3000 vakcinát várnak Dunaszerdahelyre a hétvégén

oltás
Dunaszerdahely/ Pozsony |

A hétvégén folytatódik a tömeges oltás Nagyszombat megye nagykapacitású oltóközpontjaiban, így Dunaszerdahelyen is. Pozsony megye a fővárosban nyit oltópontot. Most is óriási az érdeklődés a vakcinák iránt, sokan hiába próbáltak regisztrálni az oltásra.

Nagyszombat megye három nagykapacitású oltópontján, Dunaszerdahelyen, Szakolcán és Nagyszombatban a múlt hétvégén 4 420 vakcinát adtak be.

Dunaszerdahelyen egész hétvégén

Szombaton és vasárnap reggel 8-tól este 6-ig tartanak nyitva az oltóközpontok, ahol az egészségügyi minisztérium által meghatározott stratégia szerint vakcinálnak. „Az előzetes ígéretek szerint, hogy ezerötszáz-ezerötszáz AstraZeneca vakcina érkezik az oltópontra. A hatvan évnél idősebb lakosokat oltjuk majd” - tájékoztatta lapunkat  Berényi József, a megyei önkormányzat alelnöke hozzátéve, hogy a héten már magyar feliratok is lesznek a dunaszerdahelyi oltóponton, a múlt héten ugyanis csak szlovákul tájékoztató táblákat láthattak az érkezők. A hétvégén tehát háromezren kaphatják meg a koronavírus elleni oltás első adagját Dunaszerdahelyen, ma este újra megnyitják a regisztrációt az egészségügyi minisztérium honlapján.

A regisztrált lakosoknak a személyi igazolványt és az egészségügyi biztosító kártyáját kell magukkal vinniük az oltásra. A megye honlapján elérhetők az oltáshoz szükséges nyomtatványok, amelyeket otthon is kitölthetnek az emberek, így csökkenthetik a várakozási időt. A megyei oltópontokon nem alakítanak ki pótlistát, vagyis nem adják be véletlenszerűen a vakcinát azoknak, kik nem regisztráltak. Dunaszerdahelyen március első hétvégéjén 1 270 AstraZeneca vakcinát adtak be az ambuláns orvosok a regisztrált lakosoknak. A helyi Egészségügyi Szakközépiskola tanárai és diákjai is segítették a folyamatot.

A Vidékfejlesztési Szakközépiskola tornatermében kialakított oltópont előtt nagy volt a tumultus, hiába kérték az embereket, hogy ne érkezzenek korábban, hosszú sor kígyózott az iskola mellett.

Foci helyett oltás

Pozsony megye a fővárosban, a Nemzeti labdarúgó-stadionban nyitja meg az oltóközpontot, ahol naponta kétezer-ötszáz ember kaphatja meg a koronavírus elleni védőoltást. Szombaton és vasárnap reggel 8-tól este 6-ig tizenkét orvos, hat egészségügyi nővér és önkéntesek segédkeznek majd az oltásban, a lakosok az AstraZeneca vakcinát kapják meg. Egyelőre csak hétvégén tart nyitva az oltópont, de ha elegendő vakcina érkezik, akkor hétköznap is folytatódhat az oltás. A stadion konferenciatermeiben helyet kapó központ előkészítése a megye feladata volt, a költségek egyelőre a megyei önkormányzatot terhelik. Az előkészítés 50 ezer, a fenntartással járó heti kiadás eléri a 20 ezer eurót. Az egészségügyi biztosítók megtérítik az oltással kapcsolatos költségeket, a minisztérium pedig ígéretet tett arra, hogy hozzájárul a fenntartáshoz.

Nehéz regisztráció

Mindkét oltópontra az egészségügyi minisztérium rendszerén lehet regisztrálni, de a nagy érdeklődés miatt sokszor már ez sem egyszerű feladat.

„Szerda estére ígértek új időpontokat, többször is frissítettem az oldalt, mégsem sikerült beregisztrálni a szüleimet az oltásra.

Vagy elutasított, vagy egyszerűen kidobott a rendszer, és kezdhettem újra beírni az adatokat. Hiába villant fel egy-egy szabad időpont, a nyugati országrészben lévő helyek villámgyorsan beteltek, már csak Kassára tudtunk volna foglalni” - nyilatkozta lapunknak Balázs, aki egy órán keresztül próbált időpontot szerezni a szüleinek az oltásra. Nem ő az egyedüli, akinek nem sikerült a regisztráció. A dél-nyugati járásokból van, akinek Lévára, Rimaszombatba, vagy épp Pőstyénbe sikerült időpontot foglalni a koronavírus elleni oltásra.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?