Régió

A kulturális kincsek megóvására pályáztak

Dunaszerdahely | Zöldet kapott az Egyházkarcsai Római Katolikus Egyházközösség, a királyfiakarcsai Petőfi Baráti Társulás és a magyarországi Dabas város önkormányzata által közösen benyújtott határokon átnyúló Interreg-pályázat.
Somogyi Katalin

2020. október 5. 18:30

Dunaszerdahely
- Somogyi Katalin felvétele

A sikeres beadványról a részt vevő partnerek nevében Balogh Károly, a karcsai egyházközösség plébánosa, Erdős Péter, a Petőfi Baráti Társulás elnöke és Kőszegi Zoltán, Dabas polgármestere – online formában – tájékoztatott a projektet előkészítő Lelkes Gábor dunaszerdahelyi irodájában.

Mindkét oldalon a kulturális örökségek megőrzése a pályázat célja. A szlovák oldalon az egyházkarcsai templomot újítják fel, Dabason pedig egy Szlovák Alkotóházat és Babamúzeumot hoznak létre. A pályázatot a települések több évtizedes együttműködése mellett az is indokolta, hogy mindkét település hasonló turisztikai erőforrásokkal bír. Dabas népszerű zarándokhely, Egyház- és Királyfiakarcsa pedig több zarándokút árnyékában fekszik, ugyanakkor ezeket a kulturális kincseket nem megfelelő módon óvják és mutatják be. A projekt célja számba venni a két ország részt vevő településének etnikai kincstárát, amely bemutathatóvá válna a nagyközönség számára és attraktívabbá tehetnék a turisták számára is. Közel 57 ezer eurót nyertek, az önkormányzatok 15 százalékos önrészt vállalnak. Az összeg közel 42 százalékát a dabasi múzeum és alkotóház létrehozására fordítják, a fennmaradó részt pedig az egyházkarcsai templomtorony felújítására költik.

„Üdvözlök mindenkit itthon és otthon” – így köszöntötte Kőszegi Zoltán, Dabas polgármestere a résztvevőket, aki a határzár miatt csak virtuálisan volt jelen. „Különleges helyzetről van szó, hiszen a szlovákiai magyar közösség és magyarországi szlovák közösség fogott össze azért, hogy éljen az Európai Unió által kínált lehetőséggel. Bízom benne, hogy ez a közös projekt hosszú távon szolgálja majd mindannyiunk érdekeit” – mondta Kőszegi Zoltán. A munkálatok mindkét helyszínen valószínűleg tavasszal kezdődhetnek el. Balogh Károly karcsai plébános szerint a vírushelyzet miatti bezártságot képletesen ezzel a közös projekttel enyhítik, hiszen a két ország szoros együttműködéséről van szó. „Hálás vagyok a Petőfi Baráti Társulásnak azért a szervezési munkáért, amellyel nagymértékben segítette a projekt megvalósítását. Bízom benne, hogy a munkálatok végeztével Dabason és Egyházkarcsán is nem virtuálisan, hanem egymást látogatva és közösen ünnepelhetjük meg a projekt lezárását” – zárta a plébános.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
CV9035
Frissítve

Szlovákia 1,6 milliárd euróért vásárol lánctalpas harcjárműveket Svédországtól

jh

Mit gondolnak a szakértők az állami alkalmazottaknak felajánlott 500 eurós juttatásról?

Ki lesz Mečiar utódja?

Vladimír Mečiar visszatér a politikába?

A kormány támogatja Svédország és Finnország NATO-csatlakozását

A kormány támogatja Svédország és Finnország NATO-csatlakozását

Tűz ütött ki egy gyárban, 135 alkalmazottat kellett evakuálni

Tűz ütött ki egy gyárban, 135 alkalmazottat kellett evakuálni

f

Hány eurót veszít egy átlagos hazai család az infláció miatt?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.