Régió

A hónap végén dönthet a bíróság Galánta polgármesteréről

Galánta | A hónap végén döntés születhet a neogótikus kastély felújításával kapcsolatos, évek óta húzódó bírósági perben. Közel egy év után a Nagyszombati Kerületi Bíróságon folytatódik a galántai neogótikus kastély felújításának ügye. A bíróság kitűzte a fellebbviteli tárgyalás időpontját.
Bartalos Éva

2019. március 14. 17:17

Peter Paška (jobbra) tavaly, az ítélethirdetés után - A szerző felvétele

Közel egy év után kerül sor az újabb bírósági tárgyalásra a 2014 óta húzódó ügyben. Tavaly májusban a Galántai Járásbíróság kimondta a vádlottak bűnösségét, a fellebbezés után a kerületi bíróságra került az irat. Jana Kondákorová a Nagyszombati Kerületi Bíróság szóvivője korábban azt mondta, hogy a bíró tanulmányozza az ügyiratot, közel tíz hónap után kitűzték a tárgyalás időpontját.

„A Nagyszombati Kerületi Bíróság március 28-ra tűzte ki a nyilvános tárgyalást” – tájékoztatta lapunkat a szóvivő.

Galánta 2014-ben pályázott a kastély egyes részeinek felújítására, 2,4 millió eurót kaptak. A munka azonban sosem kezdődött el, ugyanis nem sokkal a támogatás megítélése után a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség egységei átvizsgálták a városi hivatalt. Felmerült, hogy az akkori főépítész, Peter Aštary javára megpróbálták befolyásolni az építésvezető kiválasztását. Gazdasági visszaélés gyanúja miatt Peter Paška polgármester, Ladislav Maťašovský korábbi polgármester, Ján Poľakovský az akkori hivatalvezető és Peter Aštary, a város egykori főépítésze ellen vádat emeltek. A járásbíróság tavaly felmentette Maťašovský-t, Paškát próbaidővel három év börtönre ítélte és négy évre eltiltotta a közügyektől, a másik két hivatalnok szintén feltételes szabadáságvesztést kapott. Az ügyvédek azzal érveltek az ítélet ellen, hogy igazából nem történt meg az eset. A döntés ellen fellebbezést nyújtottak be, amelyről a hónap végén dönthet a kerületi testület.

A közigazgatási törvény kimondja, hogy ha szándékosan elkövetett bűncselekmény miatt jogerősen elítélik a polgármestert, vagy ha az ítélet miatti szabadságvesztés-büntetést nem függesztették fel, akkor megszűnik a mandátuma. Ebben az esetben az alpolgármester veszi át a megbízatást addig, amíg az újonnan választott polgármester nem teszi le a hivatali esküt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Adótúlfizetés visszaigénylése

Szlovákia–Magyarország a tv-ben

Diákok adóbevallása

Szlovákia továbbra is ellenőrzi a lengyel húsbehozatalt

Újabb állami támogatás 
a napkollektorokra

Az aktivisták betiltanák a prémtenyésztést

Legfrissebb galériák
Olvasta már?