Régió

Bő 3 %-kal nőtt 2020-ban a munkanélküliség a Komáromi járásban

Komárom | Ugyanakkor múlt évben 12 millió eurót fizetett ki járáson belül az ún. elsősegély csomag keretében a Munka- Szociális- és Családügyi Hivatal komáromi kirendeltsége azoknak a munkaadóknak, akik igényelték ezt a segítséget.
Vataščin Péter

2021. január 28. 18:30

Komárom
Nagy Darina és Keszegh Béla - Vataščin Péter felvétele

A járás munkaerőpiacának állapotáról Nagy Darina a Munka- Szociális- és Családügyi Hivatal komáromi kirendeltségének igazgatója és Keszegh Béla polgármester tartott sajtótájékoztatót a komáromi városházán.

Az igazgató elmondta, 2020 elején 4,26 %-os munkanélküliséget, vagyis 2191 álláskeresőt tartottak nyilván a járásban. Ez aztán jelentősen nőtt az év folyamán – különösen a márciusi és áprilisi időszakban – a járvány, s az ezzel járó megszorítások miatt. Év végén, tehát csak néhány héttel ezelőtt az érték már 7,31 % volt, amely összesen 3703 állástalan főt jelentett. Nagy Darina szerint az éttermeknél merülhetnek fel gondok a közeljövőben, rossz esetben ott lehet még számítani elbocsájtásokra. Hozzáfűzte, más téren viszont akár csökkenhet is az állástalanok száma: „Nagyon sok olyan munkanélkülink is van, aki hosszú évekig külföldön dolgozott, most azonban hazajött, s addig nálunk van nyilvántartva, amíg nem tudja meg, hogy vissza tud-e menni.“

Jelenleg 902 szabad munkahely vár betöltésre a Komáromi járásban, míg egy évvel ezelőtt ez a szám még 1444 volt. Összesen 3700 fő jelentkezett be álláskeresőként a munkaügyi hivatalhoz. 33 %-uk inaslevéllel rendelkezik, 27 %-ot teszi ki az alapiskolát végzettek, 30-at az érettségizettek, 8-at pedig a főiskolát végzettek aránya. Végül 2 %-uk nem rendelkezik még alapfokú végzettséggel sem.

Most már pár éve ugyanazokon a területeken találhatóak a hiányszakmák. Ezek elsősorban építkezési tevékenységekre vonatkoznak: kőműves, bádogos, ács, vasmunkákhoz értő szakemberek. De ugyanígy hiányszakma a mezőgazdasági segédmunkás is, a különféle sofőrök, nővérek, orvosok. Az utóbbi időben pedig határozottan emelkedik a hentesek, pékek iránti igény, s mostanra már az összeszereléseket végző munkások is ebbe a kategóriába tartoznak“ – mondta Nagy Darina.

Komáromi helyzet

2020 januárjában 750 álláskeresőt tartottak nyilván a városban, amely év végére elérte az 1119 főt. Utóbbi esetében ez az érték 632 nőt foglal magába. Komáromban az álláskeresők korösszetétele kiegyensúlyozott. 20 %-uk 29 év alatti, 56 %-uk 29 és 54 éves kor közötti, végül 24 %-uk 55 évnél idősebb személynek számít. A nyilvántartás időtartama szerint a munkakeresők 26 %-a legfeljebb három, 47 %-a 4-12 hónapja, 20 %-a pedig egy vagy akár két éve nem talál magának állást.

Támogatások, kármentések

A tavalyi év utolsó három hónapjában 61 vállalkozás elindításához – jellemzően ipari és szolgáltatói tevékenységekre – nyújtott anyagi támogatást a munkaügyi hivatal. Újságírói kérdésre Nagy Darina elmondta, átlagosan 3500-4500 eurónyi tételekről beszélhetünk. „A kérvényezők 2-3 %-a az, aki kicsit spekulatív módon áll hozzá, a többség viszont átgondolta a szándékát“ – mondta határozottan, illetve hozzátette, hogy többen a támogatásnak köszönhetően kezdték el legálisan végezni a szolgáltatásaikat. Két vagy három évig kötelesek folytatni a vállalkozást, ami szinte kivétel nélkül meg is valósul, ám azt a hivatal már nem tudja, hogy ezen időszakon túl mennyire maradnak talpon ezek a cégek. 99 esetben, 630 ezer eurós összértékben egy-egy munkahely kialakítását is támogatták a magánszektorban vagy a komáromi önkormányzat szervein belül.

