A dunaszerdahelyi polgármesterjelölteket kérdeztük energia- és zöldpolitikáról, közlekedésről

Dunaszerdahely k
Dunaszerdahely |

Hogyan birkóznának meg az energiaárakkal és hogyan javítanák a közlekedés helyzetét? Mit tennének a zöldterületek növelése érdekében és milyen területekre tekintenek prioritásként? Ezeket a kérdéseket tettük fel a dunaszerdahelyi polgármesterjelölteknek.

Hatan indulnak a polgármesteri székért a járási székhelyen: Iró Tibor (Sme rodina) a Járási Munka-, Szociális és Családügyi Hivatal igazgatója; Hakszer Roland (független) városi képviselő, a nemzeti sportszövetség alelnöke; Hájos Zoltán (Szövetség) jelenlegi polgármester, ügyvéd; Horváth Zoltán (független) orvos, a HC DAC kézilabdaklub elnöke; Szelle Erika, szül. Tárczy (független) építészmérnök; Stredl Tamás (független) természetvédő.

Mindannyian vállalták, hogy válaszolnak az Új Szó kérdéseire.

A dunaszerdahelyi jelölteket kérdeztük energia- és zöldpolitikáról, közlekedésről
Érdekes

Dunaszerdahely költségvetése jelenleg kiegyenlített, de nem tudjuk, hogyan alakulnak az energiaárak. Milyen tervei vannak az energiaválság kezelésére, milyen intézkedéseket hozna a városi intézményeknél?


Szelle Erika: A 2021-es zárszámadásban a város eladósodottsága 33,66%-os (9 797 576 €) volt. Ez nem a költségvetés kiegyenlítettségére utal. Célom, hogy átcsoportosításokkal minden intézmény folyamatosan működjön, a nyugdíjasok és fiatal családok számára pénzügyi alapot kell létrehozni, hogy az önkormányzat rugalmasan tudjon lépni. Pályázni kell a városi épületek energiahatékonyságának növelésére.


Stredl Tamás: 2021 elején elküldtem az összes képviselőnek és a polgármesternek egy tervet a városban való éghajlati vészhelyzet kihirdetéséről, amely a városi épületek energiafüggetlenségére is összpontosított. Azonban a város ezt figyelmen kívül hagyta. A közvilágítás és a hulladékgazdálkodás terén okos megoldásokkal pénzt takaríthatunk meg.


Hájos Zoltán: A város eddigi éves költségvetési zárásai nemcsak kiegyenlítettek voltak, hanem jelentős plusszal zárultak. Az előttünk álló időszak várhatóan jelentős nehézségekkel lesz kikövezve, emelkednek az energiaárak, az építőanyag és a szolgáltatások árai. A közalkalmazottak bérének fokozatos emelésével is számolni kell. A központi iskolakonyháknak köszönhetően a jövő évtől el tudjuk engedni a rezsiköltséget, a szülőknek csak az ételek nyersanyagárát kell megfizetniük. A város a nyugdíjasoknak kedvezményes étkeztetését biztosít, egy ebéd 2,10 euróba kerül, támogatja a kisgyermekek születését 100,- eurós hozzájárulással, az új és használt lakások megvásárlását, és az új családi házak építését.


Iró Tibor: Az önkormányzat bevételeit a fizikai személyek adói és az ingatlanadó teszi ki. Komoly dotációt kap az átruházott államigazgatási hatáskörökre is. Ezekre a forrásokra alapozunk. Az energiaválságot spórolással tudjuk szabályozni, úgy gondolom, az állam is támogatja majd az önkormányzatokat. Bővíteném a szociális és ápolási szolgáltatásokat, az egyedülélő nyugdíjasoknak kedvezményes étkeztetést, kukaadót biztosítanánk. Korszerűsítjük a nyugdíjasotthonokat, odafigyelünk a hátrányos helyzetűekre, védett munkahelyeket hoznánk létre. Bérlakás programot indítanánk. A párbeszéd híve vagyok, meghallgatom az emberek véleményét, a közösség érdekeit kell szem előtt tartani, nem az egyénit.


