3,7 millió eurós fejlesztés a komáromi távhőrendszeren

távhő
Komárom |

Leghamarabb két éven belül kapcsolódhat össze a „Nagykéménynél” található kazánház az I-es, II-es és a Bauring lakótelepek fűtésrendszerével.

Aki az elmúlt pár hétben megfordult a VII-es lakótelep rakparti részén, az már láthatta a felásott zöldterületet. A munkálatok már szeptember közepe óta folynak. Az új vezetékek szerepe az lesz, hogy a „Nagykémény” kazánházából származó és zöldnek minősülő energiát eljuttassa Komárom északnyugati részén található lakótelepekig. A beruházó COM-therm cég egyik fő célja – az infrastruktúra korszerűsítése mellett – az, hogy a melegvíz és a távhő lakossági árát biztosabban tudják tartani. A fejlesztést beharangozó sajtótájékoztatón elhangzott, évi egymillió eurót spórolnak már eleve azzal, hogy a fő kazánház által termelt energia megkapta a zöld minősítést.

Csonka Lajos, a cég ügyvezetője elmondta, ugyan 50 hónap áll a rendelkezésükre ahhoz, hogy befejezzék a munkálatokat, ám azt szeretnék, ha 24 hónap alatt elkészülnének a fejlesztéssel. Ez várhatóan azt jelenti, hogy az új rendszer már a 2026-2027-es fűtési szezonra működni fog.

A beruházás összértéke mintegy 3,7 millió euró, amelyhez 16%-os önrészt kellett biztosítani, míg az összeg döntő részét az Environmentális Alap folyósítja. Az új vezetékek nagyjából 1,5 kilométer hosszan húzódnak majd végig az érintett városrészeken keresztül. Marián Retter mérnök többek között elmondta, jövőre tervezik kiépíteni az I-es lakótelepen végighúzódó szakaszt. Itt a sűrűbb beépítettség miatt bonyolultabb munkafolyamatokkal számolnak.

Keszegh Béla komáromi polgármester a fejlesztéssel kapcsolatban az olyan tényezőket emelte ki, mint a lakosok életminősége, a megfizethetőség biztosítása és zöld energia szerepe. Mint elmondta, a város részéről minden dokumentációt és engedélyt biztosítottak a cég számára.

 

COM-therm
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?