miatt a szádudvarnokméhészi lakosok februárban egy tüntető jellegű felvonulással is felhívták a figyelmet a problémára. A megyei önkormányzat szerint a cementgyár alkalmazottaitól származó bizonyítékok arra utalnak, hogy a szemét égetésén kívül az üzem állati melléktermékek és orvosi anyagok maradványait is elégeti, amelyek megváltoztatják a jellegzetes szagot és negatívan befolyásolják az érintett terület lakóinak életminőségét.

„Ennek értelmében a KSK rendkívüli ellenőrzést kezdeményezett az országos és a kassai környezetvédelmi felügyelőségnél, amelynek célja a szóban forgó üzemben az együttégetésre szánt hulladékkezelés módjának ellenőrzése volt. Ezzel egyidejűleg kértük a szóban forgó hulladék együttégetésének termelési és műszaki feltételeinek betartását érintő ellenőrzést, beleértve a kapcsolódó légszennyező forrásokból származó kibocsátások ellenőrzését is” – tudtuk meg a megyei szóvivő tájékoztatásából. 

Tavaly májusban a kassai környezetvédelmi felügyelőség az üzem működésére vonatkozó integrált engedély feltételeinek megsértését állapította meg, nevezetesen a szilárd szennyező anyagok teljes kibocsátási határértékének túllépését. A megállapított tények alapján a felügyelőség a törvény rendelkezései szerint jár el, és a megállapított közigazgatási szabálysértés miatt bírságot szab ki az üzemeltetőre.

fust
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?