Hakszer Roland: Bizonyára az energiaválság komoly hatással lesz az önkormányzatok működésére. Az első komoly kihívás, hogy sikeresen lezárjuk a választásokat. Amennyiben a kedves dunaszerdahelyi polgárok bizalmat szavaznak, bizonyára komoly stratégiai tervvel fogok előállni a polgárok elé. Minden jövőbeli döntésemet csakis a polgárokkal való együttműködés fogja meghatározni. Konkrétan, hogy milyen intézkedés sorozatot kell foganatosítani, annak a függvénye, hogy milyen energia árváltozás lesz január 1-je után. Prioritás a nyugdíjas otthonok, szociális intézmények, iskolák, óvodák működtetése.


Horváth Zoltán: Konkrét válasz a konkrétumok ismeretében lehetséges. Egy alapos energetikai audit elkerülhetetlen a város által fenntartott intézmények hatékony működtetése szempontjából. A felmérés, alapjául szolgálhat minden olyan döntésnek, amely energia-hatékonyabbá teheti a városhoz tartozó ingatlanokat. Szükséges feltérképezni az összes lehetséges alternatív energiatakarékos megoldást. Számomra kizárt, hogy az energiaválság egyenlő legyen a diákok vagy a szépkorúak esetleges fagyoskodásával. A célcsoport segítsége nagyon sokrétű lehet: a szakembereket és a valós segítséget kell eljuttatni azokhoz, akik egyedül nem tudják megugorni a kihívásokat. Olyan szociális védőhálót kell kialakítani, amely a szakembereket, a humanitárius segítőket összehangolja a város koordinációja által, és segítséget nyújt az arra rászorulóknak.

Érdekes

A lakosok körében állandó téma a közlekedési dugó, a tömegközlekedést kevesen használják, a Fő utcán a gépkocsiforgalom szinte elviselhetetlen. Hiányoznak a parkolók. Kerékpárút ugyan fut a Fő utcán, de sokan veszélyesnek tartják, ezért nem használják. Hogyan változtatna ezen, milyen eszközökkel/ kampánnyal lehetne rávenni a híresen autóhoz szokott lakosokat, hogy alternatív megoldást válasszanak?


Szelle Erika: A várost elkerülő úttal tehermentesíthetnénk a városi közlekedést. Galántán ezt megoldották, ez megyei hatáskörbe tartozik, azonban ilyen irányú politikai szándékról egyelőre nem hallottunk. Fontos lenne, ha megépülne az átkötő út utolsó szakasza az északi lakótelepig. A Fő utca kerékpárútjának a szerkezetét át kell alakítani. A parkolást a mélygarázsok, emeletes garázsok építése és az utcák egyirányúsítása javítaná. Kulcsfontosságú a car sharing, az elektromos roller, a tömegközlekedés sűrítése, népszerűsítése.


Stredl Tamás: Célom az autók számának csökkentése a városban, a tömegközlekedés hatékony népszerűsítése, menetrend egy online alkalmazásban, zöld elektromos buszok, biztonságos buszmegállók építése, az utaktól elkülönített kerékpárutak kialakítása. Integrált közlekedés a környező falvakból, a város könnyebb megközelítése.


Hájos Zoltán: Dunaszerdahelyen folyamatban van két villanymeghajtású autóbusz közbeszerzése, bízom abban, hogy pár hét elteltével szolgálatba tudjuk állítani az új autóbuszokat. Az utolsó képviselő-testületi ülésen a képviselők döntöttek a városi tömegközlekedés ingyenessé tételéről. Bízom abban, hogy ezáltal, többen fogják otthon hagyni az autójukat, többen szállnak buszra, így kevesebb autó lesz a város utcáin.


Iró Tibor: Ez komoly kihívás, a mostani úthálózat nehezen bővíthető, az autósok és kerékpárosok közti toleranciát nem egyszerű megtalálni. Fel kell mérni a parkolási lehetőségeket, megbeszélni a lakosokkal és szakmai alapon dönteni. Fontos a kerékpárutak fejlesztése. A tömegközlekedést kevesen használják, mert nem frekventált. Az ingyenes tömegközlekedést jó ötletnek tartom, ez költséghatékony megoldást jelentene a lakosok és a turisták számára.


