A hagyományok átadása

Hagyományőrző Est-Negyed
Negyed |

Nagy sikere volt a két év kihagyás után újraindult Hagyományőrző Estnek. A rendezvény egyúttal jótékonysági esemény is volt egy helyi lakos javára.

A járvány időszakát leszámítva tizenkét éve rendszeresen szervezik meg a Hagyományőrző Estet Negyeden. Mészáros Anikó kultúrreferenstől megtudtuk, a futballpályán megtartott rendezvény célja, hogy az egyre inkább kivesző hagyományokat felelevenítsék. „Szeretnénk, hogy a gyerekek megismerjék és megszeressék a régi szokásokat, a népdalokat és néptáncot. Ebben nagy segítségünkre vannak a helyi pedagógusok és örömünkre szolgál, hogy minden évben számíthatunk az óvodásokra, és a helyi Pongrácz Ágoston Alapiskolában működő néptánc csoportokra, valamint mesemondó kis diákokra, akik minden alkalommal meghatározó színfoltjai a programnak. Továbbá igyekszünk közelebb hozni azokat a közösségeket, amelyek a környékünkön fenntartják a hagyományokat és bemutatják annak minden szépségét” – mondta el Mészáros Anikó. A programok délután kezdődtek. Felléptek a helyi óvodások, az alapiskolások, a helyi Napsugár Énekkar, a királyrévi Fürge Ujjak citerazenekar, a Peredi Férfi Daloskör, a felsőszeli Rozmaring Vegyes Éneklőcsoport és Anda Dávid vágfarkasdi énekes. Az estet az Ifjú Szivek Autentika – Saját anyag című előadása zárta. A rendezvényen barátai kezdeményezésére pénzgyűjtést szerveztek egy 32 éves helyi lakosnak, akinél korábban agydaganatot diagnosztizáltak. A befolyt összeget – amely meghaladta a 2000 eurót – további kezelésekre fordítja.

Együtt könnyebb

A rendezvény a Niget Polgári Társulás és Ifjúsági Klub és a Csemadok helyi alapszervezete közös rendezésében valósult meg. A két szervezet nagyon közel áll egymáshoz, komoly együttműködést tart fenn. A Niget Polgári Társulás és Ifjúsági Klub 20 évvel ezelőtt jött létre, eleinte a Csemadok mellett működő ifjúsági klubként működött. Mile László, a Niget elnöke lapunknak elmondta, a társulást hárman alapították, Vígh Katalin, Kiss Gyula és Sass János, a mostani elnök csak hat évvel később vette át a vezetését. „Az alapítás után az akkori tagok elindították a Negyedi Újságot, de ez azóta megszűnt. Kulturális rendezvényeket szervezünk, Mikulás napján ünnepélyes keretek között ajándékokat osztunk ki a 2-10 éves gyerekeknek, együttműködünk a Csemadokkal, március 15-én megemlékezést tartunk, ősszel szüreti felvonulást szervezünk, rendszeresen nosztalgiabulit tartunk” – részletezte Mile László. „A támogatások, a pályázati lehetőségek miatt megtartottuk a két nevet és külön szervezeti egységet, de tulajdonképpen mindkét szervezetnek ugyanazok a tagjai, szinte mindent együtt csinálunk. A tagság létszáma 30-40 fő. Célunk, hogy bevonjuk a fiatalokat, minél több feladatot bízzunk rájuk, hogy majd legyen kinek mindent átadni. Idő kell hozzá, mire mindent megtanulnak” – egészítette ki Izsák Edit, a Csemadok helyi alapszervezetének elnöke. 

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!