Régió

„A közönyös sokaságra kell hatni”

Komárom | Kehila-díjban részesítette a Komáromi Zsidó Hitközség Gazdag József (1977) újságírót, aki nem zsidó származású személyként kapta meg az elismerést. Az indoklás szerint ezt az idegengyűlölet és az antiszemitizmus elleni példaértékű kiállása miatt érdemelte ki.
author
Vataščin Péter

2020. szeptember 11. 14:00

Komárom
- Képarchívum

Mi a helyzet a szlovákiai magyar sajtóval és közbeszéddel napjainkban? Mennyire vagyunk képesek a tolerancia jegyében, közösen átbeszélni megosztó témákat?

Azt hihetnénk, hogy kisebbségként eleve érzékenyebbek vagyunk a gyűlöletbeszédre, kifinomultabbak a receptoraink, ehelyett gyakran azt tapasztalhatjuk, hogy abban a pillanatban, amikor többségként határozhatjuk meg magunkat valakikkel szemben, azonnal előjönnek a kirekesztő reflexeink. Ez a társadalom, úgy látszik, ekképp szocializálódott: fölfelé szalutálni, lefelé ütni. Ami sajnos természetes is egy olyan közegben, ahol az emberek jelentős hányada béklyónak érzi a demokráciát.

A fasizmusra jellemző kommunikációs technikák ismét erőteljesebben vannak jelen a politikai térben.

Mindig is jelen voltak. A hatalmat ugyanis nemcsak erőszakkal, hanem a nyelvvel is ki lehet fejezni. A múltban is akadtak értelmiségiek, akik a totalitárius rezsimek kiépüléséhez asszisztáltak, s így közvetve vagy közvetlenül a civilizációs normák lebontásához is – ki aktívan, ki passzívan, ki meggyőződésből, ki számításból. Ma is azt látjuk, hogy a sajtó egy része ordas eszméket legitimál, a publicisták helyét pedig harsány, vásári agitátorok vették át.

Mi a különbség a kemény, kritikus publicisztika és a gyűlöletbeszéd között?

Egyetlen példát emelek ki: kártékony férgeknek nevezni embertársainkat nem „kemény, kritikus publicisztika”, hanem alpári uszítás, amelyhez a fajelmélet adja az értelmezési keretet.

Mi az írástudók felelőssége?

Nem az, hogy az agresszív, erőfitogtató, militáns csahosokat meggyőzzük. A csöndes többséget kell megszólítani, a közönyös sokaságra kellene hatni, hogy ne fordítsák el a fejüket, ha igazságtalanságot látnak, és ne húzódjanak vissza ilyenkor a komfortzónájukba, a kandallós nappali és a vasárnapi sütemény látszólagos biztonságába.

Az elmúlt években sokan kárhoztatták az ún. „politikai korrektség“ elvét. Megoldást jelent-e vajon a gyűlöletbeszéd ellen, vagy azt valahol máshol kéne keresni?

Most olvastam, hogy csak azok a filmek kaphatnak majd Oscar-díjat a legjobb film kategóriában, amelyeknél a stábtagok és a színészek között is szerepelnek különböző kisebbségek képviselői. A politikai korrektségnek ezt a típusát például kontraproduktívnak tartom. A szellemi szabadság sokkal izgalmasabb, mint politikai pártokhoz vagy ilyen dogmákhoz igazodni.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
matovič k

Kiderül, Matovič marad-e a pénzügyminiszter

matovič k

Matovič: Bármelyik nő alkalmasabb lenne az elnöki posztra, mint Čaputová

Orbán Viktor k

Keményebb szankciókat követelnek Magyarországgal szemben a szlovák EP-képviselők

c

Lekapcsolt lámpák és kemencék – Európa készülődik a téli energiaválságra

csehország tüntetés k

Tízezrek követelték a kormány lemondását több cseh nagyvárosban

új szó

Miről ír a csütörtöki Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.