Régió

GALÉRIA + VIDEÓ: Torlódással ugyan, de elindult a tömeges oltás Dunaszerdahelyen

Dunaszerdahely | Ma reggel nyolckor megnyitott a tömeges oltópont Dunaszerdahelyen. Egy nap alatt ezerháromszázan kaphatják meg az AstraZeneca vakcináját. A tervek szerint nyár végéig Nagyszombat megye minden lakosát beoltják.
Kiss Bartalos Éva

2021. március 6. 10:58

oltás
- Somogyi Tibor felvételei

Nyolc előtt már feltorlódott a sor a Vidékfejlesztési Szakközépiskola előtt, az iskola tornatermében alakították ki a tömeges oltóközpontot. Az emberek izgatottan várták, hogy kinyíljon az ajtó, és megkapják a vakcinát. Nagyszombat megye három nagy kapacitású oltópontot nyitott meg a hétvégén, Dunaszerdahelyen kívül Nagyszombatban és Szakolcán. A tervek szerint, a vakcinaszállítmánytól függően hétvégente több ezer embert oltanának be a központokban, június-júliusra a megyében élő valamennyi lakos megkaphatná a koronavírus okozta megbetegedés elleni védőoltást. Az oltópontra nehezen találtak orvosokat, viszont lapunk felhívásának köszönhetően is sikerült gondoskodni az elegendő számú szakszemélyzetről. Az oltást igénylőknek az egészségügyi minisztérium honlapján kellett regisztrálni, ez sem ment gördülékenyen, mégis rövid idő alatt elfogyott a hely. Ma 1 300 vakcina jutott Dunaszerdahelyre. „Meglátjuk, mennyi idő alatt fogy el, ez mutatja majd, hogy egy nap alatt hány embert tudunk beoltani” – nyilatkozta Berényi József a megyei önkormányzat alelnöke.

Galéria
Megnyílt az oltóközpont Dunaszerdahelyen-1
Megnyílt az oltóközpont Dunaszerdahelyen-2
Megnyílt az oltóközpont Dunaszerdahelyen-3
Megnyílt az oltóközpont Dunaszerdahelyen-4
+45

Sorakozás után haladás

Nyolc előtt már többen sorakoztak a központ előtt, a városi rendőrök többször is rendre intették a várakozókat. A regisztráció szerint a lakosoknak csak néhány perccel a megadott időpont előtt kellene megérkezni az oltópontra, később azonban már kisebb tömeg torlódott fel, százméteres sor alakult ki, és rendőrök figyelmeztették az embereket, hogy ne az úttesten, hanem a járdán várakozzanak.

„Tessék mondani, itt oltanak, vagy tesztelnek?” – kérdezte egy hölgy,

akiben az őszi országos tesztelés során látott tömeget idézhette fel a kép. Sokan méltatlankodtak a körülmények miatt. Az iskola udvarán a kétméteres távolságot betartva várakoztak, a járdán viszont egymást kérdezgették az emberek arról, hogy ki milyen időpontra érkezett, vagyis, hogy ki állhat előrébb a sorban.

sor

Az is problémát okozhatott, hogy a rendszer több regisztrációt engedett egy percre, és hiába haladt bent gyorsan a munka, mégsem győzték beengedni a megfelelő számú pácienst.

Óránként 300 vakcina

Aki bejutott, attól a kézfertőtlenítés után elkérték az igazolványát, majd egy folyosóra terelve újabb adminisztrációs kör következett, innen már a tornaterembe léptek az emberek. Itt tíz regisztrációs kaput és tíz elválasztott oltópontot állítottak fel. A regisztráció után már csak a vakcina beadása maradt hátra, amit egy 15 perces pihenő követett a másik tornateremben. Ha valaki rosszul lenne az oltás után, akkor helyben ellátják, erre is felkészültek.

„Egyáltalán nem fájt, ismertem a nővérkét is, így megnyugtatóbb volt a helyzet. Reméljük, ha megkapjuk a vakcinát, akkor megnyitják az iskolákat. Vakcina nélkül azonban nem érezném magam annyira biztonságban”

– mondta Mészáros Éva, a bősi Amade László Alapiskola pedagógusa, aki az elsők között kapta meg a vakcinát Dunaszerdahelyen.

regisztráció

Az oltás előtt megjegyezte, több súlyos mellékhatásokról szóló visszajelzést is hallott, ezért nyugtalan volt, és nem is akart elsőnek bemenni.