Hakszer Roland: A dunaszerdahelyi közlekedés a reggeli és délutáni órákban nagyon problematikus, én is így látom. Először is a forgalom tervezését körültekintően, szakemberek bevonásával kell elvégezni. Gondolok egy belső kerülő út kialakítására, hogy azon gépjárművek, amelyek nem célirányosan egy városon belüli célponthoz igyekeznek, azok használhatnák a kerülő utat. A Fő utcára a parkoláshiány a jellemző, egy nagy, széles szakaszon megszüntették a parkolást. Győrben ezt megoldották – kérhettek volna tanácsot, hiszen testvérváros.


Horváth Zoltán: Az, hogy az emberek többsége autóval közlekedik, nem dunaszerdahelyi sajátosság, hanem 21. századi jellegzetesség. A környező települések, Győr vagy akár Pozsony is ugyanezzel a problémával küszködik. A jó gyakorlat keresése minden esetben előreviszi a megoldást. Ez egy összetett témakör, amely megfelelő és szükségszerű közlekedési infrastruktúra építésével kezdődik, és a gyalogosok, illetve kerékpárosok előnybe helyezésével folytatódik az autós forgalommal szemben. Mindezt nyitottan, a lakosság bevonásával lehetséges elérni.

Érdekes

Az új sportcsarnok építésével jelentős zöldterületet kell feláldozni. A városnak közel 23 ezer lakosa van és nincs egy nagyobb park vagy zöldterület, ahova a lakosok kimehetnének. Hiányzik egy tudatos zöldövezet-koncepció. Erre milyen megoldást, ötletet javasolna?


Szelle Erika: Hiányzik a szakemberek véleménye az önkormányzati döntéseknél és a szakmai bizottságokban. Tudni kell, mennyi zöldterülettel, bokor- és faállománnyal rendelkezik a város. Álmunk egy zöldövezet, kilátóval, a volt szeméttárolónál a 63-as út mellett, valamint a gokartpálya és a szélfogósáv helyén is gondolkozunk egy családbarát, szabadidő eltöltésére alkalmas helyszín kialakításában.


Stredl Tamás: Petíciót kezdeményeztem a városi zöldterület megőrzéséért és az új sportcsarnok helyének újratárgyalásáért. A városi zöldfelületeknek fontos funkciójuk van a városban, biztonságérzetet teremtenek a lakosok számára, valamint lehetőséget adnak a regenerálódásra. Szeretnénk helyreállítani a parkot, hogy egy olyan közösségi központot hozzunk létre, ahol az emberek találkozhatnak, pihenhetnek és sportolhatnak. Közösségi kerteket hozunk létre városi minierdőkkel a városrészekben.


Hájos Zoltán: Jómagam több alternatívát kínáltam az új csarnok felépítéséhez. A városi képviselők úgy gondolták, hogy célszerűbb a mostani városi sportcsarnok mellé felépíteni egyet és összekötni a kettőt. Az önkormányzat pályázatot írt ki egy új Városliget megtervezésére, amelyet a volt gokartpálya helyén szeretnénk kialakítani. A nyílt pályázatra 26 terv érkezett, a bizottság már kiértékelte, a jövő héten lesz kihirdetve a győztes pályázat, s ezt követően a Csaplár Benedek VMK folyosóin lehet megtekinteni a pályamunkákat.


Iró Tibor: Sajnálom, hogy az új sportcsarnok építésével jelentős zöldterületet kell feláldozni. Nem vagyok meggyőződve, hogy ez a beruházás szükséges. Park vagy zöldterület, ahova a lakosok kimehetnek, található a városban, igaz, inkább a lakótelepek között. Egy tudatos zöldövezet-koncepciót fontos elfogadni, azonban figyelembe kell venni a lakosok elképzeléseit, megbeszélni az elhelyezését.


Hakszer Roland: Nem egy új sportcsarnokot kellene létrehozni, hanem a meglévőt kellene úgy korszerűsíteni vagy kibővíteni, hogy ténylegesen megfeleljen a küldetésének. Erre tettem is javaslatot. A zöldterületeket mindenképpen meg kell őrizni, és ha megválasztanak, kiállok a javaslatzom mellett.


