A Fico-kormány ellen tüntettek Komáromban is

komárom tüntetés
Komárom |

„Stop a Ficokráciának“ címmel tartottak több mint félórás tüntetést ma koraeste Komárom központjában, amelynek legfőbb célja a kormány ellentmondásos intézkedései elleni kiállás volt. Elsősorban az RTVS ügyét és a független intézményekkel való bánásmódot sérelmezték a demonstrálók. 

A szlovák és magyar nyelven is zajló demonstráción mintegy 60-an vettek részt a Klapka téren. Fördős Tamás szervező az egybegyűlteket emlékeztette, a jelenlegi kormányt ugyan demokratikus úton választották meg a szavazók, de „őrült tempóban igyekeznek autokráciává degradálni a szlovák demokráciát“. Többek között hozzáfűzte, „őseink munkája és véráldozata teremtette meg a mai jólétet és demokráciát“, amit messzemenő kötelessége megvédenie a mai embereknek is.

Galéria

Elsőként Daniela Kapitáňová író, szerkesztő szólt az emberekhez pár mondatban. „Köszönöm az önök szüleinek, hogy úgy nevelték önöket, hogy most itt vannak – és köszönöm önöknek, hogy megvan a merszük támogatni az igazságot“ – mondta.

Őt Adam Strieženec Horváth, a budapesti Tilos Rádió szerkesztője követte szlovák és magyar nyelven is. „A kommunista rendszerben féltünk a hosszúhajú értelmiségiektől, Slota alatta magyaroktól és a cigányoktól. Most pedig félünk a melegektől, a progresszívektől, a mainstream médiától, és az az igazság, hogy ez ennek a kormánynak jelenleg nagy hasznot hajt, és az az érdekük, hogy ez így maradjon“ – fejtegette. Beszélt arról is, hogy az információáradat kritikus értelmezésében kulcsszerepe van a közmédiának, amit Magyarország rossz példájából okulva „nem hagyhatunk elrabolni“. Hangsúlyozta, Martina Šimkovičová kulturális miniszter és barátai tévednek abban, hogy „meg tudnak minket ijeszteni“ az intézmények elfoglalásával.

Lucia Molnár Satinská nyelvész és fordító azzal kezdte felszólalását, hogy a mostani kormány veszélyezteti a szabadságunkat, mivel programszerűen semmisíti meg a demokratikus intézményeket, amelyek védelméért viszont közösen kell kiállnunk. „Téren beszélni és így találkozni: szép. Ám a valós hatalom nemcsak itt, a tereken van, hanem a választásokban is. Akkor döntünk arról, hogy fog tovább folytatódni ennek az országnak a története. Most, ahogyan a múltban már sokszor, korszakhatáron állunk“ – mondta. Majd magyar nyelvre váltva emlékeztetett, a szlovákiai magyaroknak is köszönhető, hogy demokratikus ország Szlovákia, amiért ő személyesen is hálás. Ivan Korčokra utalva azt mondta, a volt külügyminiszter nem feltétlenül szimpatikus neki mindenben elnökjelöltként, de szombaton nem rokonszenv alapján fog választani, az államfő feladata egy egészséges országban pedig az, hogy a demokráciát védje. 

Utolsóként Gyenge Veronika slammer szólalt fel, s nagyjából ugyanazt mondta el, amelyet bő egy órával korábban Érsekújvárott is. Hitet tett amellett – hangsúlyozván később, hogy maga is több kisebbség tagja például magyarként vagy az LMBTQ-közösség tagjaként –, hogy a társadalom tagjaként egymásra vannak utalva az emberek: „Nem leszek más, mint ami vagyok. Nem fogom elváltoztatni a hangomat, a nyelvjárásomat vagy nyersen szapulni azokat, akik a rendszert támogatják. Mert ők is fontosak. Bármennyire is dühösek tudunk lenni egymásra, a nap végén nagyon sok mindenben egyetértenénk. Mindannyian szeretnénk egy működő iskolaügyet, szeretnénk bízni az egyészségügyben, haladást szeretnénk s biztonságot.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?