Több hónapig marad

A megyei önkormányzat hetekkel ezelőtt kezdte el a tömeges oltás szervezését, már ekkor felmerült, hogy Dunaszerdahelyen is lesz oltópont. Mivel korábban nem érkezett elég vakcina, ezért csak most szombaton nyithatták meg a központot. „Csütörtökön kezdtük el a berendezés előkészítését, összeszerelték az oltókabinokat, összekötötték a számítógépeket. Két nap kemény munka volt, de elkészült. A tervek szerint csak pár hónap múlva bontjuk el a berendezést” – közölte Szabó László az iskola igazgatója utalva arra, hogy hosszabb ideig számol a megye az oltóközponttal.

 

Tisztább rendszer

Bár már az év eleje óta elérhető a koronavírus elleni védőoltás, még most sem ment gördülékenyen az online regisztráció. „Sajnos nem tehetünk erről, ez a minisztériumhoz tartozik. Nem lep meg, hogy ilyen nagy az érdeklődés a vakcina iránt, az emberek látják, hogy az oltás az egyetlen megoldás.

Az elsődleges dolog az, hogy legyen mivel oltanunk.

Az egészségügyi minisztérium úgy döntött, hogy hétfőtől az életkor szerint oltják be az embereket. Ez átláthatóbb, tisztább rendszert eredményez. Ha lesz elég vakcina, akkor szombaton és vasárnap is oltanánk” – mondta Berényi József hozzátéve, hogy aki most a munkája miatt emberekkel kerül kapcsolatba, az másképp vélekedhet a döntésről.

sor

Az, hogy mennyi oltás érkezik a dunaszerdahelyi tömeges oltópontba az egészségügyi minisztériumon múlik, csakúgy, mint a regisztráció. Így egyelőre nehéz megmondani, hogy a következő hétvégén hogyan lehet majd oltáshoz jutni a városban.

Különleges gyakorlat

Az oltás szakmai hátteréről a dunaszerdahelyi Egészségügyi szakközépiskola pedagógusai és diákjai is gondoskodnak, három tanár és tizenhat tanuló segédkezik az oltásnál. „Nagy feladat volt, sok felkészülést igényelt, de megoldottuk és bízom benne, hogy ahogy belejövünk, még gördülékenyebb lesz majd a munka. A tanárok egyike az oltóanyagot, és annak kiadását felügyeli. A diákok segítenek az adminisztrációban, irányítják az embereket, megfigyelik a beoltott pácienseket. Ez bizonyos szinten iskolai gyakorlatnak is minősül.

Remélem, örülnek annak, hogy részesei lehetnek egy ilyen nagy horderejű eseménynek, és ez sokat hozzáad majd a személyiségükhöz” – mondta Miklós Beáta, az Egészségügyi Szakközépiskola igazgatója.

Oltás a Csallóközben

Korábban csak a dunaszerdahelyi kórházban volt elérhető a koronavírus okozta megbetegedés elleni vakcina. Itt az év elejétől közel nyolcezren jutottak oltáshoz. A megyei oltóközpontban ma ezerháromszázan jutnak hozzá a védettséget adó oltóanyaghoz. Ha elég vakcina érkezik, akkor a jövő héten újra kinyit a központ. A sorakozás evolúcióját is megfigyelhettük az elmúlt egy évben, mióta a koronavírus jelen van. Míg tavaly tavasszal az üzletek előtt kígyózott a sor, ősszel a tömeges tesztelési helyeknél vártunk hosszú perceket, órákat arra, hogy kiderüljön, fertőzöttek vagyunk-e. Ma a védettséget adó oltásért állhatnak sorba az arra jogosultak, és a két méteres távolságot betartva talán arról ábrándoznak, hogy újabb fél év múlva már a Csallóközi Vásár pecsenyés standjainál várakozhatnak tömött sorokban a járványügyi korlátozások nélkül.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Gyimesi György (OĽaNO) parlamenti képviselő sikerként könyvelte el, hogy a magyarországi tárgyaláson nem volt képviselve a szlovák diplomácia ⋌(TASR-felvétel)

A koalícióban is betelt a pohár Gyimesi miatt

Zuzana Čaputová

Čaputová a Szputnyik-szerződés nyilvánosságra hozását kéri

tüdő illusztráció

Poszt-Covid szindróma: Mik a tünetei, és mi a teendő?

puskas

Foci-Eb: telt ház lehet a Puskásban, három helyszín veszélyben

dd

A bőség kosara a könnyűzenében

Fülöp herceg Vilmos

Vilmos herceg: "nagypapám évszázadnyi életét a szolgálat határozta meg"

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.