Az ún. elsősegély csomagok folyósítása Nagy Darina szerint „nagyon fontos területe“ a hivatal tevékenységének, amellyel a járvány okozta gazdasági károkat próbálják enyhíteni. 2020 márciusától év végéig a járásban 2500 vállalkozásnak 12 millió eurót fizettek ki ilyen céllal – ezen belül az év utolsó három hónapjában, amikor már 50 %-kal megemelt összegekről volt szó, 3,5 milliót. Míg egyes helyeken a teljes bérköltség 80 %-át állják ebből az összegből, addig másutt pausált vagy a forgalom csökkenésével azonos arányban álló pénzmennyiséget fizetnek ki. „Szerződést kötünk velük, amelynek értelmében addig, amíg ő úgy érzi, hogy szüksége van a támogatásra, minden hónapban kérheti az adott összeget“ – mondta a szakember.

Szó volt arról is, hogy a mostani korlátozások miatt a hivatalnokaik nem tudnak személyesen találkozni a munkakeresőkkel. Jelenleg az istp.sk oldalon tudnak tájékozódni az álláskeresők, ezen a felületen a járás mind a 902 szabad munkahelye fel van tüntetve.

Elhangzott még az is, hogy pár hónapja a különféle át- és továbbképző kurzusokra már olyan személyek is jelentkezhetnek, akiket jelenleg alkalmazásban állnak ugyan, de emellett szívesen kitanulnának egy új szakmát is. Az ezzel járó költségek egy részét a hivatal megtéríti.

Segít a város is

Keszegh Béla elmondta, a városvezetés egyrészt a meglevő munkahelyek megvédésére összpontosít. Legutóbb a nagyobb komáromi munkaadók részére megszervezték a mintavételt, s ezáltal ki tudták szűrni a koronavírusos alkalmazottakat. Másfelől a munkaügyi hivatallal együttműködve maga az önkormányzat is vesz fel korlátozott számban alkalmazottakat például a kommunális szolgáltatások elvégzésére. Emellett a városhoz beérkező vállalkozói, fejlesztésekre irányuló kérvényeket igyekeznek minél gyorsabban elbírálni. Konkrét példaként említette, hogy a területrendezési tervet fogják most módosítani azért, hogy egy cég telket tudjon vásárolni, amelynek majdani üzemében 70-80 munkahely jöhetne létre a tervek szerint.

Ingázók

Jelenleg 3500 és 5000 fő között mozog az ingázók száma a járásban Nagy Darina szerint, akiket főként dél-komáromi, tatabányai, győri, esztergomi és oroszlányi cégek alkalmaznak. Korábban a 7000-et is meghaladhatta ezen csoport nagysága. Az igazgató hozzátette, folyamatosan együttműködnek Magyarország és más államok illetékes szerveivel is, amely által a munkaadókat és -keresőket próbálják összekötni.

Állandóan egyeztetünk Dél-Komárommal, s próbálunk minél jobban lobbizni Molnár Attila polgármesterrel azért, hogy határátkelés korlátozása ne jelentsen olyan akadályt, amellyel munkahelyek kerülnének veszélybe“ – mondta a határátkelés nehézségeire utalva Keszegh Béla, aki szerint a lobbitevékenységet a magyar és a szlovák kormány irányába is végzik.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus

Elérte a tizenegyezret a koronavírus halálos áldozatainak száma Szlovákiában

Törőcsik Mari

Csodákat hagyott itt, őrizni fogjuk

Igor Matovič

Matovič ismét a közösségi hálón bírálja koalíciós partnerét, az államfőt és az újságírókat

gimi

Riport a győri Kazinczyból a járványhelyzet nagy veszteseivel: a végzősökkel

Vladimír Lengvarský

Lengvarský: Nem akarjuk elkövetni más országok hibáját

Mária Kolíková

Kolíková szerint kötelező lenne közzétenni a Szputnyikra kötött szerződést

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.