Horváth Zoltán: Egy város zöldövezeti koncepcióját folyamatosan aktualizálni szükséges, ezzel teljes mértékben egyetértek. Egy ekkora városnál nem feltétlenül az a legfontosabb, hogy egy nagy zöldterület legyen, hanem – máshol jól működő városfejlesztési koncepciókat figyelembe véve mondhatom – egyes településrészek számára lenne célszerű zöldterületet biztosítani, kültéri szabadidős tevékenység végzéséhez. Fontosnak tartom a város és a csallóközi régió élete szempontjából az új sport- és rendezvénycsarnok felépítését. Ezzel nagyot léphetnénk előre. Teljes mértékben támogatom a még pályázati szakaszban lévő, a jelenlegi gokartpálya helyén kiépítendő városi park megépítését.

Érdekes

Milyen tapasztalatokra épít a városvezetés terén? Mondjon három kiemelten fontos területet, amelyekben van tapasztalata, és amelyet mindenképpen prioritásnak tart.


Szelle Erika: Építészként otthon vagyok a várostervezésben, bizonyítják ezt az elmúlt évtizedekben elvégzett munkáim. Főosztályvezetőként dolgoztam a városházán, ismerem az önkormányzatiság munkafolyamatait. Elsődlegesnek a lakosok biztonságát, a város tisztaságát, a városi intézmények folyamatos működését tartom. A családommal itt élek, ismerjük egymást és a környezetünket. Közös felelősségünk, hogy fejlődési pályára állítsuk városunkat.


Stredl Tamás: Környezetvédelmi aktivistaként elkötelezett híve vagyok a városi zöldövezetek létrehozásának a városi környezetben, a megújuló erőforrások használatának, a hulladékgazdálkodásnak és az alternatív közlekedés előmozdításának. Prioritásaim közé tartozik a nyílt önkormányzati módszer alkalmazása, a biztonságos kerékpárutak építése és a tömegközlekedés kihasználása.


Hájos Zoltán: Dunaszerdahely városát 2009 óta vezetem, ezalatt az idő alatt volt sok jó időszak is és voltak embert próbáló hónapok, évek is. 2011-től 2013-ig tartott a pénzügyi válság, 2020 márciusától 2022 tavaszáig tudtunk úrrá lenni a koronavíruson. Ezen időszakok alatt olyan tapasztalatokat szereztem, amelyeket egy várható gazdasági nehézségekkel teli időszakban is fel tudok használni. Hatékonyan csak akkor tudnék megfelelő döntéseket hozni, ha olyan képviselő- testület támogat, amelynek tagjai hasonló tapasztalatok birtokában vannak.


Iró Tibor: Több munkahelyen vezető beosztásban dolgoztam. Továbbá mint építésvezető (útépítés, benzinkút), közlekedésbiztonsági eszközkezelő, vállalkozóként az építőiparban. A Szlovák Vállalkozói Kamara munkájában aktívan részt vállaltam és dolgoztam az ifjúságpolitikában. Projektmenedzserként regionális, országos és uniós projekteket koordináltam. A három kiemelten fontos terület a szociális politika és segítségnyújtás, önkormányzati és állami bérlakások támogatása, valamint a közlekedési és parkolási politika.


Hakszer Roland: Nyolcadik éve vagyok városi képviselő, előtte közel 20 évig a közszférában dolgoztam. Nagyon fontosnak tartom a város fejlődését, modernizációját, mellőzve az ad hoc döntéseket, ami jellemző a regnáló polgármester elmúlt több mint tízéves tevékenységére. Menedzselni szeretném a város polgárait, bevonva a döntésekbe. Az óvodák, iskolák, játszóterek, parkok, városunk tisztasága, közbiztonság együttműködve az állami rendőrséggel. Számomra nincsenek fontos és nem fontos prioritások.


Horváth Zoltán: Önkormányzati tapasztalatokat két cikluson keresztül képviselőként, egy ciklusban alpolgármesterként szereztem. A civil szférával kapcsolatos tapasztalatom sportvezetői mivoltomból és a nemzetközi Rotaryban eltöltött több mint 15 évből fakad. A szociális szféra hivatásomból adódóan közeli hozzám, kiegészülve tizenegy év kórházvezetői tapasztalattal. Büszkén vallom, hogy eközben sem felejtettem el közel lenni az emberekhez. Az emberközpontúság, a segítőkészség fontos ismérve egy jó vezetőnek a stratégiai gondolkodás és célirányos tevékenység mellett.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?