A levendula vált a tábor védjegyévé

Szinte minden programban szerepel a levendula (A tábor felvétele)
Pódafa |

Egy nyári tábor remek alkalom arra, hogy életre szóló élményeket, tapasztalatokat szerezhessünk, nem beszélve az évekig kitartó barátságokról, melyek egy ilyen helyen születhetnek. A Levendula nyári tábort már ötödik alkalommal szervezték meg, és idén is a környezetvédelem a téma.

Első évben a másság elfogadása köré építettük a programjainkat. Ekkor speciális tanító néni segítette a munkánkat. Volt Down-kóros gyermekünk és tolókocsis is. Olyan játékokat találtunk ki, amivel egy kis időre belebújhattak egymás bőrébe. Például bekötött szemmel kóstoltak ételeket, illetve lábbal rajzoltak.

- mondja Csirik Zsuzsi a tábor megálmodója és vezetője. A későbbi években az egészséges táplálkozással, illetve a hagyományőrzéssel foglalkoztak. Idén csaknem 150 fővel zárják majd a nyarat, az érkező gyermekek többnyire hétről hétre cserélődnek, de vannak olyanok is, akiket egymás után több hétre is beirattak a szüleik.

 

A levendula köré szerveződtek

A gondozott füves kert mellett egy szép levendulás tárul a szemünk elé. Az első töveket még a táborokat megelőzően ültették, majd ahogy ezek cseperedtek, egyre fontosabb „résztvevőivé” váltak a táboroknak is. A levendula már védjegyükké vált és azóta is része a programjaiknak. Készítettek már a gyerekekkel levendula párnácskákat, illatzsákokat, amikből végül egy babát raktak össze, majd a saját kezűleg szedett ágakat egy rovarhotel szobácskáiba helyeztek. A kézműves foglalkozásokon vázában lévő levendulákat festettek, készítettek egy pálcikából összeragasztott fali házikót is, melyet lilára festettek és levendulás szalvétával díszítettek, majd színes papírokból élethű lenvendulákat hajtogattak, melyeket aztán csokorba kötöttek.

Most nyáron minden hetet úgy kezdünk, hogy beszélgetünk a környezetvédelemről. Elmondjuk, hogy ki, mit tud róla. Egyik tanító nénink biológus, aki év közben tanít is, úgyhogy ő nagy segítségünkre van most.

- mondja Zsuzsi.

 

Fodor Péter előadása a növény- és állatvilágról (a tábor felvétele)

Külsős programok

A táborok alatt folyamatosan foglalkozásokat tartanak, a legtöbbet maguk találják ki.

Már tavasszal azon gondolkodom, hogy mi lehetne nyáron a program. Minden évben van egy konkrét tematikánk, ami köré a foglalkozásokat tervezzük. Amint ez megvan, összeállítom a stábot. 

mondja Csirik Zsuzsi. Négy tanítónő segíti a gyermekek munkáját. A pedagógusok mellett a hét folyamán érkeznek olyan külsős előadók is, akik illeszkednek a tematikus programok közé. Idén Fodor Péter, a DunaVit egyik alapító tagja, természetfotós szórakoztatta előadásával a gyerekeket. Fotókat vetített nekik, mesélt a környezetvédelemről, és az állat- és növényvilág érdekességeiről, valamint kézműves foglalkozásokkal is készült, ahol megmutatta, hogy hogyan lehet otthon is megtalálható eszközökkel és alapanyagokkal rovarhotelt készíteni.

Azt is elmagyarázta, hogy mire számíthatnak, ha a föld közelébe, vagy a fára erősítik a hoteleket, ugyanis a pozíciója meghatározza, hogy milyen rovatok költöznek majd bele. Ezt követően minden nap az volt a gyerekeknek az első, hogy hátraszaladtak megnézni, milyen bogarak költöztek bele. 

- mondja mosolyogva Zsuzsi. A másik külsős előadó Bindics Barnabás volt az El Canino Kutyasulitól, aki a kutyusok viselkedéséról, szokásairól tartott előadást. Szemléltetés gyanánt saját kutyáit is elhozta, melyekkel a gyerekek bátran gyakorolhattak is.

 

Az előadásban a huligánok visszatérnek, hogy összetakarítsák maguk után a szemetet (a tábor felvétele)

A valódi empátia

Minden hetet egy közös előadással zárnak, melyben érzékenyítés gyanánt erdőben garázdálkodó huligánokat mutatnak be, akik később megbánva bűneiket, visszatérnek és helyrehozzák a hibáikat.

Négy napon keresztül próbáljuk együtt ezt a színpadi előadást, ami úgy 10-15 perces, a gyerekek életkorától függően persze. Az esemény egy erdőben zajlik, ahol nyuszik, sünik, mókusok, farkasok, rókák élnek. Egyszer csak megjelenik egy rendetlen banda, akik szemetelnek, szennyezik az erdőt, majd elmennek és mindent otthagynak maguk után. Az állatkák pedig kíváncsi mivoltuk folytán, megkóstolják az eldobált szemetet és megbetegszenek. A bagoly doktor segítségét kérik, aki visszahívja az erdőbe a huligánokat és szembesíti őket azzal, hogy mit műveltek. Ekkor belátják a bűneiket, nagyon sajnálják és jó szeretnék tenni. Bagoly doktor mondja, hogy rendben, de ki kell takarítaniuk az erdőt, hogy jobban legyenek. Ekkor jönnek elő a színes szemetes edények, akiket ugyanúgy gyerekek játszanak és elmondják, hogy ők milyen hulladékot gyűjtenek, majd együtt kitakarítanak. 

- mondja Zsuzsi. A környezettudatos nevelés kulcsa, hogy a gyerekek már fiatal korukban megismerjék természeti értékeinket és tudják azt is, hogy szépségeit hogyan őrízzék meg legtovább.

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!