Régió

A Fő téren az elutasított tárlat

Rimaszombat | Február végéig megtekinthető Rimaszombatban, a Fő téren a Post Bellum SK nonprofit szervezet két vándorkiállítása.
Hegedűs Norbert

2020. február 19. 10:01

tárlat rimaszombat
Még két hétig látható a város Fő terén a tárlat - A szerző felvétele

A Post Bellum „20. századi történetek" című kiállítása már 2015 óta vándorol a szlovákiai városok közterein. A tárlat 15 hétköznapi hős történetét mutatja be, akik a saját bőrükön tapasztalták meg a 20. századi diktatórikus rezsimeket, a nácikét és a kommunistákét. Ilyen például Imrich Gablech története, aki Pöstyénből repült társaival, hogy harcoljon Adolf Hitler ellen, vagy Valéria Slezáková megrázó élettörténete, aki túlélte az auschwitzi koncentrációs tábort.

Nem volt egyszerű

A kiállítás megérkezése a rimaszombati Fő térre nem volt mentes a bonyodalmaktól. A Post Bellum már 2018 májusában azzal kereste meg a városvezetést, hogy szeretnék elhelyezni a kiállítást a Fő téren. Jozef Šimko polgármester, aki jelenleg Marian Kotleba ĽSNS pártjának választási listáján szerepel, nem engedte be a városba a totalitárius rezsimek ellen kampányoló kiállítást, azzal az indoklással, hogy a nyári szezonban a városba látogató turistáktól venné el a teret. A kiállítást ráadásul reklámként kezelte, több mint 2000 eurós bérleti díjat kérve a Post Bellumtól. A tárlat sorsáról végül egy viharos képviselő-testületi ülésen döntöttek, ahol Šimko egyebek mellett azzal vádolta Sandra Polovkovát, a Post Bellum igazgatónőjét, hogy Soros György pénzeli a szervezetet, a kiállítási anyagot pedig a Gömör-Kishonti Múzeumban mutatták be 2018 júliusában.

Galéria
rs kiállítás-1
rs kiállítás-2
rs kiállítás-3
rs kiállítás-4
+7

A lakosok léptek

Ilyen előzmények után a Post Bellum már érthető okokból nem számolt Rimaszombattal a továbbiakban. Néhány helyi lakos kezdeményezésének köszönhetően azonban február nyolcadikától mégis megtekinthető a Fő téren a „20.századi történetek" című kiállítás, kiegészülve az „1989–2019: 30 év szabadság" nevű tárlattal. A nonprofit szervezet közleménye szerint ez leginkább a Rimai kávéház (Rimavská kaviareň) nevű polgári társulásnak, a „Merjünk gyorsítani" (Odvážme sa zrýchliť) képviselői klubjának és Roman Vaľo városi képviselőnek köszönhető. Mindkét civil szervezet „kisebb csodaként" értékelte, hogy sikerült elhozni a kiállítást a Fő térre. Roman Vaľo lapunknak elmondta, hogy a polgármester most is érdekesen járt el. Bár a helyi kommunikációk használatáról szóló határozatot aláírta, amivel lehetővé vált a kiállítás megszervezése, de a tárlatról szóló önkormányzati határozatot nem. Vaľo szerint az a fontos, hogy a kiállítás a Fő téren van.

„A történelemre emlékeznünk kell – ma ez annál fontosabb, mivel a történelmi párhuzamok soha nem látott mértékben merülnek fel. Mintha semmiből sem tudnánk tanulni" 

– mondta a képviselő.

Kotleba is ellenezte

A „20. századi történetek" című kiállítást tavaly kilenc városban tekinthették meg az érdeklődők. A rimaszombatihoz hasonló incidens csak egyszer történt.
2015 novemberében Besztercebányán Marian Kotleba nemtetszését váltotta ki a diktatúraellenes tárlat. Kotleba feljelentést tett, mert szerinte Štefánia Lorándová története a cionizmust népszerűsítette. Lorándová a holokauszt idején több száz életet mentett meg, amiért később Auschwitzban végezte.

A kiállítás február 29-ig tekinthető meg Rimaszombatban, a következő megálló Trsztena lesz.
 

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Miroslav Kollár

Koalíciós szerződés: nem minden képviselő írta alá

Sztankó Evelin

Bátran kérdezhessen a gyerek a járványról

Mely hivatalokkal érintkezhetünk elektronikusan?

Mely hivatalokkal érintkezhetünk elektronikusan?

Eurovea

VIDEÓ: Így néz ki egy pozsonyi pláza a koronavírus-járvány idején

Milan Krajniak

Krajniak szerint még nincs szó országos szintű tömeges elbocsátásokról

Štefan Harabin

Az Alkotmánybíróság elvetette Harabin panaszbeadványát

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.