8500 eurós bírság egy gyerek haláláért

Nyitra |

<p>Potom 8&nbsp;500 eurós bírsággal megúszta a helyi kórház, hogy januárban a személyzet mulasztásai miatt egy hároméves kisfiú halt meg az intenzív osztályon. Sebastián cukorbetegség gyanújával került&nbsp;kórházba, &nbsp;és két nap múltán azért halt meg, mert amikor eszméletét vesztette, nem volt kéznél újraélesztő&nbsp; készülék.&nbsp;</p>

A kisfiú vércukorszintje 19 volt, amikor kórházba került, de ezt 9-re sikerült csökkenteni, és az orvosok azzal nyugtatták a szülőket, hogy cukorbetegségbe nem szokás belehalni.  A kezelés ellenére Sebastian másnapra rosszabbul lett, hányt és nagyon gyenge volt. Éjszaka újra kellett éleszteni, de nem a személyzet, hanem az ágya mellett virrasztó édesanyja vette észre, hogy teljesen elkékült. Azonnal hívta a nővéreket, akik nem találták az újraélesztő készüléket  és mire beavatkoztak, már késő volt. Másnap a kisfiút Pozsonyba szállították, de ott már csak az agyhalált tudták megállapítani.

A szülők úgy vélik, az intenzív osztály személyzetének hanyagsága okozta a kisfiú halálát, mert nem kísérték figyelemmel a gyerek életfunkcióit, az édesanya szerint a gyermek ágya melletti szívmonitor be sem volt kapcsolva. „Amikor nagy sokára jött az orvos és újraélesztette, azt sem tudtam, hogyan köszönjem meg neki. De ő rögtön mondta, hogy ne köszönjem, mert a fiam nagy valószínűséggel  súlyos agykárosodást szenvedett a késedelem miatt“ - mondta el Sebastian anyja, Dominika, aki elhunyt kisfia emlékére férjével együtt felvette a Sebinko vezetéknevet.

A szülők feljelentést tettek az Egészségügyi Ellátást Felügyelő Hivatalnál, amely szakértők bevonásával vizsgálatot indított az ügyben és megállapította, hogy a kórház személyzete hibázott, mert nem végzett el időben minden beavatkozást.  „Hiányosságot találtunk a páciens egészségügyi dokumentációjában is, ezt az egészségügyi minisztériumnak és a megyei tisztiorvosnak  küldtük el további vizsgálatra“ – mondta Andrea Pivarčiová, az Egészségügyi Ellátást Felügyelő Hivatal szóvivője.

BOTRÁNY BOTRÁNY HÁTÁN A NYITRAI KÓRHÁZBAN

A nyitrai kórházban tudomásul vették, és kifizetik a bírságot, de arról, kit vonnak felelősségre a történtekért, nem nyilatkoznak. Tatiana Timková, az intézmény szóvivője csak annyit mondott, még tart a belső vizsgálat. Az elhunyt kisfiú szülei sem kívánták kommentálni a bírságot, azt mondták, beismerést és bocsánatkérést várnak azoktól, akik Sebastian halálát okozták a hanyagságukkal. Amennyiben ez nem történik meg a belső vizsgálatot követően, büntető feljelentést tesznek a kórház ellen, és kártérítést követelnek. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?